| 

Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

| 

| 

|  Ogłoszenie  | 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.  Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki

Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta. 
 | 

| 
		Testy prasowe ASX-a. | 

| Autor | 
      Wiadomość | 

jurekschroda  		  

Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma 
                  Kraj/Country: Polska 
                  Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska 
                         | 

Wysłany: 03-08-2011, 18:03   
                               | 

| 

| 

| Cytat: | 	 		  | prędkości maksymalnej wynoszącej według pomiarów 198 km/h | 	  

Taaa, chyba z przyczepą i pod górę     

Ściemniacze, żadne pomiary tylko dane z katalogu. 

| Cytat: | 	 		  | Suzuki wygrywa wyraźnie, głównie ze względu na zdecydowanie wyższą przydatność w terenie | 	   czyli ze względu na czynnik decydujący w przypadku 5% kupujących.  

Dla tych 5% Vitara rzeczywiście będzie najlepszym wyborem. Dla pozostałych 95% zachowanie tego auta na asfalcie  będzie nie do przyjęcia. 

Kolejny test zrobiony na zasadzie: dzienikarzyna ogląda stojące samochody, chwyta poprzednie "testy" kolegów po fachu, bierze dane katalogowe,  robi z tego jakiś misz-masz, a na końcu oczywiście daje do akceptacji sponsorowi z konkretnej marki. 

W Polsce to działa jeszcze prościej - dostajemy artykuł z Auto Bilda i tylko tłumaczymy na polski. Żenada. 

Kocham dziennikarzy :   twisted: | 

| 

| 

| 

| 

Dj Lexus  		  

Mitsumaniak

Auto: brak 
                         | 

| 

| 

| 

| 

sylb  		  

Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID 
                         | 

Wysłany: 17-08-2011, 16:52   
                               | 

| 

| 

| Wiele testów, które czytałem w polskiej prasie, była żywcem przepisana ze strony http://www.press.mitsubishi.pl/. Jako, że przed zakupem swojego samochodu przeglądałem Internet w poszukiwaniu informacji o nim i znalazłem test w AŚ który wyglądał jak Ctrl-V z teczki prasowej producenta. | 

| 

| 

| 

| 

mat777  		  

Mitsumaniak

Auto: ASX 
                         | 

Wysłany: 15-09-2011, 22:24   
                               | 

| 

| 

Kolejny "test" - AutoMoto 10/2011, str.91

Nauczony doświadczeniem z dystansem podchodzę do testów przeprowadzanych przez dziennikarzy. Ale błędy i tzw. półprawdy jakie pod adresem ASXa pojawiają się w tym artykule to przesada. Tym bardziej, że artykuł nosi tytuł: "Test jakości, kompaktowe SUV-y, Wykonanie Pod Lupą".

- nikt nie zauważył, że deska rozdzielcza (a dokładniej to duży szeroki pas) jest pokryta elastycznym, miękkim tworzywem wraz z wewnętrznym podszybiem prawych i lewych drzwi przednich

- co to znaczy, że wewnętrzna rączka drzwi jest zbyt mała by umożliwić uchwyt: bzdura

- wyświetlacz radia nieczytelny, wg mnie jest OK, a już na pewno lepszy niż niejeden niebieski LCD ale to może być subiektywny odbiór testującego

- "dużą wagę przyłożono do odpowiedniej izolacji akustycznej kabiny" - i dalej piszą coś o plastikowych nakładkach ograniczających hałas. Jest to w taki sposób napisane, że sugerują ASXa jako pojazd dobrze wyciszony - akurat uważam, że jest to jego największa wada, wewnątrz jest relatywnie głośno

- teraz hit: "nawiewy powietrza pozbawione możliwości całkowitego zamknięcia": BZDURA, wszystkie cztery nawiewy zamyka się przesuwając dźwignię w nawiewie w poziomie mocno w lewo dla 1go i 3go oraz mocno w poziomie w prawo dla 2go i 4go, aż do kliknięcia, licząc z lewej od strony kierowcy. Instrukcja obsługi: str. 5-02

- w podsumowaniu silnik OK (deasel) "ale samo auto przeciętne": sporo już jeżdżę samochodami ale nigdy nikt mnie nie wypytywał na parkingach, stacjach benzynowych o samochód. A tu ludzie sami podchodzą. Również sporo osób ogląda się za jego sylwetką. Więc jakie przeciętne?

