Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dell 690- czy warto
Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-11-2011, 12:01   Dell 690- czy warto

Mam do kupienia za 1k stację Dell 690. Zastanawiam się czy warto wymienić swojego wysłużonego domowego kompa na coś takiego.

2 DELL PRECISION 690-DUAL INTEL XEON 5150
2 NOSNIK : PRECISION
2 AKCESORIA : ENGLISH/DANISH/FINNISH/NORWE
2 AKCESORIA : EAST EUROPEAN DOCS
2 4GB DDR2 533 QUAD CHANNEL FBD MEMORY (4X
2 NAPED : NOT INCLUDED
2 HARD DRIVE : 160GB (7200RPM) SERIAL ATA
4 ADDITIONAL HARD DRIVE : 160GB (7200RPM)
2 KONTROLER RAID: SERIAL ATA RAID 0 FOR 3
2 KONTROLER RAID: DATA CABLE FOR 3RD, 4TH
2 16X DVD+/-RW DRIVE
2 CYBERLINK SOFTWARE DECODE V5.7
2 ROXIO CREATOR DELUX (NO MEDIA)
2 POWER DVD 5.7 MEDIA SOFTWARE BACKUP MEDI
2 ROXIO CREATOR DELUX SOFTWARE BACKUP MEDI
2 FP/BL - EURO - 20IN (2007WFP TCO99) WIDE
2 1KW-512MB PCIE X16 NVIDIA QUADRO FX4500
2 GLOSNIKI : NOT INCLUDED
2 DELL BLACK 2 BUTTON USB SCROLL ENTRY MOU
2 KLAWIATURA : US/EURO (QWERTY) DELL QUIET
2 SYSTEM OPERACYJNY : POLISH GENUINE WINDO
2 NOSNIK : POLISH GENUINE WINDOWS XP PRO S
2 NOSNIK : XP LOGO LABEL
2 BRAK OPROGRAMOWANIA ANTI-VIRUS
2 3Y NBD (NEXT BUSINESS DAY) ON-SITE
2 GWARANCJA PODSTAWOWA
2 BRAK WSPARCIA BUSINESS SUPPORT
2 ZAMOWIENIE PRECISION - POLSKA

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 03-11-2011, 19:10   

Ale ten sprzęt tanieje :-)
Ogólnie znośny sprzęt, na pewno nie pograsz w nowsze gry - dla nich grafika za słaba.
W sumie za tą cenę nieźle. Nie mam doświadczenia ze stacjami della, ale mam ich serwery od 3 lat i jestem bardzo zadowolony, nie psują się co jest najważniejsze. Bardzo dobra ilość RAM w sumie win xp 32 bitowy więcej nie obsłuży.
Do normalnej pracy bardzo przyzwoity.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 03-11-2011, 19:16   

Gry odpadają, bo nie gram. Bardziej chciałem coś stabilnego i w miarę szybkiego do virtualizacji innych systemów itp. Myślałem nad raid 0 z tych dwóch dysków. Na nich równolegle windows i ubuntu, a 2 dodatkowe dyski na resztę zasobów. Zastanawiam się jeszcze, bo to jest ogromne no i prądożerne. Fajne do montażu filmów, ale to mnie jakoś nie kręci.

kkriss napisał/a:
Bardzo dobra ilość RAM w sumie win xp 32 bitowy więcej nie obsłuży.

No i to jest właśnie słabe. Bo chciałem dorzucić jeszcze 4, ale musiałbym kupić nowy system :/

kkriss napisał/a:
Nie mam doświadczenia ze stacjami della, ale mam ich serwery od 3 lat i jestem bardzo zadowolony, nie psują się co jest najważniejsze.

Ja na tej stacji pracuję na co dzień, ale dostałem w spadku z przymulonym systemem i niestety nie mogę skonfigurować tak jak chcę ;)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-11-2011, 20:10   

Na pewno stabilny sprzęt, z pewnym zasilaniem i żywotnymi podzespołami... Już nie raz przerabiałem tematy nawet aftermarketowych zasilaczy, które powodowały niestabilność systemu, płyty główne co po 2-3 latach puchły kondensatory itd... Zależy na czym Ci zależy, w dellu się tak nie dzieje.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 03-11-2011, 20:19   

krzychu napisał/a:
Na pewno stabilny sprzęt, z pewnym zasilaniem i żywotnymi podzespołami...

To jego niewątpliwe atuty. Zasilacz 1000W. Ciekaw jestem ile przy normalnym użytkowaniu wciąga w porównaniu do PC-ta.

krzychu napisał/a:
uż nie raz przerabiałem tematy nawet aftermarketowych zasilaczy, które powodowały niestabilność systemu, płyty główne co po 2-3 latach puchły kondensatory itd.

Zasilacz to jeden z najważniejszych podzespołów, ale ludzie w ogóle tego nie biorą pod uwagę. Zestaw super zamawiają. A jaki zasilacz? Hmm 500W. Jakiej firmy? A to wszystko jedno :)

Po otwarciu obudowy sprzęt robi wrażenie. Przemyślana budowa, chłodzenie, porządne radiatory. Będę myślał.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-11-2011, 20:33   

Owczar napisał/a:
Jakiej firmy? A to wszystko jedno :)

Żebym teraz nie oczernił ale to chyba był BeQuiet. Pytanie czy to dobra firma? Kolega przez niego oddawał 3 razy płyte Ausu-a na gwarancję, a potem zostawił ją za bezcen w rozliczeniu niepotrzebnie. Okazało się, że zasilacz jest jak skała nie ważne czy obciążony czy nie napięcia stałe. Ale raz na dzień coś się mu działo i system stawał. Kolega renderował sceny 3D więc wkurzony za każdym razem.

