ASTROMANIAK |
Autor |
Wiadomość |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-10-2007, 10:42 ASTROMANIAK
|
|
|
witam serdecznie. ciekawi mnie czy jest ktoś na forum kto oprócz zajmowania się swoim miśkiem ma hobby w postaci astronomii ... może to być zarówno sama teoria jak i praktyczne oglądanie nieba, w szczególności nocami ... w sumie należę do dwoch forum astronomicznych, ale tamte chowają się do naszego (nawet podsuwałem pomysł tamtemu adminowi odnośnie organizacji forum na wzór naszego - powiedział że fajne i przemyśli sprawę)... właśnie dzisiaj w nocy wróciłem z pięknych obserwacji STURNA i WENUS oraz kilku mgławic i gromad ...ale o 5 temperatura spadła do chyba 0 wiec czym prędzej do domku... poniżej zamieszczam fotke mojej SYNCI 8' DOBSON, która to zajmuje cały tył W CARI...ale widoki z niej są przednie ... było super z kims pogadać o swoich wrażeniach...pozdrawiam
 |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
|
Wysłany: 14-10-2007, 10:55
|
|
|
No niezła lufa Niebo fajna sprawa. Kilka razy przymierzałem się do kupna czegoś "podobnego" ale za kwotę jaką chciałem przeznaczyć na sprzęt i przejrzeniu rynku to tylko mógłbym się zrazić. Mam pytanie. Czy można pod to podpiąć aparat? Bo foto to moje hobby. |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
|
Wysłany: 14-10-2007, 12:00
|
|
|
hehe. a studiowanie Astronomii zalicza się do tego ?? bo jakoś tak się składa że obecnie jestem na 3 roku tego zwariowanego kierunku
Miło widzieć że pasjonujesz się tym -> powiedz gdzie obserwowałeś te planetki ? Widać przez to cudo księżyce saturna? |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2007, 13:01
|
|
|
A czy sąsiadki z tego też widać |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 14-10-2007, 13:43
|
|
|
dm17 napisał/a: | A czy sąsiadki z tego też widać |
nawet zmarszki
kristof na tych studiach naprawde jest tak cieżko? mialem kolege na astronomi, oczywiscie wylecial po 1 roku, ale mowil ze ze ~120 osob na 1 roku do 5 roku dochodzi max 4-6 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 14-10-2007, 14:00
|
|
|
Kolega z pracy skończył astronomię czy astrofizykę - coś w ten deseń - i teraz z innymi astromaniakami buduje obserwatorium gdzieś na Kalwarii Pacławskiej niedaleko Przemyśla tak że mam pewne pojęcie o skali zakręcenia maniakalnego astromaniaków niemniej hobby interesujące.
Ich stronka jest tutaj: http://www.paclaw.prv.pl/ a jeden z współstowarzyszonych ma już swoje obserwatorium także pod Przemyślem o tutaj: http://www.jan.heweliusz.prv.pl/ |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-10-2007, 14:13
|
|
|
aż tylu .ludzi..no proszę nie myślałem że kiedykolwiek tylu startowało na ten kierunek
osobiście na pierwszym roku u mnie było ~12 czyli jakieś 10x mniej niż tam a teraz są 3 -> licząc mnie
więc jak widać kierunek jest diabelnie trudny -> chociaż da się wsio przeżyć wystarczy trochę chęci i cierpliwości. W sumie jak na każdym kierunku są rzeczy diabelnie nudne i trudne ( np Pracownia Fizyczna ) i ciekawe które łatwo wchodzą do głowy.
