Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Jazda na paliwie bez podatku.
Autor Wiadomość
mirek001 
Nowy Forumowicz

Auto: Delica 2.8 automat 2006r.
Kraj/Country: UK
Wysłany: 04-01-2012, 17:55   [2.8 TD] Jazda na paliwie bez podatku.

Witam kiedyś słyszałem że jazda na czerwonce rozwala silnik,pompę,zapieka wtryski.
I pewnie coś jest w tym prawdy, ale ja obserwuje w mojej pracy że wszystkie agregaty w naczepach chodzą na tej zupie. Nawet jak kupują nowe równierz i nic chodzą po 15lat a pracują po 20 godz. dziennie. Wszystkie chodzą idealnie i co o tym myśleć.

Mirek1275 
Forumowicz
Mirek1275

Auto: PajeroII Long 2.8SS Kitaro'96
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2012, 19:46   

mirek001 napisał/a:
Witam kiedyś słyszałem że jazda na czerwonce rozwala silnik,pompę,zapieka wtryski.
I pewnie coś jest w tym prawdy, ale ja obserwuje w mojej pracy że wszystkie agregaty w naczepach chodzą na tej zupie. Nawet jak kupują nowe równierz i nic chodzą po 15lat a pracują po 20 godz. dziennie. Wszystkie chodzą idealnie i co o tym myśleć.

Mówią że kiedyś w większości firm leśnych i rolniczych znajdujących się w mojej okolicy głównym paliwem był OO.
Po kontrolach Urzędu Celnego wszyscy jeżdżą już chyba na ON.
Podobno OO jest nawet lepszej jakości niż ON i pojazdy pracują na czerwonym żwawiej. :idea:
Nie wiem jakie skutki może przynieść stosowanie oranżady w Pajero z 2.8TD bo sam tego nie nigdy nie testowałem.
Zważywszy że jest to silnik starszej generacji to nie powinno być różnicy na minus dla układu paliwowego Pajero.
Nie namawiam oczywiście nikogo do łamania prawa.
Ostatnio zmieniony przez Mirek1275 06-01-2012, 00:03, w całości zmieniany 1 raz  

lukas 78 
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Wysłany: 04-01-2012, 21:19   

mozna tez na oleju po frytkach

mirek001 
Nowy Forumowicz

Auto: Delica 2.8 automat 2006r.
Kraj/Country: UK
Wysłany: 05-01-2012, 11:05   

Jasne że olej po frytkach da rade ale co z silnikiem.Znajomi do ON na zbiornik dodają 5l benzyny lepiej spala ma więcej mocy i najwarzniejsze mniej pali a silniki dają rade.
Co wy na to.

lukas 78 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2012, 11:13   

z tą benzyną bym nie przesadzał niektórzy leja troche na zimę jako antydepresant ale nie za duzo do opału dolewa się trochę mixolu i jeździ, jak długo nie wiem czy bezpieczne dla pompy i wtrysków pojeździsz przekonasz się , ile teraz kosztuje litr opału ?

[ Dodano: 05-01-2012, 13:01 ]
http://www.olej-opalowy.p...symbol=cena.htm
szału nie ma różnica w cenie niewielka
współczuję tym co ogrzewają opałówką chałupy

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2012, 19:07   

Mirek1275 napisał/a:
Podobno OP jest nawet lepszej jakości niż ON i pojazdy pracują na czerwonym żwawiej. :idea:

Nigdy :-X Na popularnej "czerwonej" nie ma mocy i bardziej się maszyna grzeje :wink:

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 05-01-2012, 19:12   

To dlatego ,że ON ma liczbę cetanową ok 65 a OP około 45 !!!

