Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Kilka pytań po zakupie Carismy II GDI :)
Autor Wiadomość
thefirm 
Forumowicz

Auto: Cari 1,8 GDI '00
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2011, 17:57   [Cari 1.8 GDI] Kilka pytań po zakupie Carismy II GDI :)

Witam :)

Przymierzałem się do zakupu Hondy Accord, jednak zmieniłem zdanie i stałem się szczęśliwym posiadaczem Mitsu Carismy II 1.8 GDI z 2000r :) Jest to moje pierwsze auto.

Nie znałem i nie miałem styczności z tym autem przed zakupem, jednak na całe szczęście po przejechanych w kilkanaście dni ponad 2000 km - wiem, że pojeżdzę tym autem dłuzej :)

Auto kupiłem w autokomisie zagranicą od pierwszego właściciela, samochód bardzo zadbany.
Książka serwisowa, nie palone, wszystko sprawne (poza tylnymi drzwiami od kierowcy, coś blokuje i centralny sobie z nimi nie radzi, trzeba ręcznie domykać/od środka otwierać oraz przyciskiem od sterowania szyby kierowcy - spadł mi i leży, szyba działa. nie miałem czasu jeszcze się tym zająć).

Auto ma przebiegu 180 000km - pewniak.
Chciałbym zadać kilka pytań.

1. Wg książeczki serwisowej właśnie wypadłą mi wymiana oleju. Jaki olej polecacie? Jakie filtry musze wymienić?
2. Kolejna sprawa średnio przyjemna - rozrząd...Nie wiem kiedy był wymieniany, silniczek pracuje super, czy przy moim przebiegu powinenem go wymienić? Czy istnieje możliwosć sprawdzenia stanu paska? Wiem że koszt rozrządu jest sporyy... jakich kwot się spodziewać?
3. Wiem że silnik GDI jest wrażliwy na paliwo - czym zalewacie swoje Mitsu? Kilka tankowań za mną, aktualnie jeździ na Vervie 98. Czy paliwo 95 z Shella/Lotosa/Orlenu nadaj się do tego auta czy lepiej 98?

Aktualnie jestem w Krakowie, gdyby się znalazł jakiś forumowicz chętnie podjechałbym aby ktoś luknął mi okiem na autko :)

Pozdrawiam i dzięki za odpis :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-11-2011, 19:44   

Olej:
http://forum.mitsumaniaki...c80f5b84#963934
Diagnostyka:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Sterowanie komputerem auta bez oryginalnego radia:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3194

szunaj 
Forumowicz
szunaj

Auto: Mitsubihi Carisma 1.6 16V
Wysłany: 13-11-2011, 09:02   

Witaj nowy posiadaczu Cari,ja tak w skrócie podam ci odpowiedzi na twoje pytania bo na forum na pewno już coś na te tematy pisze,co do oleju to w książce servisowej podają 0W-30,5W-30,5W-40 ale opinie są podzielone,mój mechanik polecił mi Castrola 10W-40 i na takim jeżdże,co do filtrów to musisz wymienić filtr olejowy przy wymianie oleju,filtr powietrza i filtr kabinowy który znajduje się po stronie pasażera,otwierasz schowek,delikatnie wyginasz tylną ściane schowka i on opada,tam właśnie znajduje się filtr kabinowy,co do rozrządu to przy przebiegu 180tyś musisz wymienić,nie dawno wymieniałem i koszt częsci z robocizną to około 1000zl,części kupiłem na allegro,co do paliwa to ja tankuje 95 na shellu ale to też sprawa zasobności portfela,jeżeli chodzi o ten przycisk od szyb to lubi się lamać i dlatego spadł,kupisz taki na allegro koszt 50 zł i jeszcze drzwi,jest tam uklad elektryczny ktory zamyka drzwi,musisz rozebrać tapicerke bo być może tylko odłaczyl się kabelek,to na tyle życzę przyjemnej jazdy i zero klopotow z autkiem.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 13-11-2011, 09:18   

Rozrząd wg przebiegu powinien lada chwila strzelić więc nie czekaj. Olej na zimę 10W40 lub 10W30 ale sprawdź jaki był lany do tej pory (może jest karteczka) i lej taki sam, powąchaj bagnet czy nie śmierdzi benzyną. Paliwa unikaj z szemranych CPNów i zlewków od handlarzy. Ja od czasu do czasu zalewam Vervą lub V-Powerem i jest ok. Jak będziesz delikatnie muskał pedał throthle :D to spalanie będzie bardzo przyzwoite. Sprawdź jeszcze poduszki silnika i skrzyni i dla świętego spokoju olej w Gearboxie. Jeszcze zdejmij trąbę słonia i sprawdź czystość przepustnicy (odchylając palcem blaszkę) jak brudna to zdejmij i wyczyść (jak czasem sama zgaśnie i obroty będą latać po jakimś czasie to powtarzamy czyszczenie bo ten typ tak ma) ale to sama przyjemność :mrgreen:

BTW. Jak tylko MOD tu zajrzy to usunie kilka tematów bo kolega trzy razy to samo napisał :/

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

Maxkr 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 2004
Wysłany: 13-11-2011, 12:46   

Witaj kolego, sam zakładałem temat odnośnie rozrządu,jest dosyć swież - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66920

Co do oleju ja zalałem swoją olejem ELF 5W40 ,oczywiście wraz z wymianą wymień filtry;)

pozdrawiam...

thefirm 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2011, 16:17   

Witajcie
Olej zalany jest 10w40 - taki też zakupię Castrola.
Zastanawiam się jeszcze gdzie oddać auto do zrobienia rozrządu.
Dziś spotkałem się z jednym z forumowiczów z Krakowa który oznajmił mi kilka ciekawostek i dał rady na przyszłość.
W razie czego będę pisał w tym temacie.

Pozdro:)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2011, 20:51   

Mi po wlaniu tego Castrola zaczęły cykać zawory, ja go nie polecam. Poczytaj temat o olejach podany wyżej.

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 13-11-2011, 20:55   

Ja przeszedłem z Castrola EDGE na Mobila i zauważyłem, ze jak męczę zimny silnik na niskich obrotach to klepie aż w kabinie przy włączonym radiu słychać ale wystarczy przegonić na dwóje do 5k rpm i klepania nie słychać :mrgreen:

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 14-11-2011, 11:26   

i9i napisał/a:
Ja przeszedłem z Castrola EDGE na Mobila

JA po zakupie od razu wlałem Mobila
i9i napisał/a:
wystarczy przegonić na dwóje do 5k rpm i klepania nie słychać :mrgreen:

Na zimnym poklepie delikatnie u mnie ale jak polata to naprawdę miły silnik :mrgreen:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

thefirm 
Forumowicz

Wysłany: 26-11-2011, 16:58   

Panowie miałbym pytanie - ile litrów oleju wchodzi do silnika tego modelu?
Warto wymienić olej przy 180 000 w skrzyni biegów? Bo nie widzę w książeczce żeby był wymieniany...

Pozdro:)

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 26-11-2011, 19:25   

thefirm napisał/a:
Panowie miałbym pytanie - ile litrów oleju wchodzi do silnika tego modelu?

Z tego co pamietam, to 3.7l, ale wiadomo, że całego oleju i tak nie spuścisz, więc wejdzie mniej ;)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 26-11-2011, 21:31   

Pewnie trochę ponad 3L Ci wejdzie. W skrzyni warto zmienić. Wchodzi 2,2L.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2011, 09:51   

U mnie, po półgodzinnym spuszczaniu na płaskiej powierzchni do silnika do wskaźnika max, wchodzi około 3,4l.

Odpowiedz do tematu