Piszczenie spod maski |
Autor |
Wiadomość |
xenon
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DID 2007
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-11-2011, 18:21 Piszczenie spod maski
|
|
|
Witam wszystkich
Od wczoraj jestem posiadaczem Outlandera 2.0 z 2007 roku , i już pojawił się pewien problem.
Mianowicie samochód po zgaszeniu wydaje ciągły wysokotonowy pisk , pisk ten dochodzi z silnika , od strony chłodnicy. Myślałem że po jakimś czasie minie ale niestety piszczał przez cała noc , dzwięk ten da się usłyszeć w zasięgu 1 metra od samochodu. Gdy odłączy się akumulator i ponownie podłączy nic nie słychać , ale po odpaleniu i zgaszeniu znowu pojawia się pisk. Ktoś wie , co to może być , proszę o pomoc . |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-11-2011, 18:43
|
|
|
Może to odstraszacz kun i innych szkodników? |
|
|
|
 |
xenon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2011, 18:49
|
|
|
Taką opcję tez biorę pod uwagę, dzieki za podpowiedz
Ale czytałem dzisiaj inne fora i były przypadki, że w mazdach piszczał zawór egr i to on prowadził do rozładowania akumulatora , możliwe to ?? |
Ostatnio zmieniony przez xenon 27-11-2011, 19:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 27-11-2011, 18:53 Re: Piszczenie spod maski
|
|
|
xenon napisał/a: | Witam wszystkich
Od wczoraj jestem posiadaczem Outlandera 2.0 z 2007 roku , i już pojawił się pewien problem.
Mianowicie samochód po zgaszeniu wydaje ciągły wysokotonowy pisk , pisk ten dochodzi z silnika , od strony chłodnicy. Myślałem że po jakimś czasie minie ale niestety piszczał przez cała noc , dzwięk ten da się usłyszeć w zasięgu 1 metra od samochodu. Gdy odłączy się akumulator i ponownie podłączy nic nie słychać , ale po odpaleniu i zgaszeniu znowu pojawia się pisk. Ktoś wie , co to może być , proszę o pomoc . |
zajedź do serwisu - niech sprawdzą, czy nie masz kampanii serwisowej na wiązkę silnika(to była kampania BEZPIECZEŃSTWA ) - potrafiły się przecierać i mogły wynikać z tego różne kwiaty - nawet w postaci samoczynnego włączenia rozrusznika
Nic nie powinno tyle czasu piszczeć
W każdym bądź razie warto to sprawdzić przez znających outka.
Nie bagatelizuj być może z pozoru drobnostki - odłącz na noc klemę a jutro szybciutko do serwisu - może to tylko banał. |
|
|
|
 |
sibkods
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 181 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28-11-2011, 13:25
|
|
|
pisk jest ok, ale on po minucie dwóch powinien zamilknąc. |
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 28-11-2011, 15:45
|
|
|
sibkods napisał/a: | pisk jest ok, ale on po minucie dwóch powinien zamilknąc | .Tak powinno być ,Napewno masz darmową kampanie przywołwaczą na wiązkę rozrusznika i fotela kierowcy ,była też akcja przywoławcza na włącznik stopu pod pedałałem.Ja na tych akcjach byłem. Naprawa banał 1-godz i naprawione .Mam ten sam rocznik więc raczej się załapiesz .Sprawdż stop czy czasami nie świeci z tyłu jak ciśniesz hamulec,u mnie raz na kilkadzieśiąt razy stop się nie zapalał . |
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-11-2011, 16:37 Powód piszczenia
|
|
|
Jeżeli piszczenie trwa dłużej niż kilka sekund, to nie jest to żaden układ klimatyzycji, sterowania silnikiem itp.
