|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Internet DSL TP |
Autor |
Wiadomość |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 07-11-2011, 10:34 Internet DSL TP
|
|
|
Jest tak:
Mam internet DSL TP i do tej pory chodził przez modem Siemens Speedstream 4100 dostarczony przez TP i do tego switch MICRONET (a może to hub - nie znam się). Wszystko było w miarę OK.
Brat dopiął na jednym z wyjść switcha router ADSL.
A problem polega na tym że:
Zdaje się że routery ADSL nie nadają się do DSL tylko do Neostrady. Niby to chodzi, ale nad wyraz często wszyscy użytkownicy (nawet ci ze switcha) tracą internet. Do tego mimo że adresy są przypisane stałe to powstają konflikty. Decyzja zapadła żeby to wywalić i zrobić rozwiązanie w pełni sprawne.
No i teraz jak ?
1. DSL TP daje 4 lub 5 (nie pamiętam) stałych IP. Routery ADSL się nie nadają i powinien być "taki jak do kablówki" (czyli jaki)
2. Potrzebuję to rozdzielić na 7-10 komputerów w tym min. 3 po LAN i 3 po WiFi.
3. Z tego co wiem to musi pozostać oryginalny modem TP, bo nikt mi nie udostępni jego ustawień.
4. Chciałbym żeby to chodziło uczciwie (czyli żeby żaden użytkownik nie zabierał drugiemu przesyłu), ale nie tak że każdy dostanie po 256kb tylko moze być dynamicznie (np. jeśli część użytkowników nie kożysta w tej chwili to ich przesył może być wykorzystywany przez innych).
5. Połączenia WiFi muszą być silne, bo do pokonania jest 2-3 stropy (albo 3 w górę, albo jeden w dół i dwa w górę).
6. Chciałbym filtrowanie po MAC
7. Możliwe że chciałbym printserwer, ale nie jest to konieczne.
8. Możliwe ze chciałbym stworzyć sieć domową (połączenia między kompami bez wychodzenia na zewnątrz) ale nie jest to konieczne.
9. Adresy IP mogą byc stałe lub zmienne (chodzi o te w podsieci, bo te od TP są stałe) ale żebym nie musiał ciągle zmieniać tego w TCP/IP lub IPv4
Pomóżcie
Od razu mówię że nie znam się na tym ni w ząb. Nie wiem czym się różni Acess Point od Routera itp. Na razie wiem że RJ45 to LAN a WiFi lata w powietrzu i na tym moja wiedza się kończy. Wiem że pierwszym urządzeniem musi być modem Siemens SpeedStream 4100 (nie przeskoczę tego). Jeśli chodzi o sieć LAN to mam starą i zamierzam z niej skorzystać więc nie chciałbym przerzucać wszystkiego na WiFi. Do tego można skorzystać ze wspomnianego switcha (jeśli się nada).
Chciałbym rozwiązanie tanie, ale w pełni funkcjonalne i stabilne. Poza opisaną powyżej funkcjonalnością nic więcej mi nie potrzeba więc routery z wodotryskami odpadają.
Poproszę o wskazanie:
- których urządzeń mam użyć (może byc link),
- jakim kablem podłaczyć,
- w który port,
- jak to skonfigurować,
- jak zrobić filtrowanie MAC,
- jak "sprawiedliwie" podzielić łącze,
Żadne serwery nie wchodzą w grę, bo nie mam na to miejsca i pieniędzy.
Z góry dziękuję pięknie |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-11-2011, 11:23
|
|
|
Router ADSL się nie nadaje do tego co masz. Musisz mieć router bez modemu (ten taki jak do kablówki...).
Kup to:
http://allegro.pl/linksys...1899376741.html
Pierwszy link (nie sprawdzałem ceny). Ważne żeby to była wersja "pod tomato".
Wgraj soft tomato.
http://www.polarcloud.com/tomato
Potem skonfigurujesz przycinanie pasma jak chcesz (bo w większości routerów to, że jest napisane QoS albo zarządzanie pasmem to nie znaczy, że to działa!). Ma Wi-Fi, ma tez możliwość w granicy sensowności podbicia mocy Wi-Fi ponad dopuszczalną normę. Ogólnie najlepsze rozwiązanie z najtańszych. A jesli chodzi o dynamiczny przydział pasma to jest problem. Proponuję każdemu ograniczyć na 70% i wtedy nawet jak ktoś odpali emula, torenta i co tam jeszcze sobie wymyśli to reszcie zostanie to 30%. U mnie się sprawdza.
