Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia
Autor Wiadomość
Goddox 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-12-2011, 19:17   [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia

Witam, kilka dni temu zauważyłem kilka niepokojących mnie rzeczy.
Silnik normalnie sie grzeje, tak przynajmniej mi sie wydaje, juz po kilku minutach wskazówka temp dochodzi do ok połowy i sie zatrzymuje. Niby ok ale gdy otworze maske tuż po zatrzymaniu ze spodu chłodnicy widać jak ulatuje jakaś para, nie wiem czy to naturalny objaw. Po zagrzaniu silnika znacznie zwieksza mi sie poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym, po wystygnieciu spada znow do 'max'. Ok tygodnia temu zmieniałem płyn na Borygo, szybko z koloru różowego zrobił sie zielony. Moze to oznaczać, że olej dostaje sie do układu? Może układ jest zapowietrzony albo poprostu jakiś brud zatyka chłodnice? Po odkręceniu korka wlewu w chłodnicy widać jak paruje chociaż płyn jest ledwo ciepły. Wg instrukcji powinno wejść ok 6l płynu a mi wlazło niecałe 5l. Może ktoś wie w czym problem jeśli takowy istnieje. Z góry przyznaje sie, że nie spusciłem starego płynu z bloku silnika. To może wyjaśniać dlaczego weszło tylko 4.5l ale dlaczego skacze poziom płynu w zbiorniczku i skąd ta para? :roll:

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 18-12-2011, 19:32   

Na jakim płynie jezdziłeś poprzednio ? nie spuszczony do końca wymieszał się i zmienił barwę , poziom bedzie sie zwiekszał jak sie rozgrzeje, na zimnym powinno być min w zbiorniczku ,
Nie puszcza ci chłodnica nie ma wycieków nie jest mokra u dołu ?

Goddox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2011, 19:49   [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia

Samochód nie dawno ze znajomym sprowadziliśmy z Niemiec, nie wiem jaki płyn był zalany wcześniej ale ewidentnie potrzebował wymiany. Troche sie pospieszyłem i nie patrzyłem wcześniej czy chłodnica od spodu jest mokra, a troche porozlewałem przy wymianie :P :badgrin: dopiero teraz dokładnie wytarłem i jutro po pracy zobacze czy cieknie. Tzn w zbiorniku poziom powienien być na 'min' przy zimnym silniku a po rozgrzaniu to normalne, że sie podnosi czy coś nie tak zrozumiałem? :P

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 18-12-2011, 20:01   

Goddox napisał/a:
Tzn w zbiorniku poziom powienien być na 'min' przy zimnym silniku a po rozgrzaniu to normalne, że sie podnosi czy coś nie tak zrozumiałem?

Tak własnie jest

Goddox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2011, 20:16   [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia

Dzieki, wygląda na to że mam jeden kłopot z głowy.
Jutro zajrze pod chłodnice i zobacze czy coś się święci, możliwe że parował płyn który wyprysnął gdzieś w okolice kolektora :P (nie chciało mi się szukać lejka i rozlałem)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-12-2011, 20:56   

Rozszczelnienie chłodnicy w tym modelu to niestety częsty problem. Czyli radzę się jej przyjrzeć. P.S. Miło mi, że masz zdjęcie mojego Galanta w avatarze, Twój jest identyczny? :wink:

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 18-12-2011, 21:21   

Myśle że odparowuja resztki płynu który rozlałeś po chłodnicy gdy wlewałeś płyn :wink: Proponuje podłożyc na noc kawałek kartonu pod auto i rano wszystko sie wyjaśni czy jest wyciek :wink:

Goddox 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2011, 21:28   [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia

Nie zauważyłem ubytków płynu, mam nadzieje jednak że chłodnica jest ok. Sprawdze jutro to dam znać, coś sie nie moge zebrać żeby zrobić to od początku do końca.

No tak.. avatar :P Ładny, jeśli Twój to gratuluje :D Nie mam zdj swojego a ten mi sie spodobał i musiałem go ustawić ( na okres przejściowy). Oczywiście zmienie jak tylko zrobie zdj :P

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-12-2011, 21:38   

Jak Ci się podoba foto to nie mam nic przeciwko.

Odpowiedz do tematu