Stawiam w 99% na alarm (miałem raz coś podobnego) - alarmy są często mizernej jakości, może przekazywać jakiś słaby sygnał na głośnik. Na pewno też pobiera coś z zasilania, także nie czekałbym z reklamacją...
bonito |
|
|
|
 |
xenon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-11-2011, 19:54
|
|
|
Dziękuje za odp Akcje serwisowe raczej wykluczam , bo jest to samochód sprowadzony z Francji i w książce serwisowej jest jakiś wpis z kampani serwisowej z 4 kwietnia 2011, jednak nie mogę rozczytać. Alarm raczej też nie , bo akurat go nie posiadam . Dzisiejszej nocy tez piszczało , ale akumulator bez problemu odpala . Dzisiaj zdjąłem plastikowa osłonę silnika i zdaje mi się , że ten pisk dochodzi z tego zaworu egr, jutro mam zamiar pojechać z tym do serwisu póki co samochód stoi w garażu . Ciekawostka jest, że gdy zdejmie się klemę i ponownie podłączy to jest cisza , ale gdy się uruchomi silnik i zgasi to znowu piszczy. |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 28-11-2011, 22:28
|
|
|
Chłopie jedż do serwisu podaj numer vin i powiedzą ci o akcji dla twojego auto choćbyś kupił go w Japonni .Ja swój kupiłem w Belgi i jest ich obowiązkiem wszystkie auta naprawic w ramach akcji za free.Jest też druga sprawa jeżeli się zgłosisz do ASO to będą mieli twoje namiary i jakby była następna akcja przywoławcza to będą mogli cię wezwać.tylko musisz sam o to pytać .Wiem też że było kilka akcja przywoławczych między innymi też do zmiany oprogramowania kompa -bardzo ważna rzecz więc nie czaj sie tylko wal do ASO przy okazji nawet tego problemu o którym piszesz
\\ |
|
 |
mr_kister
Nowy Forumowicz
Auto: MOII 2.0DID
|
Wysłany: 29-11-2011, 13:29
|
|
|
U mnie też jest takowe piszczenie, słychać je niezbyt wyraźnie przy wysiadaniu najlepiej w garażu. Ustaje po ok. 10 sekundach. Sychać to na zewnątrz po wyłączeniu silnika. OII DID 2009 |
|
|
|
 |
fufaj3
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
|
Wysłany: 04-12-2011, 11:36
|
|
|
Witaj
to piszczy EGR
jak sie nie może ustawic to piszczy długo
a normalnie cicho i około 1minute
u mnie jak padł EGR to ustawiał sie ponad 5 minut piszczał okropnie głośno
ale wymienili na gwarancji |
|
 |
BlueBerry
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2011 2.2 MIVEC DID
|
Wysłany: 05-03-2012, 17:07
|
|
|
Witam. Wiem, że nie do końca na temat, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Powiedzcie mi proszę, czy spotkaliście się już z takim przypadkiem?
http://www.youtube.com/watch?v=F3BQh1Ymo04
Są dwa problemy, jeden widoczny tu na filmie, drugi nie:
1. Piszczenie po odpaleniu, słychać na filmie, nic dodać, nic ująć;
2. Podczas jazdy na jeszcze nie zagrzanym w 100% silniku podczas przyspieszania dochodzą z komory silnikowej dziwne odgłosy, stukot, głośny klekot. Mam wrażenie, że auto nie ma wtedy pełnej mocy.
Czy spotkaliście się już z takim przypadkiem? |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 17:50
|
|
|
BlueBerry, przywaliłeś w coś prawą stroną - kołem?
dźwięk jakby rolka paska, łożysko docisku... skąd dokładniej te piszczenie dochodzi?
Byłeś w ogóle w serwisie? |
|
|
|
 |
BlueBerry
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2011 2.2 MIVEC DID
|
Wysłany: 05-03-2012, 18:04
|
|
|
jaceksu79
Czemu pytasz czy przywaliłem? :O Auto jest nietknięte Bezwypadkowe Prawie "prosto z salonu".
W serwisie byłem. Niestety, takie przeboje dzieją się tylko na zimnym silniku i to nie zawsze, choć bardzo często. W serwisie niczego nie zauważyli (za pierwszym razem, gdy auto było ciepłe). Z drugim razem gdy był zimny silnik jak na złość nie zapiszczało, ale jazda autem wykazała głośną pracę silnika. Mieli coś tam smarować, naciągać, sprawdzać. Żadnych zmian. Nagrany film jest po wykonanych przez serwis czynnościach. |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 05-03-2012, 18:16
|
|
|
BlueBerry napisał/a: | W serwisie byłem. Niestety, takie przeboje dzieją się tylko na zimnym silniku i to nie zawsze, choć bardzo często |
i takie usterki niestety są najbardziej upierdliwe...
pokaż im nagranie, a najlepiej żeby auto zostało u nich na noc aby rano mechanik mógł posłuchać skąd popiskuje |
|
|
|
 |
|