Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szlachetna Paczka
Autor Wiadomość
wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-12-2011, 02:27   Szlachetna Paczka

Chciałbym zachęcić wszystkich MitsuManiaków do włączenia się w akcję Szlachetna Paczka .

Chodzi o przygotowanie paczki dla rodziny w potrzebie. Takiej prawdziwej paczki, w której damy im to czego naprawdę potrzebują i o czym faktycznie marzą.

Ja powiem tyle: z akcją jestem związany już blisko 10 lat i cóż takie pomaganie faktycznie wciąga. Przynajmniej wiem, że nie daję sukienki facetowi, czy jakiś innych bezsensownych "kwiatków" tylko oprócz tej pomocy najbardziej niezbędnej też coś co będzie ważne specjalnie dla tej rodziny, osoby - na przykład nową płytę ulubionego zespoły syna, czy sukienkę w ulubionym kolorze matki - coś co pokarze im, że nie są niepotrzebni i że jest ktoś kto o nich pamięta.

Paczkę możecie przygotować sami, lub z rodziną, przyjaciółmi, czy kolegami z pracy bądź uczelni. Na chwilę obecną jeszcze ponad tysiąc rodzin nie znalazło darczyńcy. Mam nadzieję, że też dzięki nam wszystkie rodziny, które potrzebują pomocy w tym roku będą miały udane święta.

Dodatkowo, jako że prawie wszyscy mamy samochody chciałbym was zachęcać do tego żebyście w miarę chęci i możliwości zaangażowali się w rozwożenie tych paczek w swoich regionach. To na prawdę spore przedsięwzięcie logistyczne i każdy wóz im się przyda. My w każdym razie u siebie w Małopolsce będziemy rozwozić :D .

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 07-12-2011, 02:38   Re: Szlachetna Paczka

wojzi napisał/a:

Dodatkowo, jako że prawie wszyscy mamy samochody chciałbym was zachęcać do tego żebyście w miarę chęci i możliwości zaangażowali się w rozwożenie tych paczek w swoich regionach. To na prawdę spore przedsięwzięcie logistyczne i każdy wóz im się przyda. My w każdym razie u siebie w Małopolsce będziemy rozwozić :D .

I to jest genialne! Mamy wtedy pewność, że faktycznie dostanie to osoba, która tego potrzebuje. Wojzi powiedz mi proszę jak to jest, czy z rodzinami można się jakoś skontaktować i dopytać czego dokładnie potrzebują?

Pamiętam jak po '97 tj po powodzi razem z rodzicami chcieliśmy komuś pomóc znaleźliśmy starsze małżeństwo pod Wrocławiem. Kłótnia o adres była spora, ale w końcu udało się wywalczyć. Na całe szczęście. Jak się okazało owa starsza para miała z 40kg cukru 20kg mąki, z 20kołder. A faktycznie tego czego potrzebowali to nie koniecznie. Stąd ponawiam pytanie czy przed stworzeniem takiej paczki można się skontaktować z docelową rodziną?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

wojzi 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-12-2011, 02:47   

Juiceman napisał/a:
Stąd ponawiam pytanie czy przed stworzeniem takiej paczki można się skontaktować z docelową rodziną?

Na stronie PACZKI jest baza rodzin, z ich potrzebami - wcześniej byli u nich ankieterzy, którzy sprawdzili czego rodziny faktycznie potrzebują, o czym marzą, a czasem nawet do czego nie mają się odwagi przyznać, bo boją się, że i tak nikt im tego nie da. Tak, że potrzeby rodzin są rozpoznane bardzo dobrze. Dzięki temu wyierając rodzinę od razu wiesz, czego potrzebują. Co więcej możesz dostosować wybór do swoich możliwośći wsparcia.

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 07-12-2011, 02:54   

Bajka! W takim razie, każdy moderator regionalny powinien wziąć tą akcję pod swoje skrzydła i spróbować zebrać regionalną brać. Raz że jest to forma integracji dwa znowu możemy pomóc, niech to będzie nawet parę osób które dołożą się do paczki dla jednej rodziny. A zawsze jest to coś!

Lubie to!

