|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] >50% wzrost wskazań średniego spalania |
Autor |
Wiadomość |
Kamyk_TM
Nowy Forumowicz Kamyk
Auto: Space Star 1.6 Family
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Wrz 2011 Posty: 10 Skąd: Tomaszów Maz
|
Wysłany: 01-10-2011, 13:19 [MSS 1.6] >50% wzrost wskazań średniego spalania
|
|
|
Witam.
Od wczorajszego wieczora komputer pokładowy zaczął wskazywać zdecydowanie większe średnie spalanie. Do tej pory średnie spalanie było na poziomie 9.0 - 9.3 l/100 km, w dniu wczorajszym skoczyło nagle do poziomu 14 l/100 km. Po dzisiejszym porannym resecie i odpaleniu miśka komputer zaczął od wskazań 23 l/100km i po przejechaniu 4-5 km spadło do 13 l/100 km. Wizyta w warsztacie (niestety bez dostępu do komputera) nie wykazała żadnych nieprawidłowości, sonda lambda sprawna. Auto wyposażone jest w instalację LPG lecz zarówno przy jeździe na benzynie jak i na gazie spalanie wskazywane jest na podobnym poziomie. Co może być przyczyną tak drastycznego wzrostu spalania? |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 01-10-2011, 19:45
|
|
|
Ja nie sugerował bym sie wskazaniem komputera - tylko zatankuj do pełna, wyjeździj jak najwięcej kilometrów i zatankuj ponownie - najlepiej na tej samej stacji gdzie poprzednio i przy tym samym dystrybutorze. W ten sposób obliczysz najdokładniej rzeczywiste spalanie.
Jak rozumiem, kontrolka 'check engine' się nie świeci, ale czy zapala się przy starcie silnika i potem dopiero gaśnie, czy może spaliła się żarówka? Warto zwrócić na to też uwagę... |
|
|
|
 |
Kamyk_TM
Nowy Forumowicz Kamyk
|
Wysłany: 02-10-2011, 08:33
|
|
|
Z kontrolką też jest właśnie mały problem, bo wszystkie żarówki w tablicy wymieniałem a mimo to CE nie świeci nawet przy odpalaniu. Co do tankowania to i tak będę musiał to zaraz zrobić bo gaz już się kończy, jednak mimo krótkiego stażu posiadania (raptem 3 miesiące) wskazania komputera nie odbiegały do tej pory od rzeczywistego spalania (komputer lekko zawyżał średnie spalanie) |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 02-10-2011, 10:46
|
|
|
Trzeba podpiąć misia pod kompa i sprawdzić błędy. Nie jesteś pierwszym, któremu nie świeci się wcale lampka check. Poszukaj na forum regionalnym czy ktoś nie ma lapka z kablem i ci sprawdzi, ewentualnie popytaj w lepszych warsztatach samochodowych, większość taką możliwość ma koszt to od 40pln wzwyż.
Pozdrawiam. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Kamyk_TM
Nowy Forumowicz Kamyk
|
Wysłany: 02-10-2011, 11:07
|
|
|
Na sprawdzenie komputerem jestem już umówiony ale dopiero na środę (zbyt dużo roboty na początku tygodnia mam na głowie). Tak przy okazji czy uniwersalny interfejs ELM 327 poprawnie odczytuje błędy z miśka, bo jest tego trochę na aledrogo i zainwestowałbym aby mieć możliwość we własnym zakresie diagnozować autko.
[ Dodano: 04-10-2011, 18:37 ]
Nie wiem jak to określić ale chyba posiadam miśka, który się sam naprawia
Jeden dzień odpoczynku i wszystko wróciło do normy, komputer zaczął od wskazań ~12 l/100 km a po przejechaniu ok 5 km spadło do 8,8 l/100 km i jak na razie trzyma się tego.
[ Dodano: 06-10-2011, 13:31 ]
Po tankowaniu okazało się, że spalanie wyszło w normie 8,9 l/100 km, także wskazania komputera pokładowego "delikatnie" były przekłamane.
Po podpięciu pod komputer żadnych błędów nie stwierdzono. |
|
|
|
 |
|
|