Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie w Carismie zasilane LPG
Autor Wiadomość
maksiu21
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 01:02   Spalanie w Carismie zasilane LPG

Witam. Mam Carisme 1.8 '96 i pali mi tak ok 10 l gazu na setke, czy takie spalanie miesci sie w normie? Wczesniej na wolnych obrotach potrafila sobie zgasnac, ale regulacja jedna srubka poprawila sprawe. Czy takie moje postepowanie nie rozregulowalo ukladu?? Sorki za pytanie ale nie jestem za mocny w te klocki:D. Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2006, 07:47   

Ciekawi mnie bardzo po jakim czasie zbyt uboga mieszanka gazu wypali ci lambdę, gniazda zaworów itp. rzeczy. Regulacja śrubką na oko to jak strzał z colta we własną stopę :twisted:

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 14-12-2006, 08:12   

Ja tam za bardzo nie mam możliwości sterowania śrubką, bo komputer mi ustala dawkę gazu. A jak masz zbyt prymitywną instalację gazową to tak jak napisał Saphire szybciutko zamawiaj nową lambde... Mi pali sporo więcej bo 14 w cyklu miejskim, ale mam ciężką nogę więc się z tym liczę;)

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 11:32   

Spalanie na LPG w stos. do benzyny musi!!! być 20 do 30 % większe. Z tego 20% idzie na karb mniejszej wartości opałowej LPG, a 10% na upośledzenie dokładności dawkowania gazu w stosunku do wtrysku wielopunktowego benzyny. Widziałem również wywody naukowców z Instytutu Paliw i czegośtam o tym, że LPG spala się wolniej i mniejsza jest efektywność przekształcania energii ze spalania w pracę i również z tego tytułu powinien dojść pojedynczy procencik do zwiększenia zużycia. Jeżeli spalanie nie jest większe w stosunku do benzyny o podane wartości, to patrz post kolegi saphire.
Pozdrawiam

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 14-12-2006, 11:42   

mi średnie spalanie na dystansie 40 tys km wyszło 10,6 litra,
W cyklu miejskim mieszczę się w przedziale 9.5 - 12.5 (zależnie od stylu jazdy)
w trasie 8.1 - 10.5 (j.w.)

Ale na kontrole jeżdżę do gazowników raz w roku i tam ustawiają mi z komputerem. Wolę wydać 20 PLN na regulację niż potem na remont silnika.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

maksiu21
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 22:19   

Faktycznie, szkoda silnika a porady od strony kumpla nie zawsze musza byc trafione w 10. Jutro musze dorwac jakis warsztat i niech mi sprawdza czy dobrze jest ustawiony gaz. Dzieki za ukierunkowanie zagubionej owieczki na dobra sciezke myslenia :D Mam nadzieje ze jeszcze wszystko jest ok ze silniczkiem, moja biedna Cari... Pozdrawiam...

Odpowiedz do tematu