|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Układ sterujący do rygla elektrycznego |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24326 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-10-2011, 08:11 Układ sterujący do rygla elektrycznego
|
|
|
Czy ktoś jest w stanie zaprojektować prosty układ przedłużający impuls elektryczny do otwierania elektrozaczepu?
Bo chodzi o to, że mam rygiel Abloya i do tego sterowanie z domofonu do rygla impulsowego. Abloy jest z pamięcią, ale sterowanie daje impuls zbyt krótki, aby wszystko zadziałało jak należy.
Potrzebuję więc układ zasilany z 15V zasilacza impulsowego (taki jest do domofonu), który wysteruje przekaźnik i podtrzyma 1-2 sekundy napięcie 8-12V do rygla. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24326 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-10-2011, 07:07
|
|
|
fajne - brakuje mi jeszcze sterownika napięcia, bo z zasilacza wychodzi 15DC, a rygiel jest na 8-12
więc trzeba drugi zasilacz dać...
[ Dodano: 26-10-2011, 09:37 ]
No więc w sobotę "doktoryzowałem się" z domofonu firmy initel i jego działania.
Przy okazji firmę initel ODRADZAM! - próby kontaktu i prośby o pomoc w problemie z ich sprzętem są kompletnie olewane.
Przyczynę znalazłem - uszkodzenie w torze dźwięku, który jest wyłączany podczas naciskania przycisku rygla.
Pomimo zakupu przekaźnika czasowego i spięcia wszystkiego jak należy, nadal brama się nie otwierała.
Odciąłem więc mikrostyki rygla (a dokładniej diody sterujące napięciem) na płytce drukowanej od reszty układu, dałem na nie zasilanie i osobnym kablem wyprowadziłem otwieranie furtki. Przy okazji dźwięk znikł całkowicie, wiec zrozumiałem, że to jego układ powoduje problemy.
Ale w sumie jest wizja, więc to ważniejsze - zobaczyć, kto się po drugiej stronie znajduje i ew. otworzyć lub nie.
Wcześniejsze różne próby powodowały, że np. przyciskiem do monitora otwierałem bramkę (a zaczep ma pamięć, więc byłaby otwarta dopóki ktoś jej nie otworzy i nie zamknie), więc musiałem kombinować dość długo, zanim uzyskałem satysfakcjonujący efekt. |
|
|
|
 |
|
|