Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] pulsująca kontrolka świec żarowych
Autor Wiadomość
lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-11-2010, 22:29   [II 2.0 DID] pulsująca kontrolka świec żarowych

Witam właśnie wróciłem z dużej trasy(1400kmw jedną stronę) i po długim grzaniu autostradą 150 ,160k/gdz zapaliła mi się kontrolka świec żarowych.Kontrolka zaczeła pulsować wtedy kiedy zwolniłem i spadły obroty .Poza tym nic sie nie działa pózniej dalej grzałem na banach i dalej się swiecila tak około 30min ,póżniej zgasła , i za jakiś czas znowu zaczeła mrugać też na wolniejszych obrotach,Póżniej znów zgasła kiedy się zatrzymałem i wtedy usłyszałem wyrażny trzask coś bodobnego do włączanej klimy czy coś i kontrolka zgasła .Dodaję że jechałem w okropnym deszczu .Wracając do kraju nic sie nie działo . Czy macie jakieś sugestie ,co to mogło być, w instrukcji nic nie ma w tym temacie .

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 15-11-2010, 22:46   Re: pulsująca kontrolka świec żarowych

lexus napisał/a:
Witam właśnie wróciłem z dużej trasy(1400kmw jedną stronę) i po długim grzaniu autostradą 150 ,160k/gdz zapaliła mi się kontrolka świec żarowych.Kontrolka zaczeła pulsować wtedy kiedy zwolniłem i spadły obroty .Poza tym nic sie nie działa pózniej dalej grzałem na banach i dalej się swiecila tak około 30min ,póżniej zgasła , i za jakiś czas znowu zaczeła mrugać też na wolniejszych obrotach,Póżniej znów zgasła kiedy się zatrzymałem i wtedy usłyszałem wyrażny trzask coś bodobnego do włączanej klimy czy coś i kontrolka zgasła .Dodaję że jechałem w okropnym deszczu .Wracając do kraju nic sie nie działo . Czy macie jakieś sugestie ,co to mogło być, w instrukcji nic nie ma w tym temacie .

Coś z wtryskami na bank się dzieje. Może zasyfione są..... Kolega miał podobnie w Mondziaku i 2 wtryski miał do wymiany.

Dominik

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Wysłany: 15-11-2010, 22:57   

Mam nadzieje że nie może to przez jazdę po mieście albo kiepskie paliwo ,podobno w różnych autach może co innego oznaczać ,nawet awarie oświetlenia lub włącznik stopu.A tak na marginesie powinno coś dodatkowego się zapalić jakaś kontrolka silnika czy cos ,a tu tylko ta spiralka i nic w instrukcji :evil:

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 15-11-2010, 23:15   

lexus napisał/a:
Mam nadzieje że nie może to przez jazdę po mieście albo kiepskie paliwo ,podobno w różnych autach może co innego oznaczać ,nawet awarie oświetlenia lub włącznik stopu.A tak na marginesie powinno coś dodatkowego się zapalić jakaś kontrolka silnika czy cos ,a tu tylko ta spiralka i nic w instrukcji :evil:

Objawy identyczne, tzn pulsująca kontrolka świec żarowych w czasie jazdy. Potem zaczął mu strasznie kopcić. 2 wtryski miał do regeneracji.

Dominik

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Wysłany: 16-11-2010, 09:58   

U mnie zero objawów kopcenia ,pali mało żywo reaguje na gaz słowem żadnych innych objawów że coś się dzieję ,mam nadzieje że to może jakiś błąd ewentualnie sprawa deszczu i wiatru (jak jechałem to około 450km było urwanie chmury i wiatr 100km/godz. a u nas powiedzieli że niemcy belgowie i holendry mają powodzie )Oczywiście ja grzałem 150 bo się spieszyłem i może gdzieś podlało jakieś przewody .W drodze powrotnej nic sie nie działo .

gomezlodz 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II Intense
Wysłany: 10-01-2012, 21:51   

Witam Serdecznie

Odświeżę temat.

Od jakiegoś czasu (ok. pół roku) mam te same objawy tzn. co jakiś czas zapala się i miga kontrolka świec żarowych. Ponadto gdy ta miga po pewnym czasie komputer wyłącza sam system ASC i wyświetla komunikat o konieczności wizytyw ASO. Aktualny przebieg 110.000 km.

Dziś po zasygnalizowaniu obu błędów podłączyłem miśka do komputera i odziwo ten nie wykazał żadnych błędów w zespole silnika (bo tylko to mógł zdjagnozować),czyli to nie problem wtrysków.

Może ktoś już wie w czym problem.
Jak zdjagnozuję powód to się podzielę wiedzą.

Pozdrawiam forumowiczów

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 10-01-2012, 21:56   

Masz hak holowniczy? i czy oryginalną wiązkę elektryczną?

gomezlodz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-01-2012, 22:33   

Haka nie mam, a wiązkę raczej orginalną bo nic przy nim nie grzebałem

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2012, 23:42   

gomezlodz napisał/a:
a wiązkę raczej orginalną bo nic przy nim nie grzebałem

nie to miałem na myśli, ale jak haka nie masz to mniejsza z tym...
rozumiem, że podłączeni do tego komputera to był jakiś uniwersalny tester?

gomezlodz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-01-2012, 13:04   

Tak to był jakiś uniwersalny tester, ale połączył się z systemem więc mam nadzieję że odczyt był prawidłowy.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Wysłany: 11-01-2012, 15:44   

Sprawdz czy światła stopu włączają sie za każdym naciśnięciem chamulca ,bo była akcja przywoławcza ,VW-genach to właśnie brak stopu często jest przyczyną mrugającej kontrolki świec ale nie tylko

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2012, 17:44   

gomezlodz napisał/a:
mam nadzieję że odczyt był prawidłowy.

w 80% przypadków nie do końca...
np. uniwersalny nie pokaże Tobie spalonej świecy..
[ Dodano: 11-01-2012, 17:56 ]
lexus, u Ciebie co było przyczyną?

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Wysłany: 11-01-2012, 18:01   

U mnie problem był ze stopem. Co kilkanaście razy naciskając pedał hamulca światła się nie zapalały, ale nie miałem problemu z asc.Ale ciekawostka mut nic nie wykazał zero błędów.dopiera sam zauważyłem że cofając stop się nie zapalił i wymienili mi na akcji włącznik i od tej pory jakiś rok spokój

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 11-01-2012, 18:07   

moje Pytanie dotyczyło kontrolki świec żarowych :wink:

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Wysłany: 11-01-2012, 18:15   

Szczerze to nie wiem czy kontrolowali świece zajechałem do ASO podłączyli muta i wymienili włącznik stopu .Więcej nie pytałem tym bardziej że pomogło.

Odpowiedz do tematu