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Wysłany: 07-12-2011, 07:34   

Przemek idea szczytna, ale z "dawaniem" różnie bywa. Sami dokładnie nie wiemy, czy aby wśród Mitsumaniakowej lokalnej braci nie ma potrzebujących. Przeglądałem potrzeby "Szlachetnej Paczki" w swoim regionie i powiem szczerze ze są one spore, często nie do udźwignięcia przez jedną osobę. A zasada jest jasna ten kto się decyduje na "opiekę" nad rodziną powoduje że nie dostanie ona innej pomocy. Poza tym regiony są różnie nasycone liderami i obszary różnie objęte wsparciem.

Nie trzeba być MODem regionalnym żeby zaproponować wsparcie takiej inicjatywy. Dolnośląskie stoi otworem. Masz czas chęć niesienia prawdziwej pomocy zapraszam na stare śmieci.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 07-12-2011, 12:43   

del

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

wojzi 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2011, 23:34   

Pierwsze paczki trafiają już do rodzin :D . My u siebie pierwszy dzień wożenia mamy już za sobą :) .

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 10-12-2011, 00:16   

Nasza paczka dzis dotarla do magazyny... nasza tzn. zbiorka w biurze... bo pojedyncze osoby to wg mnie moga sie realizowac Radwanskie czy inni ktorych zarobki sa grubo powyzej sredniej... reszta jak wysupla choc 50-100zl i jak sie zbierze 10 takich osob to mozna fajna paczke stworzyc, ktora cosik da...
wojzi, jak tam wozenie? jutro przed 16 podjezdzam Punciakiem ;)
Ktos pilotuje czy samemu sie adresu szuka?

DJwiewiórka 
Mitsumaniak
lubię duże orzeszki

Auto: colt CJ 1.6; clou
Wysłany: 10-12-2011, 14:50   

hejka
Przez ostatnie 2 lata woziłam paczki w Warszawie.
Zawsze obok był wolontariusz, który miał nazwiska i adresy.
Trasę się układało samemu, żeby to jakoś sensownie wyszło. Czasem ci młodzi ludzie nie mają pojęcia, gdzie jest jakaś ulica, więc, kiedyś plan miasta, a teraz navi, się bardzo przydają.
Paczkę obdarowana rodzina miała obowiązek rozpakować i w papiery się wpisywało, czy jest zadowolona i czy tego oczekiwała, :)
Teraz już okoliczności życiowe nie pozwalają mi na to, ale chętnie poczytam, jak to wypadło u Was i jakie są Wasze wrażenia, spostrzeżenia. :)

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 11-12-2011, 22:35   

Tutaj nieco inaczej bylo to rozwiazane, choc i tak ja akurat uczestniczylem po najwiekszym nawale... generalnie rejonizacja po Krakowie pozwala na dosc sprawne osblugiwanie pojedynczymi kursami... generalnie kierowca byl do pomocy w pakowaniu, zawiezienia i pomocy w rozpakowaniu z auta... na miejscu zwykle zostawal wolentariusz, ktory pozniej radzil sobie sam (ale to bylo zwykle 15min piechota) a kierowca wracal czem predzej do magazynu po ewentualny kolejny kurs... wiec rozpakowywanie i zadowolenie lub nie bylo juz poza kierowca... i cale szczescie... bo jednak emocje a jak najlepsze wykonywanie zadan nie zawsze ida w parze... a poza tym jako rok roczny daroczynca nie chce wiedziec jak ludzie odbieraja paczki... a i tak mam kompleksy ze my w pracy jak robimy zrzute to nam stosunkwo mala ta paczka wychodzi w stosunku do tego co wozilem :mrgreen:

wojzi 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-01-2012, 20:32   

Organizatorzy Paczki dziękują nam na małopolskiej stronie akcji: http://www.szlachetnapacz...sumaniakow.html

Umieścili też nasz logotyp wśród partnerów akcji: http://www.szlachetnapacz...r,state,1.html?

No i dziękują też na FB: http://www.facebook.com/szlachetna.krakow - wciskanie "like'ów" wskazane ;) :P

Mamy też oficjalne podziękowania, których skan znajduje się na naszej stronie w krótkim podsumowaniu naszej współpracy, które tam umieściłem: http://www.mitsumaniaki.c...&catid=1:nowiny

To by było na tyle. (w tej edycji :D )

Odpowiedz do tematu