Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
BRUNNER 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2011, 15:16   Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA

W momencie ostrzeżeń (przed mrozem lub niskim poziomem paliwa), domyślny pomarańczowy kolor wyświetlacza komputera zmienia się na taki fajny żółty.
Czy znalazł ktoś możliwość zamiany tych barw na stałe? Żeby standardem był ten żółty, a ostrzegającym pomarańcz?
Ostatnio zmieniony przez tyku 27-05-2019, 10:55, w całości zmieniany 3 razy  

george2 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CVT
Wysłany: 17-10-2011, 20:11   

Myślę że funkcja zmiany kolorów jest gdzieś zaszyta w oprogramowaniu. Normalnie nie jest możliwa ingerencja w te ustawienia.

Silverrr 
Mitsumaniak
Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
Wysłany: 17-10-2011, 21:17   

Ostatnio myślałem nad czymś podobnym bo nienawidzę czerwonego koloru :D Jak coś będziesz wiedział to daj znać pls na PMa ^^

BRUNNER 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
Wysłany: 18-10-2011, 09:08   

Jeżeli wyświetlacz ma dostępne dwie barwy, to na pewno jest opcja zmiany. Na razie mam na gwarancji, ale jak się skończy to chyba pogrzebię w komputerze...

[ Dodano: 19-10-2011, 10:48 ]
I jeszcze jedna sprawa:
Mam "firmowo" ustawione automatyczne włączanie świateł po przekręceniu kluczyka. Zwykle mam przełącznik ustawiony na "auto".

I zauważyłem, że wyświetlacz komputera zmienia mi moc podświetlenia. Mam ustawione ręcznie na moc "drugą od góry". I bywa tak, że po odpaleniu auta wyświetlacz jest jakby przygaszony, po kilku kilkunastu (lub wcale) minutach rozświetla się prawidłową mocą.
Przestawienie przełącznika z "auto" na tryb zwykły również rozświetla wyświetlacz pożądaną mocą.

Macie pomysł czym może to być spowodowane? Jakiś czujnik zmierzchowy czy co?

darul1
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2011, 09:33   

Masz czujnik zmierzchowy jak każdy lancer z automatycznymi światłami. Gdybyś miał ustawiony automat świateł jak w krajach w których nie ma obowiązku jazdy na światłach przez całą dobę, to wtedy gdy wyświetlacz masz przygaszony, zapalały by się również światła mijania. Bo w/g automatu gdy włącza światła musi również przyciemnić podświetlenie wewnętrzne - logiczne.
A w związku z tym, że u Ciebie światła mijania świecą się bez przerwy, na czujnik reaguje tylko podświetlenie wew., czyli w naszych warunkach - noc, tunel, garaż, silne zachmurzenie, itp.

.swat. 
Forumowicz

Auto: Lancer X
Wysłany: 07-11-2011, 15:10   

BRUNNER napisał/a:

I zauważyłem, że wyświetlacz komputera zmienia mi moc podświetlenia.

W lancerze są dwa zakresy ustawienia poziomów jasności : przy zapalonych światłach tylnych i gdy są wyłączone.

Ponadto
jeśli pojazd jest wyposażony w system automatycznego sterowania reflektorami, kiedy przełącznik reflektorów znajduje się w położeniu "AUTO", podświetlenie wskaźników zostaje automatycznie ustawione na żądaną jasność w zależności od jasności poza pojazdem.

*- za instrukcją obsługi 3-03

reneyvan 
Forumowicz

Auto: MMC Lancer 1.8 Intense SD
Wysłany: 13-11-2011, 13:28   

Zapytam w tym topicu, bo w sumie problem dotyczy częściowo koloru wyświetlacza.
Otóż w instrukcji znalazłem zapis, że można zmienić wyświetlanie chwilowego zużycia paliwa z poziomego, czerwonego wskaźnika na pionowy, zielony.
Nie mogę, jednak znaleźć tej opcji w menu.
Czy ktoś może pomóc?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 13-11-2011, 14:09   

zapewne trzeba wejść w SETINGS. Zaciągni ręczny i przyciskiem INFO przejdź do STETINGS przytrzymaj 3 sec i tam szperaj. Wybór zatwierdza się przez przytrzymanie INFO.

reneyvan 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2011, 14:50   

Trik napisał/a:
zapewne trzeba wejść w SETINGS. Zaciągni ręczny i przyciskiem INFO przejdź do STETINGS przytrzymaj 3 sec i tam szperaj. Wybór zatwierdza się przez przytrzymanie INFO.

