[EA5A/W 2.5] Czy alternator z 2.4 GDI będzie pasował do V6? |
Autor |
Wiadomość |
Starscream
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-01-2012, 19:26 [EA5A/W 2.5] Czy alternator z 2.4 GDI będzie pasował do V6?
|
|
|
Witam, serdecznie wszystkich
Posiadam od pół Galanta 2.5 V6, w wersji Elegance i mam dość istotny problem, wykończył mi się alternator i czy do 2.5 V6 z 2001 roku podejdzie z 2.4 GDI? Wygląda identycznie, wtyczki i napięcia też, ale wolę się upewnić..
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 14-01-2012, 19:38
|
|
|
Jak mocowania i wtyczki takie same to będzie OK. W GDI były chyba 100A, a u ciebie będzie coś 80A lub 90A, wiec nawet wyjdzie na dobre |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Starscream
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 14-01-2012, 21:09
|
|
|
u mnie też jest 100A, mam jeden właśnie, który wygląda identycznie, ale zanim wydam pieniądze wolę się upewnić, bo już parę razy kupiłem "prawie taki sam".. A prawie w końcu robi różnicę |
|
|
|
 |
pepi
Forumowicz

Auto: gitarowe
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 519 Skąd: zabrze
|
Wysłany: 14-01-2012, 22:18
|
|
|
niestety sa inne |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-01-2012, 22:20
|
|
|
Z tego co pamietam alternator z GDI nie będzie pasował do V6 ze względu na punkty mocowań, musiałbym się upewnic zaglądając do manuala, jadnakże na 90% jestem pewien, że nie da rady, po pierwsze dolna śruba jest w V6 wciskana od strony skrzyni a w GDI od strony kół pasowych, górna śruba w V6 jest wkręcana w łape mocująca na przestrzał alternatora a w GDi jest wkręcana do łapy alternatora przez uchwyt który słuzy jako napinacz |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Starscream
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 15-01-2012, 08:48
|
|
|
dziękuję za odpowiedzi, teraz kurcze skąd ja wykombinuję altek do mojego? Nie mogę znaleźć nigdzie po regeneracji do V6 A używki boję się kupić, bo kupię w takim stanie jak mój, albo gorszy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-01-2012, 09:05
|
|
|
Oddaj swój do regeneracji |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
pepi
Forumowicz

|
Wysłany: 15-01-2012, 14:28
|
|
|
robertdg napisał/a: | Oddaj swój do regeneracji |
masz robert kogoś sprawdzonego kto to robi ? (bo ja tez bylbym chetny )i czy robił własnie z galntow
u mnie jest gość który od lat robi alternatory, kiedys do niego pojechalem z moim i odrazu mi powiedział ze sie ich boji (chodziło mu o japonskie czesci) i ze poleca jednak uzywke. moze zrobić ale nie daje żadnej gwarancji
z tego co potem pytałem to 3 osoby u niego robily i zadne nie przetrwał roku
facet ma firme i daje po 2 lata na swoje wyroby i ma opinie bardzo dobra - ale galantowskich sie boji
wiec jak zdecydujesz sie na regeneracje, sprawdz opinie. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-01-2012, 14:37
|
|
|
ja rok temu naprawiałem ten 100A z mojego srebrnego - jak masz do wymiany szczotkotrzymacz z regulatorem, to naprawdę jest to banalne
pytaj w temacie, to wszystko powiem - jest niemalże identycznie rozkręcany jak ten z E32 a na mojej WWW jest opis jak go rozmontować
jedyna różnica, jaką zauważyłem, to zintegrowanie szczotek z regulatorem i szczotkotrzymaczem w jednej obudowie, więc trzeba wymienić jako całość
kosztuje toto 80 zł |
|
|
|
 |
pepi
Forumowicz

|
Wysłany: 15-01-2012, 14:46
|
|
|
u mnie w vr4 jest dosyć cieplo pod maska te alternatory chyba nie do końca sa w stanie pracować w taki warunkach. jeden juz wymieniałem - raczej na 100% regulator umarł, dawał dziwne skoki napięcia. nie wiem ile pojeżdżę na nowym, ale chcialem sobie zrobic zapasowy własnie w razie czego
chodzi mi o taki generalny przegląd no i zeby ktos wiedzial co robi
krzyzak czy ten ktos robi to zdalnie - ja wysylam on odsyła ? czy trzeba sie osobiiscie stawic |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-01-2012, 14:55
|
|
|
Mam gościa który naprawia alternatory, rozruszniki, wentylatory, wtryskiwacze, etc, robił mi niejednokrotnie i ani razu nie było żadnego bubla, jakiś czas temu swój alternator u niego naprawiałem i nie płakał że to japoński i się boi cokolwiek przy nim robić |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-01-2012, 15:06
|
|
|
pepi napisał/a: | krzyzak czy ten ktos robi to zdalnie - ja wysylam on odsyła ? czy trzeba sie osobiiscie stawic |
nie no - sam robiłem
też mam teraz 2, bo na czas naprawy zakupiłem używkę z Allegro i pracuje do dziś - tylko kiedyś ją wyjąłem na chwilę i tylne łożysko zmieniłem (to malutkie)
mogę Ci naprawić, ale same części to 150 zł (łożyska koyo + szczotkotrzymacz z regulatorem)
dodam, że mój padł przez nowy akumulator marketowy (bottari chyba - jeszcze poprzednik montował) - gdy włączyłem wszystkie odbiorniki prądu w aucie... |
|
|
|
 |
Starscream
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 15-01-2012, 16:21
|
|
|
wiecie.. Ja swój rozebrałem, bo padł mi regulator napięcia, który kupiłem-robiłem dużo altków, ale nigdy od japończyka-no i jak go rozebrałem, to urwałem jeden przewód z uzwojenia stojanu przy samej du*pe I dlatego szukam nowego ( Nawet nie wiedziałem jak to ma być złożone-wściekły jestem na siebie |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 15-01-2012, 17:27
|
|
|
Starscream napisał/a: | Nie mogę znaleźć nigdzie po regeneracji do V6 |
Na Prymasa Tysiąclecia gdzies w okolicy Orlenu robią regeneracje za ok 250zł, ale możesz wcześniej zadzwonić do Trawora może będzie miał do V6 |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
|