Na koniec chcę jeszcze raz podkreślić, że to co powyżej napisałem jest w kontekście tytułu artykułu: "Test jakości, kompaktowe SUV-y, Wykonanie Pod Lupą", a to powinno zobowiązywać do sumienności. A wyszło słabo.

Oczywiście ASX ma swoje wady i zalety jak każdy samochód ale najlepiej o tym czytać na http://forum.mitsumaniaki.pl

Do tabeli punktowej na końcu to nawet nie zaglądajcie, np. projekt/struktura nadwozia: najniższa punktacja | 

| 

| 

| 

| 

Lento Violento  		  

Nowy Forumowicz

Auto: ASX 
                         | 

Wysłany: 16-09-2011, 08:03   
                               | 

| 

| 

| mat777 napisał/a: | 	 		  

- "dużą wagę przyłożono do odpowiedniej izolacji akustycznej kabiny" - i dalej piszą coś o plastikowych nakładkach ograniczających hałas. Jest to w taki sposób napisane, że sugerują ASXa jako pojazd dobrze wyciszony - akurat uważam, że jest to jego największa wada, wewnątrz jest relatywnie głośno

| 	  

To jest najlepsze. Ja również uważam, że to jego największa wada więc jak mogło się to pojawić po stronie zalet ?

A wiesz może czy gazeta ta robiła wcześniej test qashqai'a i jak wygląda punktowe porównanie obu modeli ? | 

| 

| 

| 

| 

irekmiecz  		  

Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20  był MSS 1.3GLX 
                  Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia 
                         | 

| 

| 

| 

| 

Uwex  		  

The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3 
                  Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3275 Skąd: okolice W-wia Śl. 
                         | 

Wysłany: 03-10-2011, 08:43   
                               | 

| 

| 

| irekmiecz napisał/a: | 	 		  | znalazłem stronę "moto-testy.pl"  | 	  

też tam  zaglądam- czasem się przydaje. | 

| 

| 

| 

| 

| 

cefaloid  		  

Forumowicz

Auto: 1.6 
                  Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków 
                         | 

Wysłany: 03-10-2011, 10:54   
                               | 

| 

| 

^^^^^ jak ja kocham takie testy! Wjeżdża koleś na suchą jak pieprz drogę gruntową na równym albo na trawę i to niby ma być test auta 4x4? W takim miejscu średnio rozgarnięty kierowca auta z napędem na jedną oś poradzi sobie bez najmniejszego problemu.

Albo zjazd w dól po stoku. No wielka mi sztuka! Nie wiem co to ma udowadniać (oprócz występowania sił grawitacji) skoro każde auto hamuje na 4 koła łacznie z fiatem 126p.

Jedyny fragment który mógłbym uznać za test 'terenowy', to kilkusekundowy epizod w okolicach 1:34. Reszta nadaje się chyba tylko dla tych którzy uważają że jazda po trawniku to jazda w terenie i ze do tego potrzebny jest SUV 4x4 z blokadami mostów.

Tu chłopaki maluchami w o wiele gorsze tereny wjeżdżają:

http://www.youtube.com/watch?v=3YqF4QkKn7Y

http://www.youtube.com/watch?v=Ox5xci1a7dw -> tu jakieś chłystki co nie umieją jeżdzić i mają malucha padakę w dużo trudniejszy teren wjechali. Buhahahaha dla testera ASX   

I to ma być test ASX? To jest żałosne a nie test. Zwłaszcza że kręcą kamerą tak by potęgować przechylenie terenu i oszukać oglądającego - zobaczcie np 1:07 jak rosną drzewa. Żałosne! | 

| 

| 

| 

| 

krzychu  		  

Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3 
                  Zaproszone osoby: 1 
                  Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12611 Skąd: Bielsko-Biała 
                         | 

Wysłany: 03-10-2011, 11:48   
                               | 

| 

| 

| cefaloid napisał/a: | 	 		  | albo na trawę  | 	  

Oj zdziwił byś się gdzie kiedyś utknąłem. Już myślałem, że będę dymał po kogoś ze 2km jak na prawie prostym terenem na mokrej trawie nie mogłem ruszyć samochodem. A cięższym Lancerem i twardych Yokohamach to nawet bym nie próbował tam wjechać. Szkoda się skompromitować. 