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2012, 19:21   

tompol34 napisał/a:

Słowem: nikomu nie polecam do aut, traktorów itp.
Dobry ON nie jest zły 8)

Mirek1275 
Forumowicz
Mirek1275

Wysłany: 06-01-2012, 00:37   

bartek2800 napisał/a:
Mirek1275 napisał/a:
Podobno OO jest nawet lepszej jakości niż ON i pojazdy pracują na czerwonym żwawiej. :idea:

Nigdy :-X Na popularnej "czerwonej" nie ma mocy i bardziej się maszyna grzeje :wink:

Silniki z konwencjonalnymi wtryskiwaczami nie są w stanie zauważyć różnicy, szczególnie jak doda się do OO dodatki uszlachetniające.
Co do wartości opałowej olejów to są one na podobnym poziomie więc maszyna powinna grzać tak samo. :biggrin:
Moim zdaniem jak się już jeździ Pajero to powinno się kochanemu miśkowi lać to co najlepsze na brandowanej stacji paliw a nie z baniaków jakieś wynalazki typu OO, kujawski czy naftę z lotniska...
Ostatnio zmieniony przez Mirek1275 06-01-2012, 01:12, w całości zmieniany 1 raz  

lukas 78 
Forumowicz

Wysłany: 06-01-2012, 00:41   

już to kiedyś pisałem na innym forum
stać na konia stać na owies
chcesz oszczedzić szukaj kontaktów z tirowcami :wink:

Mirek1275 
Forumowicz
Mirek1275

Wysłany: 06-01-2012, 01:11   

tompol34 napisał/a:

Taką liczbę cetanową ON będzie miał chyba w wersji V-power racing :) na Shellu.
Normalny zwykły ON nie może mieć według normy mniej niż 51.
Skąd masz wartość liczby cetanowej dla OO :?:

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 06-01-2012, 11:57   

Mój znajomek jeżdżący na cysternach opowiadał, że certyfikaty na ON często miały słabsze parametry niż OO.
Więc co się trafi nawet na brandowych stacjach tego nie wiemy, ja tankuje na tych budżetowych i mam to gdzieś, bo po co przepłacać.
W Polsce i tak wszystkie stacje mają paliwo albo z Orlenu albo z Lotosu.
Wierzy ktoś, że na BP, Statoilu albo Shellu jest ich oryginalne paliwo :?: :?: :?:
Gdyby tak było to ceny też by były co najmniej na poziome innych krajów w Europie, a więc duuuużo wyższe. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez rico.1 06-01-2012, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 06-01-2012, 12:07   

Bo w trakcie reaktyfikacji ropy naftowej ON i OP są wykonywane z tej samej frakcji ropy i dopiero u procesie ostatecznego uszlachetnienia ON staje się tym czym jest i ma wyższą liczbę cetanową. Ponadto stacje paliw zabezpieczają się liczbą 51c, bo zwykły ON prosto z rafinerii ma ok 60 a vpower shela nawet 67. Dopiero po drodze na niektórych "naszych" stacjach ma nawet 38c. Co do nafty lotniczej, to ma lepsze parametry od ON i dlatego silnik lata jak głupi tylko jak długo, ze względu na "suchość" tego paliwa. Nafta ma parametry czyszczące i jako kilkunastoprocentowy dodatek do paliwa co jakiś czas oczyszcza elementy układu paliwowego oraz komorę spalania.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2012, 16:02   

Mirek1275 napisał/a:
bartek2800 napisał/a:
Mirek1275 napisał/a:

Silniki z konwencjonalnymi wtryskiwaczami nie są w stanie zauważyć różnicy, szczególnie jak doda się do OO dodatki uszlachetniające.
Co do wartości opałowej olejów to są one na podobnym poziomie więc maszyna powinna grzać tak samo. :biggrin:
Moim zdaniem jak się już jeździ Pajero to powinno się kochanemu miśkowi lać to co najlepsze na brandowanej stacji paliw a nie z baniaków jakieś wynalazki typu OO, kujawski czy naftę z lotniska...

Ja osobiście nie miałem styczności, ale mój kolega pracował Dieslem na "czerwonej" i tylko na jego opinii się "opieram" 8)

Mirek1275 
Forumowicz
Mirek1275

Wysłany: 06-01-2012, 21:04   

bartek2800 napisał/a:

Ja osobiście nie miałem styczności, ale mój kolega pracował Dieslem na "czerwonej" i tylko na jego opinii się "opieram" 8)

Oranżada to jednak nie jest to samo co ON gdyż OO ma inny skład chemiczny.
Olej opałowy ma między innymi nieco większą gęstość więc nie każdy silnik będzie dobrze pracować na OO.

Odpowiedz do tematu