A podłączasz pod dowolny port. Konfigurujesz mu jeden z przyznanych adresów IP. Możesz wtedy podłączyć do tego swicho/haba inne kompy w ilości ile zostało adresów IP, innego routera albo wszystko za routerem. Pierwsze 2 rozwiązania odseparują też dość skutecznie komputery między sobą. Podłączenie wszystkiego za nowym routerem będzie wspólną podsiecią. Tylko pytanie po co DLS, jak można taniej i np. szybszą neostradę?
Z konfiguracją mogę pomóc.
Print serwer to sobie kup, ale kub taką drukarkę co to ma albo ma Wi-Fi. PrintSerwery w routerach jakoś nigdy nie były takie jak trzeba. No i to co jest do wszystkiego to jest.... |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2011, 12:11
|
|
|
Cytat: | A jesli chodzi o dynamiczny przydział pasma to jest problem. Proponuję każdemu ograniczyć na 70% i wtedy nawet jak ktoś odpali emula, torenta i co tam jeszcze sobie wymyśli to reszcie zostanie to 30%. U mnie się sprawdza. | U mnie nie bardzo, bo 2-3 użytkowników korzysta z torenta, emula itp. Jako że są to użytkownicy LANowi to chciałbym im dać np. 2 z 4 IP i podzielić im to "sprawiedliwie" lub dynamicznie, ale z ograniczeniami żeby nie było sytuacji 99%/1%. WIFItowcy dostaną pozostałe 2 IP też podzielone "sprawiedliwie" lub dynamicznie. Rozważam też podział ze względu na to czy to http czy poczta czy P2P, ale obawiam się ze na tym polegnę.
krzychu napisał/a: | Podłączenie wszystkiego za nowym routerem będzie wspólną podsiecią. | I na tym mi zależy.
Czy to co pokazałeś ma filtrowanie MAC ?
krzychu napisał/a: | Tylko pytanie po co DLS, jak można taniej i np. szybszą neostradę?
| Bo u mnie neostrada jest szybka jak jestem w pracy, ale jak wrócę do domu to wlecze się niemiłosiernie. Do tego wieczne awarie i oczekiwanie na techników. Na DSLu reagują o niebo szybciej, korygują rachunki za okresy bez internetu i zdecydowanie bardziej się starają. A do tego chodzi to bardzo szybko, a przez 5 lat miałem tylko 11 awarii (na neo miałem 3 miesięcznie)
Printserwer tylko rozważam więc jeśli mówisz o zewnętrznym to się zastanowię w przyszłości, bo na chwilę obecną mi to nie potrzebne. |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2011, 12:19
|
|
|
cns80 napisał/a: | U mnie nie bardzo, bo 2-3 użytkowników korzysta z torenta, emula itp. Jako że są to użytkownicy LANowi to chciałbym im dać np. 2 z 4 IP i podzielić im to "sprawiedliwie" lub dynamicznie, ale z ograniczeniami żeby nie było sytuacji 99%/1%. WIFItowcy dostaną pozostałe 2 IP też podzielone "sprawiedliwie" lub dynamicznie. Rozważam też podział ze względu na to czy to http czy poczta czy P2P, ale obawiam się ze na tym polegnę. |
Hohoho tak to tylko w erze.... Problem co nie miara... Jeśli chodzi o IP od TP to masz ich 5? A komputerów więcej? Podstawowy problem jest taki, że to 5 adresów z adresami przyznanymi z DHCP nie tworzy jednej sieci... Więc musisz mieć między tym rutowanie (wymagany router między tymi urządzeniami co mają IP z TP, a tymi co dostaną wewnętrzne z DHCP routera).... A jak masz router to kilka rzeczy, które działają tylko po jednej podsieci (np. udostępnianie Windows) nie będzie działać....
