Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówki żółte selektywne
Autor Wiadomość
Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-01-2012, 19:55   Żarówki żółte selektywne

Tam gdzie się pojawiam, zazwyczaj zakładam temat żarówek żółtych selektywnych :) Kontynuując tradycję to samo czynię na forum Mitsubishi, mimo iż nie jest to temat zazwyczaj kojarzony z japońską motoryzacją.

Na początek może kilka słów wprowadzenia. Żarówki żółte selektywne zostały wprowadzone w 1936 roku we Francji. Spotkałem się z dwiema różnymi teoriami wyjaśniającymi cel ich wprowadzenia: wg pierwszej z nich żarówki takie dawały łatwość rozróżniania pojazdów cywilnych od pojazdów służb, wg innej dawały łatwość rozróżnienia aut zarejestrowanych we Francji od pojazdów cudzoziemców. Do roku 1993 były one we Francji obowiązkowe - stąd też do dziś są one głównie kojarzone z francuską motoryzacją, choć można spoktać również samochody innych marek oświetlone na żółto jeśli były one przeznaczone na rynek francuski. W Polsce żarówki żółte selektywne były dość popularne w okresie PRL i stosowane powszechnie we wszystkich rodzimych pojazdach - głównie pod postacią żarówek R2 (takich jak w linku). W zasadzie nie produkowano żółtych żarówek halogenowych i w celu uzyskania żółtego światła z żarówek H4 stosowano na nie szklane nakładki. Czasami żółty filtr był elementem reflektora.

Czasami można zetknąć się z poglądem, że światło żółte selektywne lepiej nadaje się do oświetlania drogi w trudnych warunkach pogodowych - śnieg, deszcz, mgła. Przypisuje się to temu, że żółty filtr wycina z widma światła barwę niebieską. Żarówki żółte selektywne redukują też efekt olśnienia kierowców nadjeżdżających z przeciwka - po prostu mają barwę znacznie przyjemniejszą i łagodniejszą dla oka i nie rażą - w przeciwieństwie do ledów i xenonów - zwłaszcza tych z Allegro montowanych w garażu.

Niestety dekretem UE z 2009 roku żarówki żółte selektywne stały się nielegalne we wszystkich krajach unijnych. Więcej o tym tu: http://www.alemoto.pl/201...a-zakazane.html Nie można stosować barwy żółtej selektywnej do świateł mijania, drogowych ani pozycyjnych. Dopuszcza się jej stosowanie jedynie w światłach przeciwmgłowych przednich. Od samego początku zastanawia mnie zasadność tego zakazu, zwłaszcza że jednocześnie przymyka sie oko na amatorsko montowane hidy i ledy, które potwornie rażą nadjeżdżających z przeciwka. Komu i dlaczego zależało na wyeliminowania niczemu niewinnych żółtych żarówek? Nie potrafię tego pojąć. Jedynym pocieszeniem może być fakt, że można je bez przeszkód stosować w pojazdach zarejestrowanych jako abytkowe :wink:

Osobiście berdzo lubię efekt wizualny uzyskany dzięki żarówkom żółtym selektywnym. Podoba mi się on nie tylko ze względów estetycznych, ale również ze względów sentymentalnych - po prostu przypomina mi motoryzację z czasów mojego dzieciństwa. Niestety obecne prawo nie pozwala mi na radość z jazdy na tych żarówkach, ale czasami je zakładam i liczę na wyrozumiałość Policji :P W mojej galerii znajduje się zdjęcie Lancera oświetlonego na żółto. Jest to widok dość egzotyczny :wink:

A jaka jest Wasza opinia o żarówkach żółtych selektywnych - czy jest jeszcze ktoś na forum, w kim wywołują one pozytywne odczucia? Czy też raczej uważacie je za przeżytek i relikt PRL, który nie ma racji bytu w dzisiejszym świecie? Na koniec dodam, że w wielu krajach żółte żarówki pozostają legalne i można je stosować bez ograniczeń. Wśród takich krajów jest m.in. Japonia czy Nowa Zelandia. Na rynku amerykańskim dostępne są bez przeszkód żarówki żółte selektywne renomowanych producentów, np. Hella Yellow Star czy Nokya Hyper Yellow. W Polsce można na aukcjach kupić żarówki H4 z żółtymi nakładkami. Warto również wspomnieć, że istnieją także xenony w wersji żółtej selektywnej.

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 21-01-2012, 20:12   

mam komplet żółtych żarówek R2 , i halogenów Zelmot z żółtymi szkłami na zwykłe H3 do Syreny. odczucia po jeździe na takich:
śnieg - bardzo fajnie
deszcz - porażka, sama Syrena ma światła jak wcale a na żółtkach to już jest masakra.
zakładam je czasem na zloty jednodniowe, gdzie wiem że nie będę wracał po ciemku i nie daj Boże w deszczu. na plus trzeba zaliczyć wygląd i w sumie tyle bo w zimie Zipa stoji pod kocykiem.

Obywatel 
Forumowicz

Wysłany: 21-01-2012, 20:32   

Potwierdzam, że w większości warunków pogodowych żółte żarówki nie polepszają oświetlenia w stosunku do standardowych białych. Ale za to klimat żółtego światła jest bezcenny :)

Drive4Fun 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Instyle+ 1.8
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 22-01-2012, 11:47   Re: Żarówki żółte selektywne

Obywatel napisał/a:
Komu i dlaczego zależało na wyeliminowania niczemu niewinnych żółtych żarówek? Nie potrafię tego pojąć.

Obywatel napisał/a:
Potwierdzam, że w większości warunków pogodowych żółte żarówki nie polepszają oświetlenia w stosunku do standardowych białych.

:roll: :lol: :wink:

Obywatel 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2012, 15:50   Re: Żarówki żółte selektywne

Drive4Fun napisał/a:
Obywatel napisał/a:
Komu i dlaczego zależało na wyeliminowania niczemu niewinnych żółtych żarówek? Nie potrafię tego pojąć.

Obywatel napisał/a:
Potwierdzam, że w większości warunków pogodowych żółte żarówki nie polepszają oświetlenia w stosunku do standardowych białych.

:roll: :lol: :wink:

Oj tam, oj tam :wink:

Odpowiedz do tematu