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 04-11-2011, 10:18   

A moim zdaniem nie warto. Procesor to chyba jeszcze stara i nieudana architektura NetBurst (Pentium 4). Pamięci to stare DDR2, w dodatku w 4 kostkach, więc jeśli będziesz chciał dokupić, to najlepiej wymienić na 4 większe. Reszta to również nic wspaniałego. Jedyne co fajne w tego typu stacjach, to dobrej jakości obudowy i dobre zasilacze, przy których również z pewnością będziesz płacił "dobre" rachunki za prąd.
Przy obecnych cenach, za tą samą kwotę kupisz kilkukrotnie wydajniejszy sprzęt.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2011, 01:54   

Yuppy napisał/a:
Procesor to chyba jeszcze stara i nieudana architektura NetBurst (Pentium 4).

To już nie jest NetBurst.

Yuppy napisał/a:
Pamięci to stare DDR2, w dodatku w 4 kostkach, więc jeśli będziesz chciał dokupić, to najlepiej wymienić na 4 większe.

Jest 8 slotów, po 4 na każdy kontroler, więc optymalnie byłoby dodatkowe 4. 8GB w takiej konfiguracji to maks do wykorzystania, więc nie musiałbym wywalać dotychczasowych.

Yuppy napisał/a:
Jedyne co fajne w tego typu stacjach, to dobrej jakości obudowy i dobre zasilacze, przy których również z pewnością będziesz płacił "dobre" rachunki za prąd.

Tego się obawiam. Ostatnio przerzuciłem się na notebooka i zastanawiam się czy będę go używał tak często jak PC, którego mam teraz,

Yuppy napisał/a:
Przy obecnych cenach, za tą samą kwotę kupisz kilkukrotnie wydajniejszy sprzęt.

Mógłbyś coś podrzucić? Najlepiej coś mniejszego :)

[ Dodano: 23-12-2011, 22:49 ]
Po długich przemyśleniach postanowiłem jednak sprzęt zakupić. Trafi do mnie prawdopodobnie po nowym roku. W wolnej chwili miałem okazję zainstalować na nim windows 7 i potestować, a przy okazji przyjrzeć się konfiguracji.
Te stacje wychodziły w różnych wersjach i okazuje się, że ten model nawet nieźle został wyposażony.

Podstawą są 2 procesory intel XEON 5150 Woodcrest, czyli łącznie 4 rdzenie po 2,66.
Obudowa została wyposażona we wszystkie możliwe wentylatory. A pomimo tego jest bardzo cicha. Nie zdarzyło się by podczas pracy zwiększały tempo. Po zatrzymaniu jednego z nich ręką wpada w tryb panic i daje jak dobry odkurzacz ;)
Jak pisałem wyżej, wyposażona w 3 dyski 160GB, 7,2kRPM. Czyli takie optymalne pod kątem hałasu i wydajności. 2 były skonfigurowane w Raid 1, ale zmieniłem konfigurację w RAID 0. Dzięki temu średni odczyt uzyskuje na poziomie 95MB/s. 3 dysk powędruje do szafy jako zapasowy. Dorzucę 500GB dla danych często używanych i 2TB na multimedia i backup. To wszystko spięte do kontrolera SAS.
Jeśli chodzi o RAM, to ma wbudowane 4 karty nośne na kości pamięci. Czyli łącznie ma 16 slotów z możliwością obsługi 64GB. Obecnie jest 4 ale planuję rozbudowę o kolejne 4 lub 8GB. Łącznie będzie 8GB lub 12GB. Zależy za ile uda mi się wyrwać. Rozbudowa zawsze o 4 kości przez wzgląd na quad chanel.
Odnośnie poboru prądu, to nie jest tak źle jak mogło by się wydawać, bo pobór prądu będzie proporcjonalny do utylizacji i wyposażenia. Sam zasilacz prądu nie wciągnie ;)
Chwilę pobawiłem się też podkręcaniem FSB. Tak na szybko, za pomocą kilku kliknięć dało się wycisnąć 3360MHz na szynie 420MHz. Więc jak zajdzie potrzeba to będzie można coś podkręcić.

[ Dodano: 02-06-2013, 22:31 ]
W międzyczasie troszkę rozbudowałem swoją stację, która stała się narzędziem pracy :)

Jakiś czas temu zakupiłem kontroler Perc 6, dzięki czemu można było wycisnąć z dysków jeszcze więcej. Tak więc na pokład trafiły 2 dyski SAS 2,5 cala 300GB zapięte w raid 0.
Dodatkowo trafił się RAM w dobrej cenie i na pokładzie wylądowało 64GB RAM. Tylko nie za bardzo widzę zastosowanie dla takiej ilości pamięci i w celu obniżenia temp wyjąłem memory raisery i zamontowane jest obecnie 32GB bezpośrednio na płycie.

Sprzęt wiekowy ale tak stabilnej stacji roboczej jeszcze nie miałem. Średnio wykorzystuję 12-14GB ramu. Używając suspend to disk zrzuca "błyskawicznie" dane na dyski sas, a po wznowieniu ładuje wszystko tak jak wyłączyłem ;) Przeglądarka, otwarte aplikacje, dokumenty i wszystko inne.

Rozważam jeszcze wymianę karty graficznej, ale to pewnie jak się coś trafi ;)

Odpowiedz do tematu