Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana silnika w Pininie
Autor Wiadomość
tommyg333 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-04-2010, 01:07   Wymiana silnika w Pininie

Posiadam Pinina 2.0 GDI. Kupiłem go ze względu na układ napędowy SS-4 (wersja MPI niestety go nie posiadała). Chciałbym przerobić auto na gaz ale jak wiadomo w przypadku GDI jest to kłopotliwe więc zwracam się z pytaniem - czy jest możliwa wymiana silnika GDI na 1.8 MPI lub na jakiś inny silnik mitsubishi np. 2.0 136KM?

Hudini 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
Wysłany: 11-04-2010, 12:16   

Wymiana silnika i założenie gazu to duży koszt. Nie prościej zamienić się z kimś Pininami?

tommyg333 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Pinin
Wysłany: 11-04-2010, 23:38   

No jasne że tak było by prościej, ale chodzi mi o napęd super select którego niestety wersja MPI nie posiada...

Sk00tie
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2010, 08:40   

Popytaj osobiście w rejonie po warsztatach. Cóż z tego że ktoś tutaj powie Ci że to możliwe skoro nikt fizycznie Ci tego nie wykona. Pojeździj i popytaj, tak jest najlepiej. Kto jak i za ile i czy to ma w ogóle sens z punktu widzenia ekonomicznego.

Hudini 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
Wysłany: 12-04-2010, 20:04   

Wg mnie pod względem ekonomicznym to jest bez sensu? Ciekawe czy nie prościej przełożyć napęd super select czy jak go tam zwał do mpi.

Sk00tie
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2010, 08:37   

Też mi to zamierzenie pachnie absurdem. Boję się że rozgrzebanie super-selecta i próba wmontowania go w układ napędowy w MPI to jeszcze trudniejsza sprawa niźli wymiana silnika. W każdym razie trzymamy kciuki i daj znać o postępach wywiadowczych.

Grelu 
Mitsumaniak

Auto: ASX 4wd i+ Pinin 1,8gdi
Wysłany: 15-04-2010, 23:34   

Również uważam, że zmiana całego napędu to o wiele bardziej karkołomna zabawa. Co nie znaczy że ja poszedł bym w swap silnika mając taką alternatywę. Całkowity koszt takiego swapu to być może koszt dedykowanej instalacji do gdi - lpi vialle... czy siakoś tak (albo nawet całej carismy z takim lpi do wybebeszenia)

pozdrawiam!

cezare 
Forumowicz

Auto: B5FL 162KM 400nm
Wysłany: 21-09-2014, 09:46   

sooorki że odgrzebię kotleta .. ale właśnei jestem przed takim dylematem - chcę zachować napędy z GDI .. zresztą włożyłem już w niego tyle kasy że tzw ekonomia juz dawno poszła sie paść.. a z silnii9em mam niesamowite problemy - tzn on ma z naszym zasiarczonym paliwem a ja przez to z nim .. badałem już różne opcje - żadna z nich nie będzie tańsza niż 4k pln.

1) swap na silnik z lancera : 4k - i wątpliwe montowanie silnika.. jeszcze gdyby pinin byl na ramie - możnaby było spawać łapy silnika na styk - ale tu to się boję ..

2) kupno kolejnego GDI i swap = na allegro pełno ale gołe słupki - cokolwiek nie kupię, i tak bedzie do roboty + rozrząd + płyny - za sam swap 1k pln sobie życzą..

3) czyszczenie całosci GDI z pomiarem ciśnienia na cylindrach, zciąganie głowicy - czyszczenie wzystkiego z nagaru ... 2 tygodnie - zakład ponad 200km ode mnie .. kosmicznie ciezkie do realizacji - wracanie autobusem ?

4) i włąśnei MPI - ale nie wiem gdzie ta pompa od napędów - mechanik mówił że powinna byc w skrzyni ..

ogólnie załamka - cokolwiek przed czym stoję - wygląda dziwnie ..

fyi znalezione w sieci ...

Jechałem dzisiaj (ale nie Mickiem) przez Skoczów i postanowiłem po drodze wstąpić do ww. www.kscar.eu.
Pomyślałem: obejrzę warunki, porozmawiam z człowiekiem, by wyrobić sobie jakiś osąd, czy warto będzie Mu powierzyć Galanta.
Bardzo miły człowiek, rozmawialiśmy ok. 20 minut. Dowiedziałem się następujących rzeczy:
Pierwszy objaw typowych dla GDI bolączek to spadek mocy, wzrost spalania (powinno być 10 miasto, 8 trasa), szarpanie przy stałej prędkości. GDI są bardzo wrażliwe na zasiarczone polskie paliwa, w związku z czym trzeba je okresowo poddawać zabiegom konserwacyjnym.
W ramach diagnostyki, krok pierwszy, bada się m.in. kompresję, jeśli jest zbyt mała, to trzeba przejść do następnego kroku jakim jest czyszczenie przepustnicy, kolektora dolotowego i wymiana uszczelniaczy zaworowych. Do tego trzeba zdjąć głowicę, więc od razu wymienić uszczelkę (ale bez planowania).
Diagnostyka trwa dzień.
Krok drugi - 3-4 dni i kosztuje ok. 1500zł.
W ramach kroku 1 i 2 wchodzą jeszcze inne czynności, ale ich nie pamiętam, albo mi Pan o nich nie powiedział. Wiem tylko, że na pewno coś jeszcze jest, bo wspominał.

