Dziwne odgłosy z kolumny kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 11-11-2011, 08:08 Dziwne odgłosy z kolumny kierownicy
|
|
|
Witam,
Od kilku tys. km słyszę dziwne odgłosy (terkotanie?) z kolumny kierownicy najczęściej przy skręcaniu ale też czasem na nierównościach. Serwis przy przeglądzie okresowym zwyczajnie to olał mówiąc o normalnie głośnych zwijakach kierunkowskazów (czyli TTM). Pewnie skończy się na wizycie w innym serwisie.Czy ktoś miał podobny przypadek?
pozdro |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-11-2011, 08:37
|
|
|
Może być kilka przyczyn. Wyrobiony wieloklin na łączeniu kolumny ze ślimakiem, może być któryś z krzyżaków, albo dwa wyrobione, może być listwa maglownicy, tuleje jakby były wyrobione to raczej pociekłoby z magla. Mogą być wyrobione drążki lub sworznie końcówek. Dobry mechanik napewno znajdzie przyczynę.
A tak z innej beczki, jak skrzynka działa?. |
_________________ Mb galant - bedzie następny
Mb galant 00' 2,5 B+G asb - jest super
Mb galant 99; 2,5 asb B+G, i prysł czar VW
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-11-2011, 07:59
|
|
|
Oprócz w/w usterki wszystko działa ok ale auto ma dopiero 2 lata.
pozdro |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 12-11-2011, 19:00
|
|
|
Komandor, nie wiem jakie odgłosy możesz mieć na myśli, ale będę strzelać:
w OII jeszcze nie spotkałem się z problemami układu kierowniczego - no po za końcówkami drążków.
Jedynie co kilka razy się powtórzyło to wadliwy zwijacz poduszki powietrznej - charakteryzował się bardzo nieprzyjemnym chrobotaniem, trzeszczeniem na kierownicy podczas kręcenia. |
|
|
|
 |
pkwiat
Forumowicz
Auto: O II 2.0 DID MY 2008
|
Wysłany: 13-11-2011, 23:50
|
|
|
U mnie pojawia się dźwięk szorowania, chrobotania przy maksymalnym skręcie kół. Zwykle występuje po dłuższym postoju ( np. po nocy),a po jeździe zanika. Zauważyłem też, że łatwiej go wywołać wykonując mocny skręt w jedną stronę i szybkie, mocne odbicie w drugą.
jaceksu79 napisał/a: | wadliwy zwijacz poduszki powietrznej - charakteryzował się bardzo nieprzyjemnym chrobotaniem, trzeszczeniem na kierownicy podczas kręcenia | - podczas całego skręcania? czy tylko w ostatnie fazie? ( u mnie tylko w okolicach maksymalnego skrętu kierownicy) |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 14-11-2011, 17:21
|
|
|
może sprawdż płyn we wspomaganiu. kiedyś w innym aucie ,miałem podobnie ale delikatne odgłosy .Nie było płynu wyciekł przez odpowietrznik |
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-12-2011, 11:36
|
|
|
Za "terkotanie" winę ponosił "styk spiralny" czyli zwijacz poduszki powietrznej. jaceksu79 -dzięki za zaoczną diagnozę ale niestety serwis i tak tej części nie miał na stanie. Po wymianie jest "tylko" poniszczona od wkrętaka osłona od przycisków audio na kierownicy. Serwis na Toruńskiej w Wawie obiecał osłonę zamówić i bezpłatnie wymienić (nie wiem tylko czy bezszkodowo ). Przyglądałem się z za szyby jak młody mechanik walczył z kierownicą nie umiejąc prawidłowo zdemontować części. Do głowy mu nie przyszło aby zajrzeć przed naprawą (lub nawet w trakcie) do serwisowej manualki . Obok następny mechanik walczył z demontażem osłony bagażnika w Nissanie Juke. Po wyczerpujących próbach użył kombinerek do wyszarpania. Instrukcja demontażu tejże osłony była naklejona tuż obok na klapie bagażnika (dwa proste ruchy). I tak legły w gruzach nadzieje na kolejny dobry serwis Teraz rozumiem dlaczego mechaników chronią grube szyby
pozdro |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|