|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
automatyczne włączanie radia przy przekręceniu kluczyka |
Autor |
Wiadomość |
robojinks
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 16V 90KM (1996)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2011, 00:02 automatyczne włączanie radia przy przekręceniu kluczyka
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post więc wszystkich pozdrawiam i od razu przechodzę do tematu. Otóż mam taki problem: przez kilka lat radio włączało i wyłączało mi się automatycznie przy przekręceniu kluczykiem, ostatnio byłem zmuszony wyjąć radio na jakiś czas (reperowałem inną rzecz w pobliżu radia) i po zainstalowaniu tegoż radia z powrotem automatyka nie działa. Sprawdziłem więc najpierw za pomocą próbówki czy podczas przekręcania stacyjki obecny jest prąd na zasilaniu radia. Okazało się, że prądu nie ma czyli można było wykluczyć radio jako powód usterki (dodam, że radio oczywiście można uruchomić gdyż działa ono na drugim kablu 12 volt mającym za zadanie podtrzymanie czasu i ustawień). Przeglądnąłem temat w google i na forach i dowiedziałem się, że prawie na pewno jest to kostka stacyjki, czyli taki przełącznik przy stacyjce, który odpowiada za wysłanie prądu do radia podczas przekręcania kluczykiem. Zmieniłem zatem kostkę stacyjki jednak prąd dalej nie pokazał się na kablu do radia. Moje pytanie zatem brzmi: czy między kostką stacyjki a kablem zasilającym radio są jeszcze jakieś inne rzeczy, które mogły się popsuć? Np. jakiś przekaźnik, bezpiecznik itp.? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat;
pzdr |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-12-2011, 08:02
|
|
|
Sprawdź bezpieczniki w kabini i pod maską. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
robojinks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2011, 10:49
|
|
|
robertdg napisał/a: | Sprawdź bezpieczniki w kabini i pod maską. |
Wszystkie dostępne i znane mi bezpieczniki w kabinie i pod maską są sprawne (sprawdziłem to jeszcze przed wymianą kostki, ale i teraz przeglądnąłem wszystkie jeszcze raz). |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-12-2011, 18:46
|
|
|
Miałem podobny problem, okazał się przepalony bezpiecznik z tego żółtego "koszyczka" ( na zdjęciu po lewej stronie ).
z zewnątrz wydawał się ok, jednak po wyjęciu go dopiero zauważyłem, że jest przepalony |
|
|
|
 |
robojinks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2011, 13:27
|
|
|
kamir napisał/a: | Miałem podobny problem, okazał się przepalony bezpiecznik z tego żółtego "koszyczka" ( na zdjęciu po lewej stronie ).
z zewnątrz wydawał się ok, jednak po wyjęciu go dopiero zauważyłem, że jest przepalony |
Wielkie dzięki za pomoc, tak jak i w twoim przypadku, z zewnątrz wydawał się ok, po wyjęciu okazał się przepalony. Zmyliły mnie również narysowane na schemacie nutki przy tym bezpieczniku, jakoś tak pomyślałem, że to bezpiecznik od klaksonu, dlatego też przyglądnąłem mu się tylko z góry, a przecież bezpiecznik od klaksonu oznaczony jest "trąbką". Nie mogę sobie wybaczyć takiego amatorstwa, he he. Temat zatem zamknięty. Dzięki jeszcze raz kamir! |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-12-2011, 18:53
|