Na gazie jeździ super a na benzynie szarpie |
Autor |
Wiadomość |
Pawewe
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-07-2011, 13:27 Na gazie jeździ super a na benzynie szarpie
|
|
|
Witam!!
Mam problem a mianowicie mój Lancer 1.6 16V ma założoną instalacje mieszalnikową firm BRC i na gazie chodzi bardzo dobrze ale gdy tylko przełączę na benzynę silnik przestaje ładnie chodzić gaśnie, szarpie i jak już się wkręci na obroty to maksymalnie do 4tys obrotów co może być przyczyna?? bak jest do połowy zatankowany wiec pompa odpada proszę o pomoc |
|
|
|
 |
pierafal
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA V6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 207 Skąd: Zawiercie
|
Wysłany: 05-07-2011, 23:47
|
|
|
Prawdopodobnie silnik nie pracuje na wszystkie cylindry, poprzez zapchane wtryskiwacze paliwa. Mogą być one zapieczone (od strony silnika) lub zapchane jakims syfem z paliwa. Najlepiej kupic na allegro cala listwe wtryskowa z wtryskiwaczami - ok. 100-150zł za całość i wymienic ten ktory jest feralny. 4 srubki do odkrecenia, zdejmijemy wezyki paliwa i listwa wychodzi bez problemow. Jak sprawdzic ktory to? Odpal samochod na Pb i zdejmuj po kolei fajki ze swiec (np. przy pomocy kleszczykow). Jesli po zdjeciu fajki silnik przygasa jeszcze bardziej to znaczy ze ten jest ok. Jesli po zdjeciu fajki ze swiecy nie widzisz roznicy w pracy silnika masz winowajce.
Jesli dawno nie wymieniales filtra paliwa i uzywales uszlachetniaczy paliwa (typu STP wtrysk itp) to na 99% masz zawalony układ paliwowy. I tutaj sama wymiana wtryskiwacza pomoze na chwile ale za jakis czas bedziesz mial to samo. Tak wiec trzebaby wyczyscic uklad paliwowy - zbiornik, weze + nowy filtr paliwa. |
_________________ pozdrawiam, Rafał
|
|
 |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 11-12-2011, 22:29
|
|
|
Podłączę się , gdzie zlokalizuję filtr paliwa? Wymienić muszę, tak jak i listwę wtryskiwaczy. Czy listwa może być używana? Za 40, 50zł używaną mogę mieć od razu, nie wiem ile kosztuje nowa. Czy na niepoprawną pracę silnika mogą wpływać uszczelniacze? Na jednej ze świec zauważyłem trochę oleju, no może więcej niż trochę |
|
|
|
 |
wyderka
Mitsumaniak

Auto: 1
|
Wysłany: 12-12-2011, 19:52
|
|
|
pod zbiorniczkiem do płynu do spryskiwacza jest filtr paliwa |
|
|
|
 |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 12-12-2011, 20:00
|
|
|
Sory, nigdy się nad tym nie zastanawiałem, tym bardziej akurat tego elementu nie wymieniałem dzięki |
|
|
|
 |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

Auto: Mitsubishi Lancer V 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 143 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 12-12-2011, 21:21
|
|
|
Dokończę mały off topic... Daniel ten uszczelniacz nie ma wpływu na pracę silnika, ale niszczy przewody.
Jakby co, to listwę do 1.6 mam. |
|
|
|
 |
|