|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dzwon |
Autor |
Wiadomość |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2011, 11:34
|
|
|
r@f@l napisał/a: | kiedyś jak nie miało się np opłaconego OC to można było ściemnić żę nie posiada się dokumentów i ew dostało się mandat 50 zł. teraz już działa centralny rejest i policja może sprawdzić czy mamy opłaconą składke. działa to od zeszłego roku. ubezpieczyciele podczas wyceny też mają dostęp do przebiegu ubezpieczenia pojazdu. gdyż OC według nowych zasad przypisane jest do auta a nie do włąściciela. |
Zgadzam się, ale w tym rejestrze masz informacje o przebiegu ubezpieczenia OC dla danego auta. Czyli np. mam OC w Warcie, mam kolizje z kimś, kto ma OC w PZU, likwiduje z jego OC szkodę, więc o mnie nie ma informacji w centralnym systemie, ponieważ nie likwidowałem szkody ze swojego OC i mój ubezpieczyciel o tym nie wie.
Przeczytaj sobie też linka podanego przez Alfreda...ogólnie masz coś takiego jak wartość auta przed szkodą i wartość wyceny szkód. Jeśli druga wartość jest wyższa od pierwszej, to naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona i ubezpieczyciel wypłaca różnicę między pierwszą wartością a drugą. A co zrobisz z autem później, to już Twoja sprawa. Mogłeś zrobić wszystko na oryginalnych częściach z własnej kieszeni i przy późniejszej kolizji ubezpieczyciel nie ma prawa zaniżać wartości auta. Musiałby udowodnić, że wartość każdego elementu jest mniejsza od rynkowej. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
Grzegosh
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 16V 98r kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2011, 20:38
|
|
|
z tego co sie dowiedziałem ze swoich źródeł Warta dużo lepiej podchodzi do tematu niż PZU. |
_________________ my tu gadu gadu a Niemcy sie zbroją |
|
|
|
 |
|
|