[1G 90-94] Problem z 2 biegiem |
Autor |
Wiadomość |
Misieklbn
Forumowicz
Auto: Colt 1,3 94r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-03-2010, 01:12
|
|
|
W sumie trochę racja z kupnem używki ale po zapoznaniu się z cennikiem ASO to chyba było dla mnie najlepsze wyjście... olej do automatów zalałbym tylko żeby przepłukac skrzynie i zrobic dystans ok 20-30km i zalac np RedLine ,a odezwę się do kiepucziego i zapytam co on na ten synchronizator, ale wiele taniej pewnie nie będzie miał ,a w 500zł myślę że nie da rady nawet jak sam wszystko będę robił, synchronizatory to nawet w USiA nie są tanie + nowy olej , ale jak się dowiem to napiszę obym był miło zaskoczony |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 31-03-2010, 08:51
|
|
|
Redline to koszt około 200zł , koszt zdjecia skrzyni to srednio miedzy 300-500 złotych zalezy jesli chcesz robic ten synchronizator , najtaniej wyjdzie na razie wymienic olej u wielu osób zmiana oleju na RedLine pomogła z synchronizatorami... |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
Auto: Eclipse GST 92' USA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-03-2010, 09:01
|
|
|
Misieklbn napisał/a: | ak się dowiem to napiszę |
no daj znac koniecznie, wile osób pewnie to zainteresuje
MATi1G napisał/a: | u wielu osób zmiana oleju na RedLine pomogła z synchronizatorami... |
niby tak, ale niestety sam olej synchronizatora nie naprawi |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 31-03-2010, 12:53
|
|
|
olej synchro nie naprawi ale swoją lepkością, gęstością i napięciem powierzchniowym pomaga w jego pracy mimo ubytków materiałowych, a co do ogólnej jazdy polecam zawsze dociskać sprzęgło energicznie i energicznie wkładać bieg (nie wbijać tylko szybko wkładać ;p) mi pomaga, skrzynia mi normalnie chrobotała, przy odpowiednim postępowaniu nawet oleju nie wymieniłem i jeżdżę bez kombinacji z olejami, zmiana biegu około 0.3s i jest ok |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Misieklbn
Forumowicz
Auto: Colt 1,3 94r
|
Wysłany: 01-04-2010, 23:27
|
|
|
komplet synchronizatorów ok 700zł trzeba podac nr VIN i rok produkcji ciekawa oferta myślę może jakieś zbiorowe zamówienie ??? |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2010, 09:13
|
|
|
Misieklbn napisał/a: | komplet synchronizatorów ok 700zł | a gdzie takie ceny?
ile do skrzynki turbo? |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2010, 11:36
|
|
|
Misieklbn napisał/a: | komplet synchronizatorów ok 700zł |
To ja wole zalać RedLine za 200 zł znowu i miec spokoj na kolejne 40 tysiecy kilometrów |
|
|
|
 |
Kazber
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Sie 2009 Posty: 172 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 02-04-2010, 12:13
|
|
|
MATi1G napisał/a: | Misieklbn napisał/a: | komplet synchronizatorów ok 700zł |
To ja wole zalać RedLine za 200 zł znowu i miec spokoj na kolejne 40 tysiecy kilometrów |
nie wiem w jaki sposób olej może skleić rozbite do bólu synchronizatory |
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-04-2010, 15:48
|
|
|
rozbite do bólu nie, ale z autopsjii lepszy olej pomaga, więc jest jak mówię, ale nie dajmy się zwariować, to pomoże jak synchronizatory jeszcze istnieją...
wojtas gst napisał/a: | Misieklbn napisał/a:
komplet synchronizatorów ok 700zł
a gdzie takie ceny?
