[EA5A/W 2.5] Czujnik TDC po raz kolejny.. |
Autor |
Wiadomość |
eekz
Nowy Forumowicz
Auto: 3000GT/ECLIPSE GT 3.8
|
Wysłany: 29-10-2011, 15:13 [EA5A/W 2.5] Czujnik TDC po raz kolejny..
|
|
|
Na wstępie wybaczcie że tworzę nowy temat, ale po dwóch dniach czytania forum nadal mam problem z TDC.
Diagnoza: wymrugało mi 22 i 23 - czyli to co było w paru tematach w dość dalekiej przeszłości forum.
Rozumiem że jest to problem niejakiego czujnika TDC i przeczytałem chyba wszystkie możliwe tematy z nim związane. Wiem jak naprawiać, wiem jak działa... ale nie mam pojęcia gdzie on jest. W jednym z tematów Krzyzak napisał "TDC masz pod rozrządem - pod zębatką wału...". Ha. Wszystko pięknie ładnie ale po zdjęciu osłony rozrządu nigdzie nie widzę ów czujnika. Powiem więcej - gdzieś tam w jakimś temacie przeczytałem że w rzędowym 1.X znajduje się on pod aparatem zapłonowym więc zrezygnowany szukałem i tam chociaż wiem że to było bez sensu. Ale mniejsza z tym. Problemem jest to, że wszystkie manuale i praktycznie wszystkie linki które były w starych tematach wygasły więc nie mogę namierzyć nigdzie tego czujnika.
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić gdzie on się znajduje? Auto stoi obecnie rozebrane a kobieta mi siedzi na głowie bo chce pojeździć swoim nowym nabytkiem.
I takie małe pytanie offtopic: czy od tego czujnika ma prawo nie działać TCL? Galanta kupiłem parę dni temu mojej dziewczynie i gość od którego go brałem mówił że po wymianie rozrządu i wstawieniu LPG zapalił się CE i TCL OFF. Lampka ABSu nic mi nie wymrugała.
O ile to ma jakieś znaczenie - Galant 2.5, rok 1998, automat. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-10-2011, 17:16
|
|
|
TDC znajduje się w aparacie zapłonowym, nie ma nic wspólnego z pracą TCL, praca TCL jest wziązana z układem Vacum i ingerencja gazownika w ten układ mogła spowodować jego nieproawidłowe działanie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
eekz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2011, 18:42
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, ale...
Przyznam się że pierwszy raz wczoraj usłyszałem o tym czujniku (nazwie) Top Dead. Czy ten czujnik TDC to to samo co czujnik Halla? Bo jeżeli tak to sprawdzałem go lampką LEDową i normalnie mruga podczas kręcenia silnikiem. Jednakże wg. tego tutoriala (co prawda do 2.0) http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15 powinien on wyglądać z deczka inaczej. Po zdjęciu kopułki poza czujnikiem Halla nic tam nie widziałem a szczerze mówiąc bałem się to rozbierać dalej bo nie wiem jak to tam siedzi. :/
Jak się tam dobrać i jak on wygląda w 2.5 ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-10-2011, 18:56
|
|
|
Jest to czujnik Halla, niżej na strponie znajduje się dział download mitsubishi service manual, znajdziesz tam odpowiedni plik do pobrania a po spisie streści znajdziesz instrukcje do sprawdzenia rozdzielacza. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 30-10-2011, 17:19
|
|
|
eekz, zacznij przed wszystkim od sprawdzenia czujnika TCLa na przepustnicy. Może jest gdzieś przerwane połączenie lub czujnik jest przestawiony. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
eekz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-10-2011, 17:26
|
|
|
Tak zrobię, ale to już jutro. Dziś przedzwoniłem całą instalację w środku auta, wszystkie lampki, podświetlenia, wstawiłem radio itp. Ech czego to się dla baby nie robi Ale na poważnie - z wiadomych powodów (niedziela) nie mogłem dziś kupić nowego czujnika Halla, tak więc jutro się tym zajmę i od razu sprawdzę ten czujnik. Jak już pisałem wyżej - gość od którego brałem auto twierdził że TCL zapalił się zaraz po wstawieniu LPG, ale ile w tym jest prawdy to nie wiadomo. Jakby co to nie będę tworzył już kolejnego tematu tylko napiszę tutaj co i jak. Dzięki raz jeszcze za wszelkie informacje. |
|
|
|
 |
|