Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 3.0 USA] Klocki i tarcze hamulcowe
Autor Wiadomość
Grzesq 
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2011, 10:24   

andrzejGb napisał/a:
wyważałem 2 razy po po pierwszym wyważeniu miałem podobnie kolejne wywazenie kół w innej firmie i objawy te same, opony nowe

Też tak miałem u siebie, w określonym zakresie prędkości lekko drżała kierownica. Dopiero 3 wyważanie w kolejnym warsztacie pomogło. Tarcze hamulcowe niestety też mogą dawać takie objawy, mimo że kierownica nie drży przy hamowaniu.

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 04-08-2011, 08:18   

andrzejGb napisał/a:
wyważałem 2 razy po po pierwszym wyważeniu miałem podobnie kolejne wywazenie kół w innej firmie i objawy te same, opony nowe

wyważ jeszcze raz w innym warsztacie i przy okazji niech sprawdzą czy felgi są proste, lub jak kolega Ci radził zmień koła przód tył.I zobaczysz czy ustąpiło czy nie jak nie to być może któraś tarcza hamulcowa eis odkształciła i daje ten efekt.

andrzejGb 
Forumowicz

Auto: www
Wysłany: 03-10-2011, 21:43   

klocki TRW zaczeły piszczeć , ekstra chrupią gdy powoli puszczam hamulec .
Przy wymianie opon napompowali mi opony 1,8 bara zamiast 2,2bara dopompowanie opon zmniejszyło drgania

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 03-10-2011, 23:18   

Nie koniecznie muszą być klocki złe może są gdzieś luzy i wpadają w drgania i piszczą ja mam trw i jest super .Spróbuj kupić specjalną maść i posmarować klocki od strony tłoczka powinno pomóc

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 03-10-2011, 23:30   

lexus napisał/a:
Nie koniecznie muszą być klocki złe może są gdzieś luzy i wpadają w drgania i piszczą ja mam trw i jest super .Spróbuj kupić specjalną maść i posmarować klocki od strony tłoczka powinno pomóc
To akurat powinno zawsze sie robic przy wymianie klockow. jesli mechanik tego nie zrobil, to amator jakis. Polecam paste aluminiowa. Miedziana dotychczas ogolnie stosowana, nie jest optymalna.

Dominik

andrzejGb 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2011, 00:02   

Zastosowałem pastę miedzianą zalecaną do klocków hamulcowych tyle ze poprzednio miałem klocki bez warstwy antypiskowej natomiast były blaszki nakładane na klocki teraz w klockach jest masa antypiskowa i załozyłem na to blaszki jakie były na poprzednich klockach i nie wiem czy się nie gryzie.Przypomnę auto jest z USA zaciski mają 1 duzy tłoczek

wysmok 
Forumowicz

Auto: OII 3.0 V6
Wysłany: 19-11-2012, 11:21   

Panowie,

mam możliwość kupienia w dobrej (tak sądzę ;) ) cenie klocki:
- przód FERRODO, 135 zł,
- tył BREMBO lub TRW, oba po 122 zł.

Miał ktoś z Was doświadczenia z tymi klockami?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 19-11-2012, 13:22   

andrzejGb napisał/a:
Zastosowałem pastę miedzianą zalecaną do klocków hamulcowych
chyba tylko przez ASO . część elementów układu hamulcowego jest ze stopów Al . Miedź + Al to niezbyt dobra kompozycja.
wysmok napisał/a:
TRW, oba po 122 zł.
często używałem TRW i byłem zadowolony. Ferrodo też. Brembo nie używałem

andrzejGb 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2012, 15:37   

[quote="rezon"]
andrzejGb napisał/a:
chyba tylko przez ASO . część elementów układu hamulcowego jest ze stopów Al . Miedź + Al to niezbyt dobra kompozycja.

a gdzie tam widziałeś aluminium ???? klocki z aluminium jeszcze nie robia:) , smaruję warstwę tłumiącą , prowadnice klocków. poczytaj w necie to nie wymysł ASO

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-11-2012, 16:10   

Hamulce to nie tylko klocki. Sam sobie poczytaj w necie - nawet na forum Outka wypowiedzi dot. smaru miedzianego. Znacznie lepsze są wysokotemperaturowe smary syntetyczne. ASO Mitsu w moim Outku bardzo chętnie zalewało wszystko smarem miedzianym zapominając o wcześniejszym czyszczeniu - efekt to krzywienie tarcz, wymiana klocków co 20kkm, zacinające się klocki na prowadniczkach, itd...