Znaczy ja masz wpływ na tych userów co odpalają p2p i nie będą stosowali taktyki dywersyjnej (np. losować portu za każdym razem włączenia e-mula) to możesz tak zrobić bez większych problemów (np. przydzielić emulowi 50% łacza itd). Można też dajć pryjoryter na pocztę, www, dns, gg i parę innych, a resztę wrzucić jedną kategorię i dać jej jakieś marne procenty. Najgorzej jest jak się chce dynamiczny przydział w zależności od parametrów... Wtedy sprawa się mocno komplikuje....
cns80 napisał/a: |
Czy to co pokazałeś ma filtrowanie MAC ? |
Filtrowanie MAC po sieci Wi-Fi? To jest rzecz tak podstawowa, że wszystkie routery to mają. A jeśli chcesz przydzielać pasmo po MAC-ach to ten sprzęt to umożliwia. Możesz nadawać reguły za pomocą różnych rzeczy począwszy od MAC, po przez protokoły czy dane porty....
cns80 napisał/a: | Bo u mnie neostrada jest szybka jak jestem w pracy, ale jak wrócę do domu to wlecze się niemiłosiernie. Do tego wieczne awarie i oczekiwanie na techników. Na DSLu reagują o niebo szybciej, korygują rachunki za okresy bez internetu i zdecydowanie bardziej się starają. A do tego chodzi to bardzo szybko, a przez 5 lat miałem tylko 11 awarii (na neo miałem 3 miesięcznie) |
No cóż, ja za czasów nesotrady miałem może jedną awarię na 6 lat. W netii mam 2-3 do roku. Ale spoko temat spadku prędkości na neostradzie jest na pewno argumentem. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2011, 12:30
|
|
|
krzychu napisał/a: | Jeśli chodzi o IP od TP to masz ich 5? A komputerów więcej? Podstawowy problem jest taki, że to 5 adresów z adresami przyznanymi z DHCP nie tworzy jednej sieci... Więc musisz mieć między tym rutowanie (wymagany router między tymi urządzeniami co mają IP z TP, a tymi co dostaną wewnętrzne z DHCP routera).... A jak masz router to kilka rzeczy, które działają tylko po jednej podsieci (np. udostępnianie Windows) nie będzie działać.... | Dobra. A teraz poproszę po polsku
krzychu napisał/a: | Znaczy ja masz wpływ na tych userów co odpalają p2p i nie będą stosowali taktyki dywersyjnej (np. losować portu za każdym razem włączenia e-mula) to możesz tak zrobić bez większych problemów (np. przydzielić emulowi 50% łacza itd). Można też dajć pryjoryter na pocztę, www, dns, gg i parę innych, a resztę wrzucić jedną kategorię i dać jej jakieś marne procenty. | Da się zrobić. Jak kogoś przyłapię to...
i tak router stoi u mnie
krzychu napisał/a: | Filtrowanie MAC po sieci Wi-Fi? | I po WiFi i po LAN.
krzychu napisał/a: | A jeśli chcesz przydzielać pasmo po MAC-ach to ten sprzęt to umożliwia. | To by było niegłupie rozwiązanie, bo konkretnie wskazałbym zakres możliwości pasma dla konkretnej osoby.
krzychu napisał/a: | No cóż, ja za czasów nesotrady miałem może jedną awarię na 6 lat. W netii mam 2-3 do roku. | U mnie infrastruktura pamięta Kazimierza Odnowiciela |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2011, 12:37
|
|
|
cns80 napisał/a: | Dobra. A teraz poproszę po polsku |
Rozwiązania proste:
- podłączasz router i przydzielasz mu jeden z adresów, które dostałeś. Wszystkie komputery dostają adres wewnętrzny z DHCP routera. Wszystkie są w jednej podsieci, wszystkie się "widzą" itd. Tylko że jak 2 osoby chcą na raz korzystać z emula to jedna dostanie lowID itd itp....
- podłączasz większość jak wyżej, a te które mają mieć zewnętrzny adres IP podłączas do tego swicha od TP. Tylko, że nie będą się "widziały" z tymi które są za nowym routerem i odwrotnie... To tak na chłopski rozum.