Co do samych astronomów to fakt są maniakami, do teleskopu który stoi w Borowcu (niedaleko Poznania) własnoręcznie zostawał odlewany odważnik utrzymujący tą krowę -> a są to marne 2x50cm (teleskop do badania widma giwazdowego.) Bardzo fajna zabawka -> i pewnie co niektórzy słyszeli o projekcie. |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 14-10-2007, 16:25
|
|
|
krzyś78 napisał/a: | Czy można pod to podpiąć aparat? | no niestety ten telep to typowy NEWTON i jedyne zdjęcia powstają poprzez projekcję okularową...czyli przykładasz aparat do okularu i cykasz fotę...ale nie warto...ja raz próbowałem telefonem...z 20 zrobionych księżycowi może 1 było w miarę...trzeba do tego teleskop na tzw. montażu paralaktycznym ale drogo niestety...jednakże zdjęcia są przecudne
kristof, no widze że złapiemy wspólny klimat ...za szczecinem dzisiaj idealnie złapałem saturna (ale przerwy cassiniego niestety przy powerze 120x nie da rady wyhaczyć) za to mgławica w ORIONIE M42 cuuuuuuuuuuuuuudo wenus strasznie jasna że można peep showa czytać no kilka gromad także złapałem, ale nie jest łatwo przy 0 stopni...powiedz mi oczym tam sie tak ostro uczysz?...pozdrawiam
dm17, Majkel tobie jedno w główce ...sąsiadki można oglądać ale te na wenus ...niestety nie tym teleskopem...do tego służą zwykłe lunety ukryte gdzieś za firanką..hehe
saphire, niektórzy są takimi maniaki astro że najwiekszy mitsumaniak to lekki hobbysta przy nich...potrafią pojechać do CHILE aby zobaczyć jakiś tam zaćmienie czy zakrycie mimo tego że pogoda może nie sprzyjać no cóż... może ktoś się pojawi kto ma jakiś teleskopik...pozdrawiam
[ Dodano: 14-10-2007, 16:29 ]
krzyś78, widze ze jestes z GRYFINA wiec możemy sie kiedyś zmówić na "nocne zajęcia" z obserwacji |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-10-2007, 16:48
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | powiedz mi oczym tam sie tak ostro uczysz? |
heh..praktycznie do teraz to o fizyce + astronomi tylko trochę lizneliśmy na kilku przedmiotach. Ogólnie to miałem chyba wszystkie możliwe układy odniesienia ( było ich za dużo i pamiętam dwa :/ ) potem sprawy fizyczne i odziaływania jak to wsio tam działa -> czyli zagadnienie 2 ciał (prościzna)
A teraz tzn na 3 roku można powiedzieć że zaczeła się prawdziwa zabawa.
zaczynamy od
Astroifzyki - co jak i czym można obserwować i co to daje czyli prawie wsio o obserwacjach + jakieś bonusy
Astronomia Ukłądu słonecznego - czyli wszystko o planetach i innych ciałach niebieskich u nas w 'domu'
i oczywiście Mechanika Nieba - czyli rozszerzenie zagadnienia dwóch ciał do wielu -> tego się już boję
a poza tym mamy jeszcze sporo fizy..czyli wsio co potrzebne do pracy
A co jest najlepsze na tym kierunku to zabawa teleskopami i kamerkami CCD to po prostu wymiata, siadasz sobie przed kompem w ciepłej pracowni (nawet zimą) odpalasz kilka programosów łączysz się np z Borowcem i czaskasz fotki tego co chcesz piękna rzecz
Ej nic nie mów o wyjazdach bo na początku przyszłego roku mam zamiar wyjechać do rosji na zaćmienie ale póki co zbieram na to diengi... do turcji nie udało mi się wyjechać ze względu na zdrowie :/ a ponoć było tam wspaniale więc następnego nie opuszcze...nawet jak będzie tam -40C
Pozdro
P.S. A co do aparatu + newtona to zespokojem można tak robić w OA w poznaniu jest taki jeden montaż -> tylko że z kamerką CCD więc nie widze problemu by ze zwykłym aparatem też to zrobić, tylko że to trza w miarę pożądnie zamocować by się nie ruszało i uważać by nie spalić matrycy... |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 14-10-2007, 17:01
|
|
|
kristof, nie no sprawa jasna że można newtonem focić ale własnie ten montaż...tuba waży nie wiem może z 10 kg a montaż do niej to gruba kasa w tysiacach...wiec dam sobie spokoj..póki co szukam obiektów na niebie i jak już będę oblatany to wóczas cos do astrofoto sobie sprawię...a masz jakiś telep czy tylko w na studiach obserwujesz??
[ Dodano: 14-10-2007, 17:10 ]
a czym będzie się różnić to zaćmienie od naszego?? jakiś lepszy seeing??? wyjeżdzasz ze studiów, sam, czy przy jakimś towarzystwie atstro.? a co do fizyki rządzącej w DS to dla mnie magia |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-10-2007, 17:22
|
|
|
chyba zdecydowanie tam będzie lepiej z tego co pamiętam u nas nie będzie ono pełne a tam już owszem..
