[2.5 TD] Oświetlenie tablicy rejestracyjnej |
Autor |
Wiadomość |
jaculo
Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 70 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:23 [2.5 TD] Oświetlenie tablicy rejestracyjnej
|
|
|
Witam,
Nie świeci mi żadna z żarówek oświetlenia tablicy rej. Próbowałem dziś odkręcić ich osłonki ale nie dałem rady, próbowałem odkręcić czy też zdjąć całą osłonę ale nie wiem jak to się robi, i czuje że coś pourywam... ...
A może zacząć od bezpieczników..??? czy w/w oświetlenie jest na swoim, jednym bezpieczniku?? czy współdzieli go z czymś innym, bo nie działa mi też spryskiwacz reflektorów, jak i też nie zapala się lampka wnętrza, po otwarciu drzwi kierowcy.. Czy to wszystko ma ze sobą coś wspólnego..?? A jestem takim typem - że nie lubie, jak mi coś nie działa.. nawet jeśli jest to duperel..
z góry dziękuje...... |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
ryba
Forumowicz
Auto: Pajero 2,5TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 76 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:30
|
|
|
Witaj,
Zawsze zaczynaj od sprawdzenia bezpiecznikow.
Co do odkrecenia mialem to samo, lepiej otworz tylna klape i zdejmij z niej oslone. Pod nia jest kilka nakretek. wzrokowo odnajdziesz te dwie ktore trzymaja plastik z podswietleniem.niestety dalej bedziesz musial odkrecic przezroczyste oslonki, tyle ze po zdjeciu calej obudowy bedzie troche latwiej
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pajero09
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2,5 tdi 92 rok ss
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:32
|
|
|
raczej to żaróweczki się spaliły lub też zaśnieżały, musisz jakoś odkręcić, natomiast jeśli chodzi o spryskiwacz reflektorów to całkiem możliwe, że przepalił się taki "czasowy wyłącznik" w silniczku od tychże spryskiwaczy. Jak tak miałem, rozkręciłem ten silniczek i przelutowałem kabelek i działa. |
|
|
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:35
|
|
|
pajero09 napisał/a: | raczej to żaróweczki się spaliły lub też zaśnieżały, musisz jakoś odkręcić, natomiast jeśli chodzi o spryskiwacz reflektorów to całkiem możliwe, że przepalił się taki "czasowy wyłącznik" w silniczku od tychże spryskiwaczy. Jak tak miałem, rozkręciłem ten silniczek i przelutowałem kabelek i działa. |
A powiedz mi jak sie do tego silniczka dostac..? gdzieon jest, czy przu samym zbiorniczku??? |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:37
|
|
|
jaculo napisał/a: | gdzieon jest, czy przu samym zbiorniczku??? |
tak pompki spryskiwaczy wmontowane sa (przymocowane sa) do zbiornika spryskiwaczy pod maska przednia.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pajero09
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2,5 tdi 92 rok ss
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:39
|
|
|
Jest przy zbiorniczku pod prawym błotnikiem, Musisz ściągnąć plastikowe nadkole, Jak otworzysz maskę to po lewej stronie masz wlew płynu do tego zbiorniczka |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 03-03-2010, 21:46
|
|
|
Tutaj masz schemacik
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Murzyn
Forumowicz

|
Wysłany: 04-03-2010, 13:00
|
|
|
mozna sie podpiac pod temat?
Tez mam problem ze swieceniem sie (a wlasciwie nie swieceniem) lampki po otwarciu drzwi. Gdzie sa jakies czujniki? |
_________________ autobus, zielony po bezdrozach mego miasta mknie... |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 04-03-2010, 13:50
|
|
|
Murzyn napisał /a
Tez mam problem ze swieceniem sie (a wlasciwie nie swieceniem) lampki po otwarciu drzwi. Gdzie sa jakies czujniki?
W dolnym rogu obok słupka taki mały wystający pipek gumowy na jedną śrubkę przykręcany.