Żeby to wszystko działało czyli np. jakieś rzutowania adresów są bardziej skomplikowane i nie da się tego zrobić na takim domowym sprzęcie, zastanawiam się też czy ta się to zrobić bez serwera....
cns80 napisał/a: | To by było niegłupie rozwiązanie, bo konkretnie wskazałbym zakres możliwości pasma dla konkretnej osoby. |
No to jest najprostsze to ustawienia. Minusem jest to, że to pasmo jest stałe...
W przypadku Wi-Fi masz filtrowanie MAC (czyli ktoś kogo nie wpiszesz nie połączyć się przez Wi-Fi, ale to kiepskie zabezpieczenie bo MAC można zmienić), a w LAN-ie to możesz zrobić regułę blokującą dostęp do internetu dla danych MAC-ów. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2011, 12:58
|
|
|
krzychu napisał/a: | - podłączasz większość jak wyżej, a te które mają mieć zewnętrzny adres IP podłączas do tego swicha od TP. Tylko, że nie będą się "widziały" z tymi które są za nowym routerem i odwrotnie... To tak na chłopski rozum. | To się nie nadaje.
krzychu napisał/a: | - podłączasz router i przydzielasz mu jeden z adresów, które dostałeś. Wszystkie komputery dostają adres wewnętrzny z DHCP routera. Wszystkie są w jednej podsieci, wszystkie się "widzą" itd. Tylko że jak 2 osoby chcą na raz korzystać z emula to jedna dostanie lowID itd itp.... | A czy moge mu przydzielić dwa albo więcej adresów IP które dostałem od TP czy musiałbym mieć więcej routerów ? |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2011, 13:26
|
|
|
cns80 napisał/a: | A czy moge mu przydzielić dwa albo więcej adresów IP które dostałem od TP czy musiałbym mieć więcej routerów ? |
No i tutaj wchodzisz pomału w tematy, których moja wiedza nie obejmuje... Do tego routera tak w sposób prosty możesz przydzielić (konfigurować) jeden adres. Podobno można bawić się w jakieś skrypty, ale jak i z czym...? Kiedyś chciałem coś z dynamicznym przydziałem pasma pobawić, ale po 2h zagłębiania się w skrypty odpuściłem i stwierdziłem, że mój czas nie jest tego wart...
Zamontowanie dodatkowego routera to nie jest rozwiązanie w Twoim przypadku.... Skonfigurowanie czegoś w prosty sposób też nie (chyba, że ktoś zna coś cudownego?). Podłączanie komputera bezpośrednio do TP (poza tym "nowym routerem") też może powodować problemy bo ten komputer jest poza kontrolą routera i może zapchać łącze. DSL i to że dają 5 adresów służy bardziej przedsiębiorstwom niż domowym użytkownikom...
A teraz masz jak podłączone? |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-11-2011, 13:39
|
|
|
Teraz mam modem TP + switch/hub, ale jak chcę dopiąć dodatkowy komputer to któryś muszę odłączyć i jeszcze sprawdzić jaki miał IP żeby nadać temu nowemu - straszna padaka. |
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 09-11-2011, 02:37
|
|
|
Jeśli chodzi o samo urządzenie, to sam mam zamiar kupić http://allegro.pl/tp-link...1901400745.html i wgrać na niego dd wrt.
Tutaj test: http://www.chip.pl/testy/...ink-tl-wr1043nd
Patryk, bardzo Ci zależy na tych publicznych IP?
Jeśli tak, to tak jak pisał Krzychu, są dość istotne ograniczenia... jeśli chodzi o kontrolę.
