Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 17:50
Podświetlane przyciski sterowania szyb
Autor Wiadomość
blizna 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-08-2009, 23:03   Podświetlane przyciski sterowania szyb

Na ostatnim spocie kosior zaraził mnie podświetlaniem tych przycisków. Mam diody oraz przyciski z panelu głównego z drugiej rozbitej Sigmy, jednak nie wiem gdzie wpiąć te diody i jak przełożyć same przyciski. Myślałem że będzie prościej ale nie mogę u siebie znaleźć miejsc do przylutowania. Załączam zdjęcia jak to u mnie wygląda i proszę pomoc
http://picasaweb.google.p...CN_GtJru3fueGA#

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 05-08-2009, 11:16   

Rozbiorę u siebie i zobaczę

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 05-08-2009, 12:00   

przecież one są podświetlane...

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 05-08-2009, 12:17   

Po stronie kierowcy tylko. Pasażer i tył nie maja podświetleń (w Sigmach). Ale w Diamante też raczej nie bo nie widziałem na schemacie paneli pasażerów diody (a u kierowcy jest narysowana).

A co do punktów do wlutowania to nie znalazłem nic takiego w tych panelach - chyba trzeba będzie sprawdzić gdzie sie pojawia napięcie po przekręceniu kluczyka na ACC i się dolutować.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

maniek 442 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Sigma Kombi 94r
Wysłany: 05-08-2009, 14:35   

Witam,co do oświetlenia włączników opuszczania szyb temat jest taki ,że na każdym z nich jest tylko namalowane szybki oprócz oczywiście od strony kierowcy.Ja zrobione mam wszystko na niebiesko a przyciski można zamienić oczywiście kosztem kupna panelu sterowania .Wewnątrz mechanizmów znajduje się mały otwór w który można wcisnąć delikatnie żarówkę lub diodę a zasilanie z podświetlania popielniczek.U mnie to działa .Pozdrawiam

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2009, 14:56   Re: Podświetlane przyciski sterowania szyb

z tym nic nie zrobisz, musisz wymienić przyciski na te z panelu kierowcy bo fabrycznie u wszystkich pasażerów przyciski są z pełnego tworzywa i nawet jak wsadzisz diodę to podświetlenia nie będzie. A jak już masz guziczki, to na kostce pojawia się postacyjkowy i tam podłącz zasilanie diód.

A ja u Siebie mogę zrobić tak: a wy możecie ? :p

blizna 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2009, 15:55   

Ja załączyłem tam fotki tego panela. Czy ktoś mógłby mi na tych zdjęciach zaznaczyć gdzie się wpiąć? maniek 442 moglbyś mi powiedzieć które luty to zasilanie zapalniczek?

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2009, 16:12   

jakich popielniczek ?? gdzie ty w drzwiach masz popielniczki ? bez sensu tyle druta ciągnąć, weź kontrolkę i sprawdź na którym pinie w tej dużej kostce pokazuje Ci sie plus, jak przekręcisz kluczyk w stacyjce i po temacie :)

maniek 442 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Sigma Kombi 94r
Wysłany: 05-08-2009, 18:30   

No ja mam popielniczki w tylnich drzwiach i to podświetlane choć nie palę.Kolega Herdi może nie mieć ,za to ma super deskę rozdzielczą.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 05-08-2009, 18:31   

Popielniczki są podświetlane, guziki od szyb nie są (idiotyczne trochę). Chodzi nam o mod taki żeby jedno i drugie było podświetlane :)

Swoja drogą mam panel od kierowcy w takiej strasznie starej wersji (04.91) co nawet nie ma podświetlenia :|

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2009, 18:52   

Kolega Herdi ma podświetlane popielniczki ale mi chodzi o to żę bez sensu ciągnąć dodatkowy kabel od panelu do popioły skoro zasilanie jest w panelu. dzisiaj zrobie foty swoich i Wam pośle :P

blizna 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-08-2009, 19:49   

Mi chodzi o to żeby w panelu na zdjęciach podłączyć diody (najlepiej to te z panelu kierowcy). Nie mialem zamiaru kombinowac z kabielkiem az do zapalniczki. Nie wiem tylko w ktore miejsce się dolutować. Przyciski przełożyłem z panela kierowcy.

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 05-08-2009, 21:20   

tak dla informacji :wink: to w galach E5x też są podświetlane guziki od szyb tylko od strony kierowcy ,a pasażer obok i pasażerowie z tyłu muszą na oślep w nocy szukać guzika :lol: ...
maniek 442 napisał/a:
a przyciski można zamienić oczywiście kosztem kupna panelu sterowania
i tym oto prostym tekstem i pomysłem dostałem olśnienia w jaki sposób zrobić podświetlane guziki dla pasażerów :mrgreen: dzięki :mrgreen:

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2009, 23:03   

dobra ludki żeby się nie ścierać jutro dokładnie porobię zdjęcia jak i gdzie się wlutować by były podświetlane przyciski szyb od strony pasażera i z tylu i nie trzeb nic kombinować z podłączaniem się z popielniczek a będzie tak jak pisał Herdi,

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 05-08-2009, 23:11   

Herdi napisał/a:
z tym nic nie zrobisz, musisz wymienić przyciski na te z panelu kierowcy bo fabrycznie u wszystkich pasażerów przyciski są z pełnego tworzywa i nawet jak wsadzisz diodę to podświetlenia nie będzie.

kosior1975 napisał/a:
dobra ludki żeby się nie ścierać jutro dokładnie porobię zdjęcia jak i gdzie się wlutować by były podświetlane przyciski szyb od strony pasażera i z tylu

Już nic z tego nie rozumiem, To trzeba wymieniać te przyciski, czy wystarczy się tylko odpowiednio wlutować z diodami ? :shock: :roll: :idea:
Ostatnio zmieniony przez wojtas 05-08-2009, 23:14, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu