Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Pierwszy samochód - parę pytań i problemów
Autor Wiadomość
doggerss 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2011, 00:10   [Cari 1.8 GDI] Pierwszy samochód - parę pytań i problemów

Witam, jestem właśnie w trakcie pierwszych kroków z własnym autem i padło, że jest to akurat Carisma 1.8 GDI automat. Auto przejmuje od kuzyna i jestem na nie zdecydowany, fajnie się nim jeżdzi i wygląda też spoko, także jest OK. Mam parę pytań i wątpliwości a, że nie mam pewności co do odpowiedzi znajomych liczę, że dostanę je tutaj.

Z góry dziękuje każdemu za zainteresowanie i konkretne odpowiedzi!!!

1. Nie mam pewności czy to Cari po lifcie czy przed. Otóż przód jest jak po lifcie ale cała reszta(deska rozdzielcza tył itd) wyglądają jak z wersji przed liftem. Czy możliwe jest, że ktoś po prostu w trakcie zamontował przód od Cari II?? Czy wersja po lifcie odrazu miała komputer na środku deski, klapa bagażnika miała charakterystyczny wygląd(wiem że pytanie zapewne brzmi glupio). Pytam o to ponieważ miłaem problemy z przeglądem. Facet na stacji przyczepil sie ze masa clkowita pojazdu jest inna niz w dowodzie(roznica 15kg). I faktycznie na tabliczce pod maska byla inna niz w dowodzie rej i karcie pojazdu. (W karcie pojazdu jest wpiasane: MITSUBISHI CARISMA 1.8 GDI KAT. - ROK PROD. 1999 -
DOP MASA CALK 1690 - DOP LADOWANOSC 380 - NAJWIEKSZY DOP NACISK OSI 9 - 1 rej za granica 07.06.99 )

2. Stąd kolejne pytanie, co z tym fantem zrobić?? Czy do nowego dowodu wziąc dane które dostanę ze stacji kontroli?? Może w karcie pojazdu są dane Carismy I?? Jesli zmienie dane z dowodu to nie będą się one pokrywać z danymi w karcie pojazdu(czy one nie powinny byc jednakowe dla danego modelu i typu nadwozia???). Co jest ważniejsze karta poj czy dowod rej????

3. Kolejne pytanie to czy muszę mieć swój dowód(przerejestrować najpierw) żeby wykupić OC, czy mogę je wykupić w trakcie??? Aktualne jest ważne do 4.11, więc samochód będzie musiał stać i czekać jesli tak jest.....

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 28-10-2011, 09:26   

Witam!

Nie jestem pewien, ale według mnie nie było takich mieszańców. Według mnie samochód mógł mieć przygodę z przodu i ktoś wymienił na poliftówkę(bo miał np. okazję). Jak możesz, to podaj nr VIN, to sprawdzimy na ruskiej stronie, co ona nam powie ;)

doggerss napisał/a:
3. Kolejne pytanie to czy muszę mieć swój dowód(przerejestrować najpierw) żeby wykupić OC, czy mogę je wykupić w trakcie??? Aktualne jest ważne do 4.11, więc samochód będzie musiał stać i czekać jesli tak jest.....

Z tego co pamiętam, to możesz spokojnie wykupić OC bez przerejestrowania auta, musisz tylko chyba pokazać umowę kupna-sprzedaży. Natomiast jeśli nie opłacisz OC do 4.11 to będziesz musiał płacić karę do UFG jeśli to wykryją...

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 28-10-2011, 10:15   

Możliwe , możliwe moze to jest wersja przejściowa, między przed liftem a po lifcie. Stąd maska przednia może być z wersji po liftowej a reszta bebechów z wersji przed liftowej (np. ja mam taka kierownicę, a mam rocznik 2000) więc nie ma problemów. Co do numerów na tabliczce i numerów w karcie pojazdu zbytnio bym sie nie przejmował u mnie są całkiem inne(może były spisane z komputera i diagnosta nie zauważył jaka to wersja )Dane spisał bym tylko i wyłącznie z tabliczki znamionowej na pojeździe. Ważniejsze jest dowód rej niż karta pojazdu (policja nie sprawdza karty pojazdu w razie kontroli drogowej.OC przypisane jest do pojazdu nie do kierowcy , nie ważne kto ma wykupione OC ważne że jest i jest aktualne. OC możesz spokojnie wykupić tak jak volve napisał na umowę kupna pojazdu. Zresztą przy odbiorze dowodu rejestracyjnego (już twojego) musisz okazać wykupione OC na pojazd. Co do całości tematu pomogły by numer VIN pojazdu jak również kilka fotek. Pozdrawiam

Xsystoff 
Mitsumaniak
user

Auto: brak
Wysłany: 28-10-2011, 10:37   

Ubezpieczenie masz wazne przez 30 dni od daty zakupu na umowie K-S. Wiec nawet jak auto kupiles np. dzisiaj (28.10), a ubezpieczenie jest wazne do 4.11 to i tak masz ubezpieczenie z automatu do 28.11, a za roznice 24 dni doplaci poprzedni wlasiciciel (czy tego chce czy nie). Lepiej wyjdzie jak najpierw przerejstrujesz auto, a pozniej wykupisz OC, odpadnie Ci koniecznosc zmiany numerow rejstracyjnych w nowej polisie - oszczednosc wlasnego czasu :) Jak kupiles auto 4.10 no to juz nie bardzo masz czas i najpierw wykup sobie OC. Pamietaj, ze ustawa o podwojnym ubezpieczeniu OC wchodzi w zycie od lutego 2012 wiec, najpierw musisz wypowiedziec ubezpieczenie u obecnego ubezpieczyciela (wystarczy zglosic sie do niego z umowa K-S samochodu), zebys sie nie wkopal w podwojne OC. Jak wypowiesz dotychczasowe OC to idziesz do nowego ubezpieczyciela. Pamietaj, ze jak wypowiadasz OC poprzedniego wlasciciela to i tak dziala ono te ustawowe 30 dni, wiec nowe mozesz wziasc od 30 dnia po kupnie :)

Nie wiem jak w przypadku Mitsu, ale przejsciowe modele sa chyba w kazdej marce :)

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2011, 11:12   

Krzysiek nie jestem pewien, czy to tak na pewno działa w przypadku gdy kończy się OC. Chyba jest zapis, że w takim przypadku 30-dniowy termin nie obowiązuje. Zaraz to sprawdzę.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 28-10-2011, 11:19   

Są przejściowe ale nie takie że przód i tył jest inny. W środku mogą być takie same elementy. Jeśli masz takie coś to pewnie bita była i ktoś zrobił z niej nowszy model.

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2011, 11:22   

Co do umowy OC, to mam coś takiego:

Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

Więc wynika, że jeśli wypowiesz przynajmniej jeden dzień przed 4.11 umowę OC, to będziesz miał jeszcze 30 dni. W sumie coś kiedyś tak mi mówiła Pani w PZU. Na przypadek dam jeszcze linka naszej koleżance-prawniczce ;)

doggerss 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2011, 12:10   

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi ;]

VIN to: XMCLRDA2AWF123688

Czyli jeśli chodzi o nowy dowód rej. brac dane z tabliczki i od diagnosty(potrzeba uzupelnic kilka brakujacych inf w dowodzie) i nie przejmowac sie zbytnio tym co jest w karcie pojazdu????

Co do ubezpieczenia to musze zglosic sie do firmy w ktorej auto bylo ubezpieczone i tam wymowic ubezpieczenie zanim pojde po nowe?? Czy ono po prostu jak sie konczy to umowa jest tez nie wazna???

Czy dobrze rozumiem ze pomiedzy nowym ubezpieczeniem(czyli tym moim) a tym starym(czyli tym sprzedajacego) jest jakby taki okres przejsciowy 30 dniowy ktorego koszty pokrywa sprzedajacy a ja ubezpieczam od 30 dnia po zawarciu umowy????

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2011, 12:33   

doggerss napisał/a:
VIN to: XMCLRDA2AWF123688

http://essi24.ru/catalog/...2AWF123688.html

Czyli według numeru VIN jest to auto z 10.1998r i jest to wersja przed FL, czyli maska powinna być zwykła.

doggerss napisał/a:
Co do ubezpieczenia to musze zglosic sie do firmy w ktorej auto bylo ubezpieczone i tam wymowic ubezpieczenie zanim pojde po nowe?? Czy ono po prostu jak sie konczy to umowa jest tez nie wazna???

Jeszcze nie weszły nowe przepisy i na dzień dzisiejszy OC przedłuża się automatycznie. Po zakupie auta masz 30 dni na wypowiedzenie OC. Jeśli kończy Ci się OC 4.11, to wypowiedz przynajmniej dzień wcześniej, wtedy będziesz miał 30 dni na podpisanie nowej umowy z obojętnie jaką firmą.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 28-10-2011, 12:39   

hybrydę to ja kupiłem wersja poliftowa 99 silnik jednak wygląda jak od wersji przedliftowej aluminiowy kolektor i chyba przepustnica na lince

doggerss 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2011, 13:24   

Ale jest po lifcie, wiec ktos musial faktycznie puknac i wymienic. No nic, przynajmniej jest fajniejszy wyglad :D . Ale za to mam teraz problem z prawym reflektorem, bo mam angielska wersje i zeby przejsc przeglad musze wymienic(a lampa drozsza o 100zl przynajmniej).

A mam jeszcze takie pytanie, bo chce rejestrowac auto na ojca(ma 60% znizki na OC). Czy oplaca mi sie wpisac sie jako wspolwlasciciel??? Czy wtedy znizki w nastepnym roku juz przejda na mnie?? Jak to jest??

mk0808 
Mitsumaniak

Auto: carisma HB 1.8 GDI, '98
Wysłany: 28-10-2011, 19:19   

doggerss napisał/a:

A mam jeszcze takie pytanie, bo chce rejestrowac auto na ojca(ma 60% znizki na OC). Czy oplaca mi sie wpisac sie jako wspolwlasciciel??? Czy wtedy znizki w nastepnym roku juz przejda na mnie?? Jak to jest??

czesc
jak najbardziej musisz byc wspolwlascicielem, bo po roku Twojej bezszkodowej jazdy naliczaja znizke w wys. 10 proc., a co za tym idzie - tansze ubezpieczenie (i tak rok po roku).
jezeli tylko ojciec bedzie figurowal jako wlasciciel auta, Ty nie zyskujesz znizek za bezszkodowa jazde w ogole, bo nie wykupujesz ubezpieczenia.
pozdr

doggerss 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2011, 20:13   

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :wink:

volve napisał/a:

Czyli według numeru VIN jest to auto z 10.1998r i jest to wersja przed FL, czyli maska powinna być zwykła.

tam jest podany rok produkcji 1998 - w karcie pojazdu jest 99 - który jest właściwy???

A mam jeszcze pytanie, do kogokolwiek ze szczecina, zna ktos może jakiś dobry sklep, komis, szrot czy jakikolwiek pkt gdzie tanio dostane reflektor???

W jednym pkt jest mozliwość kupienia uzywanego oryginalnego za 250zl albo zamiennik nowy za 230zl, oplaca sie tak??? Ktora opcja lepsza, oryginal uzywany czy nowy zamiennik??

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-10-2011, 07:47   

Sroki, że wczoraj nie odpisałem, ale jakoś szybko usnąłem :(

doggerss napisał/a:
tam jest podany rok produkcji 1998 - w karcie pojazdu jest 99 - który jest właściwy???

Wyglada na to, ze rok produkcji jest prawidlowy według VIN i jest to październik 1998r. Możliwe, że auto zostało zakupione w 1999r i wtedy też zarejestrowane, ktoś później namieszał w papierach i dlatego tak jest.

doggerss napisał/a:
A mam jeszcze pytanie, do kogokolwiek ze szczecina, zna ktos może jakiś dobry sklep, komis, szrot czy jakikolwiek pkt gdzie tanio dostane reflektor???

Ogólnie w Szczecinie jeśli chodzi o szroty to na pewno cos sie znajdzie na Xedos na Stobnie (http://www.xedos.com.pl/). Jeśli wyświetlacz mi nie będzie działał tak jak chce, to dzisiaj będę na Xedosie i jakby coś to zapytam od razu o reflektor.
Jest jeszcze http://www.czescijaponskie.pl/ (w sumie po drodze jak się jedzie do Xedosa :D ), ale tam juz maja zdecydowanie mniej części.

Natomiast jesli chodzi o sklepy, to intercars(gdzie jak należysz do klubu Mitsumaniaków to masz zniżkę), ale jest jeszcze jeden dobry sklep: http://www.car-dom.com/ Często maja taniej, niż w intercarsie po zniżkach, części są najczęściej na drugi dzień.

doggerss 
Forumowicz

Wysłany: 29-10-2011, 21:03   

Spoko :P

volve napisał/a:

Wyglada na to, ze rok produkcji jest prawidlowy według VIN i jest to październik 1998r. Możliwe, że auto zostało zakupione w 1999r i wtedy też zarejestrowane, ktoś później namieszał w papierach i dlatego tak jest.

Trzeba sie tym przejmować czy niekoniecznie????

Jeśli chodzi o te lampe, lepiej nowy zamiennik wziac czy oryginalna uzywke??? Moze byc jakas roznica w stosunku do drugiej lampy i jakos to wplywac na uzytkowanie????

Odpowiedz do tematu