W przypadku routerów ruch jest rozkładany równo. Nie wiem jak wygląda wysycenie łączy w przypadku switchy.
krzychu napisał/a: | - podłączasz większość jak wyżej, a te które mają mieć zewnętrzny adres IP podłączas do tego swicha od TP. Tylko, że nie będą się "widziały" z tymi które są za nowym routerem i odwrotnie... To tak na chłopski rozum. |
To jest rozwiązanie jakieś. Trzeba tylko potestować rozkład ruchu. Dodatkowo można sprawić żeby się widziały. Jeden sposób to taki, że do komputerów podłączonych bezpośrednio do switcha dołożyć po jeszcze 1 karcie sieciowej LAN lub WLAN podłączonej do routera. Wtedy komp ma 1 zewnętrzne IP i jedno wewnętrzne. Generalnie kompy za routerem będą bez problemu widziały te na switchu i będzie do nich dostęp. W drugą stronę można to rozwiązać poprzez przekierowanie portów na routerze i najlepiej politykę stałych IP lub przydzielanie IP na podstawie MAC. Jednak to rozwiązanie ma jedną istotną wadę. Ruch między komputerami podłączonymi do routera, a tymi podłączonymi do switcha odbywałby się za pośrednictwem internetu.
Dlatego rozwiązanie pierwsze jest według mnie lepsze
Ten router TP-Linka to sprawdzone rozwiązanie. U mojego kolegi smiga od dłuższego czasu, ale z Open WRT-bardziej konsolowe środowisko Oferuje gigabitowe interfejsy LAN, co przy udostępnianiu zasobów ma znaczenie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-11-2011, 11:05
|
|
|
Owczar napisał/a: | na niego dd wrt. |
Możliwości może ogromne. Ale sam powiedzmy trochę ogarniam temat i nie naprawdę nie chciało mi się z tym grzebać. Brak graficznego interfejsu mnie odstrasza, a co dopiero kogoś kto nie jest w to zagłębiony...
Tomato jest proste i każdy kto konfigurował jakikolwiek router skonfiguruje też Tomato... Możliwości może ciut mniejsze, ale za to w bardzo szybko i prosto go skonfigurujesz.
To tego w tomato masz od razu wykresy zużycia łącza, historię, dynamiczny wykres kołowy kto jak korzysta itd itp... Naprawdę fajne. Zobacz:
To tak jakby porównywać interfejs DOSu do windows XP. Ja wole szybciej i sprawniej niż mieć ciut więcej możliwości... A gigabit to zawsze można podłączyć swich... Bardziej boli brak sprzętu pod tomato z N-ką. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 09-11-2011, 11:10
|
|
|
DD WRT ma webowy interfejs, poniżej emulator:
http://www.dd-wrt.com/demo/index.asp
Open WRT- pochodna to wszystko z poziom linii komend. Tomato ma wszystko co potrzeba, dd wrt podałem tylko jako alternatywę. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-11-2011, 11:56
|
|
|
Hmmm, ciekawe... tego nie widziałem
Tak na pierwszy rzut oka to na pewno ciekawie zapowiada się obsługa USB w routerach (wydruk i dysk sieciowy), sieci N, do tego obsługa większej ilości routerów. Ale np. QoS jakieś bardzo ubogie.
[ Dodano: 09-11-2011, 12:27 ]
Owczar napisał/a: | Nie wiem jak wygląda wysycenie łączy w przypadku switchy. |
Swich tutaj nie ma wiele do powiedzenia. To modem ogranicza. On każdej pojedynczej trasmisji przydzieli proporcjonalnie tyle ile jest. I jak 2 kompy korzystają z przelądarki to dostaną po 50:50, ale jak ktoś odpali emule i 400 otwartych połączeń to ten komp dostanie 400/401 a ten drugi 1/401... Tak obrazowo w dużym uproszczeniu...
Owczar napisał/a: | Jeden sposób to taki, że do komputerów podłączonych bezpośrednio do switcha dołożyć po jeszcze 1 karcie sieciowej LAN lub WLAN podłączonej do routera. Wtedy komp ma 1 zewnętrzne IP i jedno wewnętrzne. Generalnie kompy za routerem będą bez problemu widziały te na switchu i będzie do nich dostęp. |
No to jest nawet niezłe. Czyli te kompy które mają mieć zewnętrzny adres mają po 2 karty sieciowe. Jedną wpina się w obecnego swicha, z drugiej do Routera. Tylko, że dla konfiguracji wewnętrznej dla tych komputerów nie można by podać bramy domyślnej i na routerze zablokować ruch internetowy.... W sumie powinno to działać.... Tylko dalej pozostaje problem kontroli... Ewentualnie można zainstalować jakiś speed limiter na tych komputerach... |
|
|
|
 |
|
|