Tak też zrobiłem.
Z tego, co dalej wyczytałem wynika, że są dwa typy wyświetlacza 1 i 2, albo dwa rodzaje ustawień. Z tego, co widzę ja mam typ 1, albo ustawione na typ 1.
W każdym bądź razie u mnie nie ma w ustawieniach szukanej opcji.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 13-11-2011, 15:08   

reneyvan napisał/a:
Próbowałeś podświetlić tą 1 i przytrzymać kilk sec. żeby się zmieniło. Może to tak działa. Jeśli nie to zostanie Ci ASO i przy przeglądzie prośba do mechanika aby to zmienił w MUT.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 16-11-2011, 09:44   

reneyvan napisał/a:
Tak też zrobiłem.
Z tego, co dalej wyczytałem wynika, że są dwa typy wyświetlacza 1 i 2, albo dwa rodzaje ustawień. Z tego, co widzę ja mam typ 1, albo ustawione na typ 1.

Typ 1 to wyświetlacz monochromatyczny (jednobarwny) z podświetleniem w kolorze czerwonym, w sytuacjach awaryjnych (ostrzeżenie o oblodzonej jezdni, zadziałanie kontroli trakcji, rezerwa paliwa, itp) podświetlenie zmienia się na żółto-pomarańczowe.
Typ 2 to wyświetlacz kolorowy dostępny w Lancerze w wyższych wersjach wyposażenia od rocznika modelowego 2011.

reneyvan 
Forumowicz

Wysłany: 17-11-2011, 21:44   

lichy napisał/a:
reneyvan napisał/a:
Tak też zrobiłem.

Typ 1 to wyświetlacz monochromatyczny (jednobarwny) z podświetleniem w kolorze czerwonym, w sytuacjach awaryjnych (ostrzeżenie o oblodzonej jezdni, zadziałanie kontroli trakcji, rezerwa paliwa, itp) podświetlenie zmienia się na żółto-pomarańczowe.
Typ 2 to wyświetlacz kolorowy dostępny w Lancerze w wyższych wersjach wyposażenia od rocznika modelowego 2011.

Od którego modelu?
Ja mam Intense model 2011.

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 18-11-2011, 11:03   

reneyvan napisał/a:
Od którego modelu?
Ja mam Intense model 2011.

Skoro Ty masz Intense MY 2011 i nie masz kolorowego wyświetlacza, to wnioskuję iż jest dostępny w jeszcze wyższej wersji czyli Instyle albo Instyle Navi.
Można ten wyświetlacz zobaczyć na zdjęciach w katalogu (tam jest wersja z dużym centralnym wyświetlaczem z nawigacją i automatyczną skrzynią), a jego opis w instrukcji obsługi.

reneyvan 
Forumowicz

Wysłany: 27-12-2011, 21:20   

Dzisiaj jechałem, jako pasażer ASX - em Invite mojego kumpla zwróciłem uwagę na fajny, wielokolorowy wyświetlacz, jakiego ja nie mam w w wersji Intense.
Skomentuję to zwrotem, jaki często słychać w pracy "To niedopuszczalne".

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 28-12-2011, 10:38   

reneyvan napisał/a:
fajny, wielokolorowy wyświetlacz
Podobał Ci się?
Oglądałem to cudo w salonie przy okazji przeglądu i szczerze mówiąc sporo bym dopłacił żeby mieć normalny zamiast tej dyskoteki. Może jestem konserwa i nie czuję tryndów ale jak dla mnie wieś tańczy i śpiewa...
Ale ja chyba jestem jakiś inny, na smarkfonie też mam monochromatyczną tapetę.

Odpowiedz do tematu