|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odgłosy jak z tonącego Tytanica |
Autor |
Wiadomość |
Cristopfer [Usunięty]
|
Wysłany: 11-12-2006, 20:08 Odgłosy jak z tonącego Tytanica
|
|
|
Witam wszystkich MitsuManiaków. Może ktoś z Was pomoże mi w wyjaśnieniu takiego zdarzenia. Otuż w ostatni weekend wybrałem się ze swoją rodziną, Cari 1.6 na wycieczkę z Zielonej Góry do Szczecina. Jakieś 30 kilometrów przed Szczecinem przyhamowałem lekko zjeżdżając z górki (przy prędkości około 130km/h). Moje auto wpadło w jakieś dziwne drgania, drżenia, wyhamowując samo, przy wtórze jakichś przerażających dźwięków: skrzypień, drżeń przechodzących przez całe podwozie. Po zatrzymaniu się i oględzinach nic nie stwierdzających, podjąłem dalszą jazdę w stronę Szczecina, ale już jadąc 70km/h. Jeszcze kilkakrotnie wystąpiły te same objawy, ale już trochę słabiej. Dowlekliśmy się jakoś do Szczecina. Z mechanikiem sprawdziliśmy hamulce (przód i tył) - wszystko O.K. Dodam, że tarcze i klocki z przodu niedawno wymieniałem (firmy ATE). No więc mechanik nic nie stwierdził, powiedział, że mogło coś wpaść do bębna hamulcowego (a było co, bo bębny mam w fatalnym stanie, rdza je zżera). W drodze powrotnej historia się powtórzyła. Myślę, że to szczęki hamulcowe nie odbijały po wciśnięciu pedału hamulcowego. Jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-12-2006, 20:15
|
|
|
to zalezy - a auto samo hamowalo ?? jesli tak to pewnie sie okladzina odkleila od hamulca i lata w bebnie powodujac owe dzwieki |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Cristopfer [Usunięty]
|
Wysłany: 11-12-2006, 21:00
|
|
|
W trakcie tych drgań auto samo hamowało, ale jak pisałem z mechanikem odkręcałem koło po kole, zdejmowaliśmy bębny hamulcowe i wszystko było O.K. szczęki miały okładziny bębny chociaż pordzewiełe na zewnątrz w środku gładkie. ABS też w porządku.
Żadna lampka kontrolna się nie zapaliła. Poziom płynu hamulcowego prawidłowy |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-12-2006, 22:42
|
|
|
cos wpadlo pod auto, a przewody hamulcowe, oraz linki od recznego trzymaja sie wszedzie nie przerwane gdzies, naciagniete, zapieczona linka od recznego ? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 11-12-2006, 23:32
|
|
|
Spróbuj zaciągnąć (z umiarem / wyczuciem co by ich nie zablokować i nie spowodować jakiś niemiłych następstw ) ręczny przy wyższej prędkości - u mnie tył kasacja bije na bębnach - jak drży autko to tylne hamulce do naprawy .
Lub inaczej - hamując czujesz drgania w kierownicy lub pobliżu to przód drży a jak w fotelu to tył. |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Cristopfer [Usunięty]
|
Wysłany: 12-12-2006, 19:30
|
|
|
Dziękuję za rady, muszę to posprawdzać. Dam znać co to było. Tylko gdzie ja znajdę w Zielonej Górze mechanika, bo muszę dodać, przed wycieczką wymieniałem sworzeń wahacza i mechanior zapewniał mnie, że zawieszenie jest w porządku. Z kolei mechanik ze Szczecina powiedzał mi, że muszę wymienić jeszcze gumy stabilizatora. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-12-2006, 19:54
|
|
|
Jesli chodzi o to huczenie i trzesienie, to mialem w poprzednim aucie pokrzywione bebny. czuc bylo tylko przy wyzszych predkosciach i gdy zaciagalem reczne tez trzeslo i huczalo.
I jeszcze jedno... moze nie w temacie ale mam pytanie do Cristopfera
po wymianie sworznia wahacza byla jakas roznica w glosnosci pracy zawieszenia, mniej luzow itp
pozdrawiam |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
Cristopfer [Usunięty]
|
Wysłany: 12-12-2006, 20:13
|
|
|
Tak naprawdę to ja nie widzę żadnej różnicy (tak jak w reklamie Dosi). Ale tak jak wcześniej pisałem mechanik w Szczecinie powiedział mi że musze wymienić gumy stabilizatora i pokazał mi je, rzeczywiście miały luzy. Potem wytłumaczył jak krowie, że stuki będzie dalej słyszeć, pomimo wymiany sworznia, zwłaszcza jak będę jeżdził po dziurach lub w zakrętach. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-12-2006, 20:30
|
|
|
Cristopfer napisał/a: | Tak naprawdę to ja nie widzę żadnej różnicy (tak jak w reklamie Dosi). Ale tak jak wcześniej pisałem mechanik w Szczecinie powiedział mi że musze wymienić gumy stabilizatora i pokazał mi je, rzeczywiście miały luzy. Potem wytłumaczył jak krowie, że stuki będzie dalej słyszeć, pomimo wymiany sworznia, zwłaszcza jak będę jeżdził po dziurach lub w zakrętach. |
Dzieki za odp. Pytam bo sam niedlugo bede wymienial sworzen lewego wahacza i gumy stabilizatora. Gumy sa niedrogie bo u Japaneza oryginalne sa po 10 zl sztuka ale bardzo ciezko je wymienic, trzeba bowiem cale zawieszenie przednie sciagac...
Pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
|
|