Zwykle to on jest zabrudzony i nie sygnalizuje otwarcia drzwi. Wypada rozebrać , wyczyścić , nasmarować i cieszyć się działającym. Tylko patrz żebyś części nie pogubił bo to dziwna konstrukcja nie lubi jak się w nią ingeruje .
|
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2010, 17:34
|
|
|
Pajero 09 miał racje, to żarówki, dzieki waszej pomocy dostałem sie do środka, i odkręciłem pokrywe klamki i omawianego oświetlenia.. Jedna ze śrub od razu się urwała.. ale po zdjęciu osłony, ze środka wysypała sie garść rdzy.. wszystko tak skorodowało że nie ma co ratować... Ale kupiłem na allegro, za 89zl. całą osłone, i wszystko ok..
A tak przy okazji..... wpadła mi 10" na dno drzwi.. i nie mogłem jej za "hiny" wyciągnąć..
dzieki wszystkim za pomoc... |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 04-03-2010, 19:09
|
|
|
Oświetlenie tablicy to choroba wszystkich pajero. Zawsze w środku rdza i syf. Ja dostawałem się do żarówek bez wyjmowania klamki. Ile poleciało pięknych pań to szkoda gadać. Jak ktoś ma czas i ochotę to zawczasu warto wyjąć te nieszczęsne lampki i wszystko porządnie zakonserwować.
Następny słaby punkt to koło zapasowe po zimie schowane pod skajowym kondomem Warto wiosną go zdjąć i wszystko umyć a potem zakonserwować
Pozdrówka |
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2010, 22:35
|
|
|
PiotrC napisał/a: | Oświetlenie tablicy to choroba wszystkich pajero. Zawsze w środku rdza i syf. Ja dostawałem się do żarówek bez wyjmowania klamki. Ile poleciało pięknych pań to szkoda gadać. Jak ktoś ma czas i ochotę to zawczasu warto wyjąć te nieszczęsne lampki i wszystko porządnie zakonserwować.
Następny słaby punkt to koło zapasowe po zimie schowane pod skajowym kondomem Warto wiosną go zdjąć i wszystko umyć a potem zakonserwować
Pozdrówka |
Też tak myślałem żeby zrobić, ale powiedz mi kolego czym te żarówki zakonserwować? czy posmarować to smarem..? a co z kołem..? |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 05-03-2010, 18:00
|
|
|
Ja wymontowałem całe oprawki, które właściwie zupełnie nie są zabezpieczone przed rdzą. Całość wyczyściłem i zakonserwowałem fluidolem ML. Żaróweczki podświetlając tablicę wydzielają trochę ciepła i fluidol jest cały czas "lepki" dość dobrze je konserwując.
Jest to jednak półśrodek, bo lepiej byłoby je pochromować lub pomalować dobrym lakierem.
Co do koła zapasowego, to lepiej na zimę zdjąć osłonę brezentową. Pod nią zbiera się sól, która nawet na solidnie pochromowanych śrubach i zabezpieczeniu przed kradzieżą pozostawia czarne ślady i pęcherze. Po zdjęciu osłony problem ten nie występuje a Pajerko wygląda wiele lepiej.
Pozdrawiam |
|
 |
Goliasz
Forumowicz
Auto: Pajero I wagon 3000 V6
Dołączył: 05 Cze 2011 Posty: 70 Skąd: Wielkopolska/powiat śremski
|
Wysłany: 13-10-2011, 16:27
|
|
|
Witam,
wie ktoś może jaki jest typ żarówek w lampkach podświetlających tablicę rejestracyjną, bo mi padły i też nie moge się do nich dostać - zardzewiałe wkręty ?
[ Dodano: 13-10-2011, 17:48 ]
Już znalazłem - żarówka R10W 12V, ale i tak nie mogę dziadostwa odkręcić. |
|
|
|
 |
kern
Mitsumaniak
Auto: Pajero II 3.0 V6 24V
|
Wysłany: 26-11-2011, 18:12
|
|
|
Witam, też podłączę się pod temat rozkręciłem podświetlenie tablicy rejestracyjnej i poza rdzą niewiele tam już było, obudowa i żarówki tak skorodowały, że stanowią jedną całość. Ma może ktoś patent na podświetlenie tzn. czy da się coś dopasować, chodzi mi o oprawki plus żarówki. |
|
|
|
 |
|