|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Prasówka |
Autor |
Wiadomość |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 15-10-2011, 00:20
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | Dlaczego więc, do diabła ciężkiego, tak mało jeździ ich po ulicach??? | Nie wiem jak dziś ale trzy lata temu odebrałem swojego prawie pół roku od zamówienia.
Może to też ma znaczenie? |
_________________ Pamiętasz co obiecywała? |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 15-10-2011, 06:38
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | Dlaczego więc, do diabła ciężkiego, tak mało jeździ ich po ulicach |
moim zdaniem:
1 zakup flotowy. a firmy nie kupią lancera, ponieważ jest kiepska sieć serwisowa - mało i razcej chyba mało fajna
2 można kupić samochód tej wielkości, a nawet większy - za mniejsze pianiądza. fakt, że nie tak wyposażony, ale skody, fiaty, ubogo wyposażone idą jak świeże bułeczki
3 wyglad - im bardziej sie wyróznia, tym bardziej się podoba/nie podoba. wobec mdłych aut- podejście jest nijakie. wobec lancerów - albo na tak, albo na nie. (spotkałem się z takimi) |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
|
Wysłany: 15-10-2011, 09:52
|
|
|
piomic napisał/a: | BRUNNER napisał/a: | Dlaczego więc, do diabła ciężkiego, tak mało jeździ ich po ulicach??? | Nie wiem jak dziś ale trzy lata temu odebrałem swojego prawie pół roku od zamówienia.
Może to też ma znaczenie? |
ja od podpisania umowy/wpłaty zaliczki czekałem chyba 10 dni... |
|
|
|
 |
Gugurugu
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.6
|
Wysłany: 15-10-2011, 11:50
|
|
|
BRUNNER napisał/a: | Ja mam akurat 1.6
Na skrzynię nie narzekam
Wyciszenie - bywało gorzej.
Wnętrze - oglądałem kilka innych marek. Tu jest akurat bardzo współcześnie. Zobaczcie Seata czy Suzuki.
Prowadzenie - Ten samochód w zakrętach zachowuje się jakby się do asfaltu przykleił. Akurat to uważam za największą zaletę.
Ubezpieczenie - o 1000 zł tańsze niż 7 letni Peugeot
1.6 ma całkiem niezłe przyspieszenie. Oczywiście to nie rajdowiec.Ale przy niskich prędkościach 1.8 wcale nie był lepszy.
1.6 bardzo ekonomiczny - po mieście około 8 litrów |
Ja właśnie też mam 1.6
Cały czas myślałem ze mam jakiś "lewy" egzemplarz ...ale przejechałem sie ASXem 1.6 i nie mogłem wrzucić 2-ki
...wiem można się przyzwyczaić od tej skrzyni ...ale mi to jakoś strasznie ciężko przychodzi
Fakt, jest ekonomiczny po przejechaniu 10 tyś średnie spalanie na poziomie 7,4 litra
BRUNNER napisał/a: | Przed zakupem Lancera zrobiłem kilkumiesięczny, dogłębny research po necie, prasie i na ulicy. I akurat tych argumentów nie znalazłem. Zresztą jeżeli ten samochód ma tyle wad, to dlaczego tak go zachwalacie? |
Znalazłem jeden jedyny artykuł gdzie redaktor nie chwali skrzyni biegów, tylko potwierdza też moje odczucia ...ale niestety nie mogłem go teraz znaleźć.
Znalazłem natomiast dwa inne wydaje się że dość rzeczowe:
http://regiomoto.pl/porta...-ale-zbyt-slaby
http://autokult.pl/2011/0...est-autokult-pl
|
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 21-10-2011, 21:36
|
|
|
Paliwo paliwem, technika techniką, ale niech pokażą wykres i czy w końcu ten silnik będzie elastyczny....? Kiedyś jak czytałem "silnik lubi wysokie obroty" to nie wiedziałem, że to dyplomatycznie przekazana informację, że jedzie tylko powyżej 4 tys. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-11-2011, 19:11
|
|
|
Jak ktoś chce popłakać to proponuję ostatni Motor. Totalna żenada, jeśli chodzi o dane pojazdu dostepne nawet ze strony MMC (cena za Intense, mimo że nie ma go z silnikiem 1.6, wypas z Informa osiągi z sedana itd.) co do samego porównania to poziom zbliżony. Ale co tam ordnung ... |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-11-2011, 22:19
|
|
|
Trik, samo porownanie nie wiadomo jak punktowane wg jakis kryteriow i w ogole czesto gesto czujesz ze jestes robiony w balona...