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 19-11-2012, 21:46   

[quote="andrzejGb"]
rezon napisał/a:
andrzejGb napisał/a:

a gdzie tam widziałeś aluminium ???? klocki z aluminium jeszcze nie robia:) , smaruję warstwę tłumiącą , prowadnice klocków. poczytaj w necie to nie wymysł ASO
Do klockow nalezy stosowac tak jak sugerowal Rezon, specjalny dedykowany smar, a nie aluminiowe lub miedziane pasty.

Dominik

andrzejGb 
Forumowicz

Wysłany: 20-11-2012, 00:05   

rezon napisał/a:
Hamulce to nie tylko klocki. Sam sobie poczytaj w necie - nawet na forum Outka wypowiedzi dot. smaru miedzianego. Znacznie lepsze są wysokotemperaturowe smary syntetyczne. ASO Mitsu w moim Outku bardzo chętnie zalewało wszystko smarem miedzianym zapominając o wcześniejszym czyszczeniu - efekt to krzywienie tarcz, wymiana klocków co 20kkm, zacinające się klocki na prowadniczkach, itd...

nie korzystam z ASO jezeli nie muszę ,wymiana klocków jest prosta czynnością i każdy zrobi to lepiej niż ASO no chyba ze ma 2 lewe ręce,.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-11-2012, 08:15   

Chyba, że robi się to przy okazji przeglądów co 20kkm, to po co samemu robić skoro ASO tak renomowanej marki jak Mitsubishi jest autoryzowane, profesjonalnie przygotowane, posiada wiedzę i doświadczenie, odpowiednie narzędzia, wyszkolony personel - no przecież nie może spartolić tak prostej czynności jak wymiana klocków. No chyba, że jednak może i
andrzejGb napisał/a:
wymiana klocków jest prosta czynnością i każdy zrobi to lepiej niż ASO
. W Outku jest to prosta czynność, na dodatek nie wymaga żadnych specjalistycznych narzędzi - tylko klucz bodajże 17.
Ja korzystam z ASO mimo braku dwóch lewych rąk - niech każdy zajmuje się swoją pracą, to wszyscy będą mieli co robić.

andrzejGb 
Forumowicz

Wysłany: 21-11-2012, 00:34   

rezon napisał/a:

Ja korzystam z ASO mimo braku dwóch lewych rąk - niech każdy zajmuje się swoją pracą, to wszyscy będą mieli co robić.

Nie zawsze tak jest, wielu wykonuje swoja pracę byle jak. mam złe doswiadczenia z ASO i nie tylko. W Polsce zbyt często stanowiska i pracę dostają ludzie co maja 2 lewe ręce za łapówki i po znajomościach a umiejętności czy wykształcenie ma drugorzędne znaczenie :(

jmgmotocykle 
Forumowicz
marcin78

Auto: outlander 2.2 156ps
Wysłany: 21-11-2012, 09:54   

do hamulców teraz stosuje się pasty ceramiczne - miedz odchodzi w niepamięć ze względy na tworzenie korozji...
często powodem drgań i problemem z "doważeniem" nie jest niewłaściwe wyważenie, a montaż brudnych, upapranych felg i tarcz na piastę... proponuję rozebrać koło wraz z tarczą hamulcową - wszystko dokładnie oczyścić z rdzy i brudu, również osadzenie felgi- powinno pomóc...

Odpowiedz do tematu