Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant 2.5 V6 - hałas w dolnej części silnika (nagranie)
Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2011, 18:25   

m6riano, raczej mało kto jeździ tyle co Ty ;)

ziutoon, reanimuj swoją skrzynię.
Cytat:
- czy jest gdzieś opis jak rozebrać skrzynię? czy będe w stanie zrobic to sam?

Jaki jest Twój stan wiedzy nt mechaniki? Kompleksowego FAQ nie ma. Gdzieś pisałem jak ją wyjąć i rozebrać, ale potrzebne jest zaplecze narzędziowe.

ziutoon 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 SE KOMBI 1998
Wysłany: 28-06-2011, 18:31   

Cytat:
Owczar Jaki jest Twój stan wiedzy nt mechaniki? Kompleksowego FAQ nie ma. Gdzieś pisałem jak ją wyjąć i rozebrać, ale potrzebne jest zaplecze narzędziowe.

Mój stan wiedzy jest jako taki :) ale mam wsparcie w postaci brata który coś wie na temat mechaniki samochodowej. Razem wymienilismy silnik w Colcie w jeden dzień :)

Zaplecze narzędziowe mam więc tu nie ma problemu. Największym problemem jest brak kanału.

Mam manual do Galanta ściągniety z forum ale tam nie mam nic na temat rozbiórki skrzyni. Mam taką książkę SAM NAPRAWIAM do 406 i tam jest to wszystko ładnie opisane. Nie ma czegoś takiego do GALANTA

pozdrawiam

EDIT

znalazłem coś takiego
link
Citroen C4 Grand Picasso

Luk-Galant2.5v6 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 14-07-2011, 00:38   Re: Galant 2.5 V6 - hałas w dolnej części silnika (nagranie)

Jakby jakiś łańcuch głośno pracował czy coś w tym rodzaju. Czy jest w Galancie gdzieś łańcuch, np. rozrządu? Zdaje mi się, że to coś odezwało się po wymianie oleju na 5W40 ale nie jestem do końca pewien.

Ładne nagranie jak bym usłyszał kiedyś swoj silnik.Wymieniałem kompletny rozrząd 15tys.temu i sytuacja była ta sama silnik poprostu sobie leciutko"klekotał"po wymianie oleju 10W40 denerwujący dzwiek ustał lecz nie dokońca po wymianie paska wielokilnowego i świec silnik odpala jak w filmie kolegi 8) bezszelestnie :D

Perfekcjonista 
Nowy Forumowicz
Miłośnik

Auto: Galant EAxA/W 2002
Wysłany: 25-07-2011, 22:49   

Kolego na biegu jałowym w tych skrzynicha często terkocze, a to generalnie dla tego że na bardzo niskie obroty spada silnik i drgania przenosi i co kolwiek z luzem zaczyna drżeć i halasować wystarczy obroty gazem podnieść o 100 tak sto nie 1000 i przestaje pewnie być to słychac bo silnik wyrównuje prace i nie pwooduje wibracji, poza tym jak już wielu pisało skrzynie w tym galantach najlepsze nie są i padają synchronizatory. ps: u mnie też skrztynia terkocze czasanim wciasne sprzęgło lub lewarek pociągne lekko w strone krótegokolwiek biegu bez sprzęgła też dzwęk niknie.

PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Wysłany: 22-09-2011, 22:29   

Powracam do tematu bo problem nadal nie rozwiązany. Nadal słyszę coś podobnego do dźwięku łańcucha pracującego na zębatce. Ale jedno wczoraj zauważyłem - po zgaszeniu świateł dźwięk w 80% zanika a po zapaleniu długich jeszcze bardziej słychać - czyżby łożyska alternatora? Jak mi się uda pożyczyć kamerę HD to nagram dźwięk w lepszej jakości i jeszcze raz wrzucę.

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 22-09-2011, 22:48   

PIOTR_FOTO napisał/a:
Ale jedno wczoraj zauważyłem - po zgaszeniu świateł dźwięk w 80% zanika a po zapaleniu długich jeszcze bardziej słychać - czyżby łożyska alternatora?

zdemontuj pasek napędu akcesorii i bedziesz pewny swoich podejrzeń :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 22-09-2011, 23:38   

PIOTR_FOTO napisał/a:
Nadal słyszę coś podobnego do dźwięku łańcucha pracującego na zębatce. Ale jedno wczoraj zauważyłem - po zgaszeniu świateł dźwięk w 80% zanika a po zapaleniu długich jeszcze bardziej słychać - czyżby łożyska alternatora?
Wydaje się bardzo prawdopodobne.

PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Wysłany: 23-09-2011, 00:28   

Czy w alternatorze jest sprzęgiełko?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1