Cena jest z Invite'a, ale zupelnie bez rabatow, czyli bierzemy jak stoi katalogowa w cenniku nie patrzac ze jednej marce to bedzie promocyjna, a w innej (jak w Mitsu) ze jest chroniczny rabat od 5 do 10tys w zaleznosci od miesiaca, a katalogowa jest zawyzona zeby rabat okazale wygladal... (aha dla Golfa nawet cene promocyjna highline z cenika z zanizyli o 2k PLN)
Osiagi to maja chyba wlasne pomiarowe, chyba ze w zbiorczej tabelce z danymi to tam powinny byc dane producenta... wypas nie z Informa, bo klima automatyczna i alu, ale jak dobrali wyposazenie to tylko oni wiedza, powinni wziac wszystkie dostepne u wszystkich i dopiero przyznawac pkt, bo tak to punktowali ustawienia kierownicy w 2 plaszczyznach, a nie punktowali czujnikow zmierzchu i deszczu, czy systemu naglosnienia, VAG w podanych wersjach 4glosniki, a u wiekszosci konkurentow 6...
Generalnie czytajac test mozna stwierdzic ze auta sa dosc podobne, ale patrzac na punktacje Mitsu nigdy nikt nie kupi...
Aha i robic taki test bez Civica, Megane, Cee'd i Aurisa to totalna amatorka...
Jedyne co Mitsu mozna zarzucic i pewnie maja duzo racji to te nieszczesne hamulce... przy aktualnym lifcie Mitsu cos musi z tym zrobic, bo fatalnie to w testach wyglada...
Aha i juz wiem co testujacy tak zawsze narzekaja na prowadzenie... bo jak Lancer klei sie drogi i ciezko go niekontrolowany poslizg wprowadzic, tak jednak w gestym slalomie przy niskich slupkach ciezko sie nim jezdzi... wysokie burty i slabe czucie odleglosci zwlaszcza po prawej (ostatnio po dluzszym czasie w Punto, wsiadlem do Lancerka i mialem precyzyjne manewrowanie na przyziemnych przeszkodach to myslalem ze przez sufit wyjde, bo jakos czucie stracilem), uklad kierowniczy wymagajcy przyzwyczajenia i gabaryty powoduja, ze osiagaja czasy i wrazenia na poziomie takiej Octavii
A wracajac do testu w motorze, to mnie wkurzyli, bo przez caly wieczor musialem malzonce tlumaczyc ze nie jezdzi zlomem jak to przeczytala |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
pitloju
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 SB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 43 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 14-11-2011, 09:23
|
|
|
gzesiolek, dokładnie
a dodatkowo np. informacja "brak wskaźnika temperatury silnika" - ja nie wiem jak oni testują te samochody? chyba, że ja mam jakąś wyjątkową wersję i wskaźnik mam |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

|
Wysłany: 14-11-2011, 10:02
|
|
|
pitloju, bo nie ma tradycyjnej wskazówki na stałe na wskaźnikach... a ze na kompie mozna sprawdzic, kto by tam szukal...
i rzeczywiscie w SB tak malo miejsca nad glowa na tylnej kanapie? bo u mnie ja wsiadam (187cm) to mam zapas ze po weretepach spokojnie moge jechac |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
pitloju
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 SB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 43 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 14-11-2011, 10:28
|
|
|
Jakby była wskazówka, to by powiedzieli ze archaiczne wskaźniki
Co prawda dużo w swoim SB z tyłu nie jeździłem, ale przy moim wzroście (też dokładnie 187) myślę, że można odczuwać dyskomfort.
Przy pełnym wyprostowaniu i jakimś bujnięciu na wertepach, myślę że można faktycznie poszorować włosami o sufit .
Chociaż ostatnio wiozłem brata, 188cm i nic nie mówił, że zaczepiał głową - tyle że to było po mieście bez większych nierówności |
|
|
|
 |
Toretto
Forumowicz Driver
Auto: Lancer 1.8 SB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2011 Posty: 40 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 14-11-2011, 13:52
|
|
|
Ja nie rozumiem o co chodzi z tym miejscem nad głową, w każdym teście auta jak mantrę powtarzają : "z tyłu wysokim pasażerom może przeszkadzać mała ilość miejsca nad głową" Rozumiem, że to takie uniwersalne i modne stwierdzenie. Ja też mam prawie 190 cm i jak jeździłem u siebie z tyłu, po różnych drogach, nigdy nie przydzwonilem w podsufitkę. |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 14-11-2011, 21:46
|
|
|
panowie ten temat czyli obiektywizm redaktorków z Motoru lub Auto świata już nie raz wałkowaliśmy. Ich testy mają jeden wspólny mianownik i pensję pobierają za jedno - zawsze i wszędzi musi wygrać niemiecka myśl techniczna /szcególnie mały bezpłciowy golf/ no czasami czeski vw, sporadycznie hiszpańska myśl techniczna oparta na niemieckich 10 letnich częściach samochodowych /seat exeo czy jakoś tak/ |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

|
|
|