Wyjazd jest organizowany przez koło astronomiczne więc będą to zarówno studenci astro jak i miłośnicy którzy są zapisani i wyrażą chęć wyjazdu jak dla mnie jest gites bo większość kosztów pokrywa Wydział Fizyki więc tak wyjazd do turcji zamiast 2-3k zł kosztował około 700-1k zł no oczywiście + jakieś kieszonkowe na dobre piwo
Teleskopu jeszcze żadnego nie mam .. ale to dlatego że doszedłem do wniosku że najpierw kupuję sobie porządne autko - tu padło na Cari - a dopiero potem jakiś konkretny Newton będzie a na końcu jakaś tania kamerka CCD z allegro albo przerobię jakąś internetówkę o tym pomyślę później.. |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 14-10-2007, 17:39
|
|
|
niestety z astrofoto nie ma wiedzy... wiem ze ludzie doradzają CCD zamiast np. canona 350 ale nie zagłebiałem sie w te tematy...raczej wole odnależć i być w tym prawnym wszystkie obiekty na niebie...poki co takie do 10mag. a pozniej bede czegoś innego szukal ale musze miec lepsze okulary...obecnie mam superplossl 10 i 25mm i 52* kąt...ale nie są najlepeszej jakości...te z gornej połki to cena 700 zl za jeden!!! masakra (a ja mieszkanie wykańczam!! ) i wowczas w jakieś NGC i IC bede poszukiwał... a ty w czym degustujesz??? |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-10-2007, 17:56
|
|
|
Zawiodę Ciebie, ale aż tak barodz na poszczególnych podzespołach się nie znam
Wiem że w OA mamy chyba właśnie jakiegoś Canona (był przed CCD ) a tak to wszędzie gdzie mogą pakóją się w CCD. A co do Twojej optyki to dużo wzmocnienia i tak już nie poprawisz, możesz kupować dużo lepsze i droższe okulary jak chcesz. Jednak zdolność tego teleskopu aż tak bardzo nie poprawisz samym okularem, chodzi mi o to że niby będzie to powiększać ale w którymś momencie zacznie obraz się rozmazywać, ze względu na możliwości teleskopu. Podaj mi jego dane: Ogniskową teleskopu, średnicę lustra i długość tuby. To pogadam z kumpelą ( zna się na tym dużo lepiej ) i będę wtedy mógł powiedzieć coś więcej.
A skoro widzisz obiekty do 10mag to jest bardzo dobrze -> wszystkie planety ze spokojem znajdziesz
powiedz mi coś czy ten Twój Newton posiada już prowadzenie za obiektem ? Czy jak obserwowałeś Saturna to spitalał z pola widzenia dość szybko? |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 14-10-2007, 19:00
|
|
|
kristof napisał/a: | Jednak zdolność tego teleskopu aż tak bardzo nie poprawisz samym okularem, | heh to to wiem...chodzi o to że różne okulary sskłądają się z różnego rodzaju soczewek...wiec okulary lantanowe są drogie bo posiadają lepszą jakość soczewek wiec obraz w nich jest lepszy... poza tym brakuje mi okularu np 5 lub 6mm do dużych powiększeń... wczoraj saturn był łądnie widoczny ale falował ponieważ telep jeszcze nie ostygł całkowicie ale już przerwę miedzy pierscieniami a planetka widziałem
ogniskowa 1200 średnica lustra 200
prowadzenia obiektu taki telep nie posiada bo jest na montazu dobsona czyli aymutalnym...a do tego potrzeba paralaktycznego... a każdy obiekt uciak ale nie ma probleku aby za nim podążać tylko że trzeba przesuwać w plaszczyznie poziomej montaż...jest ok
[ Dodano: 14-10-2007, 22:48 ]
no i krzyś78, jutro u mnie się pojawia i śmigamy na oglądanie nieba...fajnie że ktoś skorzysta z tego tematu...pozdrawiam |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
|
Wysłany: 15-10-2007, 23:17
|
|
|
No nie powiem,nie powiem... jestem pod wrażeniem. Fajnie to wszystko wygląda. Właśnie jestem w trakcie odrabiania zadania domowego z lektór które to maxwell61 na odchodne mi wręczył Następnym razem mam zamiar mieć odpowiedni sprzęt by móc strzelić kilka fot księżycowi
Dzięki za lekcję i podziwiam za cierpliwość dla takiego laika |
|
|
|
 |
|