Test jest dobry. To jest crossover i nikt przy zdrowych zmysłach w cięższy teren go nie zabierze. To ma być auto na dojazd na łąkę, pod schronisko, działkę w górach oczywiście po utwardzonej drodze i na plażę... Nigdzie więcej. Przy okazji ma mieć lepsze właściwości jezdne w ciężkich zimowych warunkach. To nie terenówka (jak L200 czy Pajero), żeby na teście utopić w błocie (a takie testy oglądałem z tymi samochodami). | 

| 

| 

| 

| 

cefaloid  		  

Forumowicz

Auto: 1.6 
                  Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków 
                         | 

Wysłany: 10-10-2011, 23:05   
                               | 

| 

| 

| krzychu napisał/a: | 	 		   	  | cefaloid napisał/a: | 	 		  | albo na trawę  | 	  

Oj zdziwił byś się gdzie kiedyś utknąłem. Już myślałem, że będę dymał po kogoś ze 2km jak na prawie prostym terenem na mokrej trawie nie mogłem ruszyć samochodem. A cięższym Lancerem i twardych Yokohamach to nawet bym nie próbował tam wjechać. Szkoda się skompromitować. | 	  

Potwierdzam jak zdradliwa bywa mokra trawa ale w teście jest sucha jak pieprz! A utknąć na równym w suchej trawie to nie jest pech. To brak doświadczenia w zachowaniu się auta na trawniku. Długo mieszkałem w górach i miałem zupełnie nieprosty podjazd po trawie i żwirową drogą pod górę. Jak goście nie zrobili mi dosłownie miazgi z trawnika to był prawdziwy sukces (nie jedzie? to gazuuuuuu!!!). 

| krzychu napisał/a: | 	 		  | Test jest dobry. To jest crossover i nikt przy zdrowych zmysłach w cięższy teren go nie zabierze. To ma być auto na dojazd na łąkę, pod schronisko, działkę w górach oczywiście po utwardzonej drodze i na plażę... Nigdzie więcej. | 	  

Ale ja nie mówię by zaraz ASX utopić w bagnie. Dla mnie crossover wypełnia lukę między terenówką a osobówką i powinien umieć coś więcej jak jeżdzić po żwirowej drodze. Jakoś w okolicy było mnóstwo: działek w górach, łąk, itp itd, z utwardzonymi drogami, i jakoś ludzie dojeżdżają zwykłymi zamochodami.  Zresztą sam dobrze wiesz jak jest (Bielsko Biała i okolice).

| krzychu napisał/a: | 	 		  | Przy okazji ma mieć lepsze właściwości jezdne w ciężkich zimowych warunkach. | 	  

Otóż to! O to właśnie mi chodzi z crossoverem i jego testem. Więc niech pokażą test "w ciężkich zimowych warunkach" albo nawet na białej szosie jak z nieba pada breja, podjazd pod stromą górkę, podjazd pod górę po mokrej trawie, jazdę po piasku czy nawet ten sam test co pokazali ale jak popadało i jest mokro. Takie auto ma się wtedy przydać a nie na szosie pod dyskoteką. Takie coś chcę zobaczyć a nie test który przeszedł by wychechłany fiat 126p z chłystkiem za kierownicą. I w którym kamera jest przekręcana by sugerować że auto znajduje się na jakiejś górce podczas gdy jest tam niemal równiutko (zobacz na pochyłe drzewa w tle które obnażają żałosność filmu). | 

| 

| 

| 

| 

| 

| 

|