Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: karolgt
14-10-2007, 23:58
efekt samozapłonu na gazie
Autor Wiadomość
barthek11
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 18:16   efekt samozapłonu na gazie

witam-, mam malutkie pytanko..mój colcik z 91r- na gaźniku--- zarówno na gazie jak i na benzynie jeździ normalnie ,- jednak ostatnio zaważyłem że gdy gasze go na gazie - to przez chwile jeszcze silnik bulka :roll: ( że tak powiem :) ) (tak jak by to był jakiś samozapłon) na benzynie jest normalnie-tylko na gazie tak się robi...wię pomyślałem ,że to sprawa regulacji gazu - - ale gazownik powiedział mi że to nie sprawa regulacji tylko się głowica przegrzewa i dlatego jest taki samozapłon...- i żebym sprawdził czy mam wystarczająco dużo płynu w chłodnicy :) oczywiscie płyn był i jest nadal :) do niedawna było o.k - a teraz coś sie tak robi- wie ktoś może dlaczego? :?: pozdrawiam

artbiker
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 21:04   

Gaz ma wyższą temp. spalania niż benzybna. Jeśli nie masz problemów z układem chłodzenia, to sprawdź świece i kable. Ja właśnie u siebie zmieniłem (nagle zaczął strzelać na gazie). Teraz jest o niebo lepiej niż przed wymianą i spalanie spadło (na trasie 8 zamiast 9L gazu). Świece i kable jakie zastosowałem pochodzą od NGK (made in japan) i te same produkty polecam Tobie.

PS. Możesz profilaktycznie również przepłukać specjalnymi preparatami układ chodzenia przed zimą.

SZOG 
Forumowicz

Auto: LANCER 1991 SPACE GEAR 1996
Wysłany: 04-12-2006, 10:01   

Miałem identyczne obiawy w Lancerku, jeżeli świece i przewody są ok. to pozostaje Ci niestety tylko regulacja gaźnika , u mnie regulacja pomogła, niestety speca od gaźników nie łatwo znaleźć.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2006, 10:44   

Mam to samo i pisałem o tym nie raz.
Prawdopodobnie przyczyną tego jest nagar w komorach spalania. Chociaż niedawno wyregulowałem zawory, ustawiłem zapłon i samozapłon zniknął. A wczoraj powrócił. Myślałem, że szlak mnie trafi :mrgreen: . Ale nie przejmuj się tym, cóż...

Odpowiedz do tematu