ile do skrzynki turbo? |
do skrzyni turbo te same synchro idą |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2010, 21:26
|
|
|
Kazber napisał/a: | nie wiem w jaki sposób olej może skleić rozbite do bólu synchronizatory |
nie wiem czy miałem do bólu czy delikatnie , pare razy zgrzytneło mi na rozgrzanej skrzyni,po zalaniu redline ani razu ,podejrzewam ze u mnie od nowosci olej w skrzynce był nie zmieniany,jak masz rozsypany sychro to nawer redline nie pomoze, ale czasami jest problem ze wzgledu na zbyt zurzyty i stary olej i wymiana pomoga , to samo miałem w innym aucie po wymianie oleju skrzynia nie zgrzyta i działa elegancko,mało kto wymienia olej w skrzyni i potem takie kwiatki sa |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2010, 09:42
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | do skrzyni turbo te same synchro idą | poważnie? ja slyszalem ze do turbo sa droższe, ale jak kpl 7 stówek to może bym coś pomyślał
a gdzie w takiej cenie można kupić? chyba nie w Mitsubishi? |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 03-04-2010, 17:18
|
|
|
Na wyeksploatowaną skrzynkę w ecli z całą pewnością warto zalać redline. Wiem to z własnego doświadczenia jako, że zalewam tym olejem już drugą skrzynkę w eclipse. Pierwsza skrzynka jaką miałem miała całkowicie rozsypany synchronizator 3 biegu, po wlaniu redline zało się wbijać z 2 na 3 bieg bez zgrzytu, niestety nadal nie można było redukować do 3 biegu ale poprawa pracy skrzyni ogromna. Potem zmieniłem skrzynię, którą odrazu zalałem redlinem. Ostatnio mechanik wymieniał w niej jedno z łożysk i zalał ją mobilem mobilube, skrzynia o wiele gorzej zaczęła pracować i do tego ostro wyła przy hamowaniu silnikiem. Wczoraj zalałem spowrotem redline i co? Biegi wchodzą jak w masełko i skrzynka cichutko pracuje. Naprawdę warto wydać te 200zł na olej jako pierwszą możliwość.
Mobil może i sprawdza się w skrzynkach w dobrym stanie, które pracowały źle tylko ze względu na stary olej ale do redline to on się nawet nie umywa. Skrzynia, która pracuje dobrze na mobilu jestem pewien, że na redline będzie chodziła jeszcze zauważalnie lepiej.
Oczywiście najlepiej wymienić synchro ale jak ktoś nie chce dłubać w skrzyni to warto spróbować z olejem efektem może być pozytywnie zaskoczony. Odrazu jakby ktoś chciał eksperymentować to napiszę, że ceramizer do skrzyni gówno daje. Zalałem na próbę i zero jakiegokolwiek efektu. Świerzy redline daje natychmiastową poprawę.
Jakbyście jednak robili jakieś grupowe zamówienie na synchronizatory w dobbrej cenie to ja jestem chętny. W garażu leży moja skrzynka 6bolt, którą mógłbym sobie wyremontować w wolnym czasie, bo poza tym 3 biegiem i odzywającym się 2 biegiem tylko na zimnej skrzyni to pracowała perfekcyjnie. |
|
|
|
 |
Rafalix
Nowy Forumowicz Handlowiec

Auto: Eclipse 1G
|
Wysłany: 20-12-2011, 12:11
|
|
|
Siema, u mnie jest podobny problem od 5l w sumie jak kupowalem to juz byl problem z drugim biegiem, iż przy zmianie z 1 na 2 przy wysokich 6-7 tys. obr/min, zgrzyta i musze dwa razy podchodzic. Ale przy spokojnej jezdzie wchodzi spoko i czasami wsteczny potrafi wyskoczyc ale to moze moja wina :>. Bede uszczelnial miske olejowa to od razu wyjmiemy skrzynie z kumplem i zobaczymy czy synchro 2 poszlo jak nie zmienie olej na jakis Valvoline Durablend 75w/90 -lubie ta marke :> i zobacze. Aha ta dwojka to wchodzi "inaczej" niz inne biegi, bardziej przypomina to przeskoczenie niz przeslizg metalu o metal. |
|
|
|
 |
|