Wgranie nowego oprogramowania do skrzyni automatycznej ?? |
Autor |
Wiadomość |
Mitsu200 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2007, 09:37 Wgranie nowego oprogramowania do skrzyni automatycznej ??
|
|
|
Witam. Posiadam "nowego" Misia właśnie z automatyczną skrzynią biegów. Powiem szczerze jakoś praca skrzyni niespecjalnie mi się podoba :/ Obiło mi się kiedyś o uszy, że serwisy wgrywają nowy soft sterujący zminą biegów. Czy wiecie coś na ten temat, czy wogóle warto zawracać sobie tym głowe i co to daje ??? Bardzo prosze o pomoc... Jeżeli ktoś ma nowy soft skrzyni i pomogło to też będę walczył |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2007, 14:33
|
|
|
FAKT TA SKRZYNIA ZYJE SWOIM ZYCIEM CHODZI BARDZO ROZNIE SASTANAWIALEM SIE NAWET CZY NIE MA ROZNICY W CZIPIE DO AUTOMATA I MANUALA MOZE MAM NIE TAKI |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-09-2007, 14:41
|
|
|
FABIO, a co to za wersja "eleczki" ktora jezdzisz? L200 Dakar w automacie i pakietem Sport? |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2007, 14:47
|
|
|
POKRYWA KIPY + NAKLADKA NA PRZEDNI ZDEŻAK + CHIP ,TAK NAZYWALI TEN PAKIET W SALONIE |
|
|
|
 |
Mitsu200 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2007, 16:25
|
|
|
Tak, mam wersje Dakar Sport Tylko przy 75km/h kiedy automat zastanawia się nad zmianą biegów między 3 i 4 szarpie niesamowicie ;P Dlatego chciałem jakoś z tym zadziałać. |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2007, 13:37
|
|
|
Obdzwonilem wszystkie dzialy techniczne pytajac o ten soft,niestety kazdy robil duze oczy i pierwszy raz slyszal ze ze skrzynia moze byc cos nie tak.Wydaje mi sie ze problem dotyczy tylko wersji ze zwiekszona moca wtedy dzieja sie cuda |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
Auto: L200 '06 a/t
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 155 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 20-09-2007, 13:49
|
|
|
właśnie ma m to samo ~70 km/h płaska droga bez obciążenia i nie może się zdecydować 3-ka czy 4-ka, jeśli jest obciążenie np. wiatr, górka, rozpędzanie to nie ma problemu |
|
|
|
 |
FABIO [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2007, 14:07
|
|
|
u mnie gorzej dziala na poczatku raz ma wieksza moc a raz mniejsza,roznice sa naprawde duze.jezeli chodzi o pedal gazu to dziala w polanczeniu ze skrzynia jak by byl odwrotnie zamontowany,wciskajac gaz do dechy turbodziura trwa jakies 5 sekund po czym samochod przyspiesza ale jest to przyspieszenie duzo gorsze niz wtedy kiedy wcisne pedal gazu do nie calej polowy ,niema dziury i przyspiesza duzo lepiej.Mam jeszcze taki objaw ze kiedy predkosc jest minimalna i muskam tylko pedal gazu to silnik zaczyna sie dlawic i pracuje jak by mial zgasnac. |
|
|
|
 |
PIONIER333 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 18:54
|
|
|
Po tym co piszecie na temat dziwnego współdziałania gazu z silnikiem i skrzynią biegu a raczej brakiem ich współdziałania powiem wam jedno coś tam spieprzyli, ale równo, to znaczy we wszystkich modelach z automatem jest identycznie , jeździłem takim samym jak mój na śląsku wszystko było jota w jotę identyczne dźwięk silnika , przyspieszenie lub raczej jego brak itd, u mnie są takie same objawy nawet raz o mało co nie zaliczyłem dzwona nie mogąc uciec przed szybko zbliżającym się autem któremu nieco zajechałem drogę , wcisnąłem gaz do dechy w akcie paniki i co, L200 zamiast wyrwać do przodu prawie się zatrzymał na środku drogi, teraz no cóż jeżdżę ostrożnie jak noga tylko pasażerowie dziwnie z boku na mnie paczą czemu jeszcze nie wjeżdżam na skrzyżowanie przecież bym się zmieścił !. Mam nadzieję że będzie i to szybko jakaś akcja serwisowa i coś z tym zrobią zwłaszcza że mamy zimę i naprawdę wolał bym kontrolować przyspieszenie i moc bo może się to w końcu źle skończyć . |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
Auto: L200 '06 a/t
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 155 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 19-11-2007, 09:30
|
|
|
PIONIER333 napisał/a: | wcisnąłem gaz do dechy w akcie paniki i co, L200 zamiast wyrwać do przodu prawie się zatrzymał na środku drogi, |
w przypadkach naprawdę koniecznych trochę przytrzymuję go na hamulcu i lekki gaz - wiem że to niezdrowe dla skrzyni |
|
|
|
 |
Boryz [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2007, 13:31
|
|
|
Co do softu w skrzyni to podobno każdy serwis Mitsu może go wgrać. Ja swoje auto odebrałem tydzien temu i w tej wersji jest już wszystko ok. Narazie przejechałem 1400 km i między 3-4 nie zauważyłem żadnego problemu. |
|
|
|
 |
Miron_Wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2010, 18:32
|
|
|
Tia ja do 25 tys km nie miałem problemów, no i się zaczęło biegi zmienia jak chce a prawie standardowo nie wrzuca O/D czyli inaczej nadbiegu. Oddany do serwisu wrócił z diagnozą all is OK, komputer nie wykrył błędów. Zaczynam się zastanawiać nad wybraniem się bezpośrednio do MMC i zrobieniem karczemnej awantury. |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 10-05-2010, 09:23
|
|
|
Witam, a może wiecie co to może być, że silnik/skrzynia zmieniają sobie obroty np. z 2 tys. na 2,300 przy stałej prędkości (nie ruszam nogą na gazie) 130 km/h po autostradzie. Wygląda tak jakby redukował do biegu niższego bo jest lekkie szarpnięcie i wzrost obrotów silnika. Tak jest przez ok. 10 km i znów sam przestawia się na niższe obroty. Tak było od nowości teraz ma prawie 60 tys. i robi to samo. Jeśli chodzi o załączanie biegów mój awtomat robi to akurat bardzo płynnie ( oczywiście posiada wszystkie wady przekładni hydrokinetycznej). 4 bieg powinien załączać się przy niższej prędkości obr. bo lepiej przyśpiesza na 4 niż na 3, no i ten zbyt czuły kick down na 4 jest denerwujący. Ogólnie to się już do tej przekładni przyzwyczaiłem, jeżdżąc głównie po mieście to ją nawet bardzo lubię.
Też mnie interesuje czy jest jakiś soft do pracy skrzyni biegów. Jadę niedługo na przegląd i wymieniam olej w skrzyni na najlepszy syntetyk. Ciekawe czy się praca skrzyni biegów poprawi. Pozdr |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 10-05-2010, 10:21
|
|
|
pomysl o kupnie Eli po makijazu rocznik 2010. Dodali bieg, zabrali wady |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 09-11-2011, 19:35
|
|
|
Automat musi mieć termostat atf-u. Jak go założyłem (sam) skrzynia działa super. No i w serwisie na przeglądzie po 60 tys. coś w sofcie musieli dłubać bo jak wyjechałem to jakoś inaczej brzmiała jej praca np. na postoju pod światłami na d. Jak się pytałem czy wgrali nowy soft to twierdzili że nie. |
|
|
|
 |
|