Olej, jaki powinniśmy lać do naszych GDI to 0w50, który jest niestety nie do dostania w Polsce, w związku z tym powinien to być 0w40 wymieniany co 10 tys., a nie co 15.

Po Nowym Roku umówię się na diagnostykę (miasto 12-12,5, trasa 9, szarpanie) i zobaczymy, co wyjdzie. Jak wyjdzie słabo, pewnie się skuszę na krok drugi i na pewno dam znać na forum.

oraz po zabiegu

Zawiozłem auto 2 tygodnie temu - diagnostyka:
sprężanie na cylindrach - 12 Mpa - ma być 18
nierówne obroty i szarpanie - winna przepustnica.
KATEGORYCZNIE zły olej w silniku - był 10W40 - olej ten jest nadwyraz błędnym rozwiązaniem ponieważ jego lepkość powoduje wiązanie się ze spalinami które cofają się poprzez EGR
- KATEGORYCZNIE MUSI BYĆ FULL SYN. - w tej chwili 0w40.
Ogolne prognozy na moc to - ok. 90 KM!!!!!!

Pan pracował 2 tygodnie i na bieżąco informował mnie o wszystkim dokumentując to zdjęciami ( zdjęcia głowicy,kolektora i zaworów przyprawiły mnie o ból głowy )
Silnik, przepustnica, pompa wys. ciśnienia zostały rozebrane do ostatniej śrubki - czyszczona głowica, zawory, wymiana uszczelniaczy zaworowych, regeneracja przepustnicy,
EGR, pompy.
Jednym słowem wszystko z silnika zostało "wypolerowane"

Wczoraj dostałem auto.........efekt??
PIORUNUJĄCY!!!!!!!

- brak szarpania
- stabilne i prawidłowe obroty silnika na biegu jałowym,
- spręzanie w cylindrach - 18 MPA
- moc - PIORUNUJĄCA!!!!! - na hamowni nie byłem ale odczucie i porównanie z innymi autkami mowi mi ze spokojnie te 150KM osiagane sa bez problemu.
- gwarancja na 200 tyś KM
- co pół roku przyjeżdzam na kawe do Pana Szulca i czyścimy przepustnice i diagnozujemy czy wszytsko jest git.
O kosztach nie bede pisal - wystarczy zadzwonic do Pana Szulca.

Post umieszczam z jednego powodu - mam to auto od 3 lat i przez ten okres nawet nie zdawałem sobie sprawy co potrafi 2,4 GDI.
Robiłem mnóstwo niepotrzebnych rzeczy - wymiana przepustnicy ( nic nie dało ), rózne diagnostyki i próby napraw w ASO
, czyszczenia, i inne tego typu pierdoły które nie przynosiły ŻADNEGO efektu. Jak zsumowałem sobie wszystkie wydatki z 3 lat na te właśnie "pierdoły" to wyszło mi że
za ten koszt mogłem skorzystać z usług Pana Szulca 3 RAZY......
Napewno będe dalej korzystał z usług pana Szulca:)

Jeżeli ktoś będzie miał pytania odnośnie szczegółów pracy Pana Szulca ( starałem się wszystko zapamiętać )to zapraszam na Priv, bąsz w ten temat.

Lideek

także to moja ostatnia decha ratunkowa... na razie

Piotrek4 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin MPI 5d 2002
Wysłany: 22-09-2014, 19:27   

4) i włąśnei MPI - ale nie wiem gdzie ta pompa od napędów - mechanik mówił że powinna byc w skrzyni ..

ogólnie załamka - cokolwiek przed czym stoję - wygląda dziwnie ..

[/quote]
Mpi pasuje do Twojej skrzyni, pompa od napędów jest przy skrzyni i jest niezależna od silnika.
Aż przykro czytać że pasjonat motoryzacji trafił na taką bombę.
2004 Rover 75 2.0 D 2010-2014
1988 Mercedes C124 300CE lpg 2005-2007 w dobrych rękach jeździ do dziś

cezare 
Forumowicz

Wysłany: 23-09-2014, 14:34   

Piotrek4 napisał/a:
Aż przykro czytać że pasjonat motoryzacji trafił na taką bombę.

Bania jest konkretna - z drugiej strony patrząc, zbliżam się jakby nie było do finału .. został tylko silnik.. boli bo nie mam ani garażu ani kanału .. a wszystko robię u zaprzyjaźnionych mechaników, dla których to nei robota tylko stracony czas - bo wolą zając się 3 letnim BMW x5 po zerwaniu łańcucha rozrządu i skrzywieniu rurki rozrządu co zrobiło młyn w silniku ;) .. niż głupim czyszczeniem GDI z węgla ..
a czemu rurki rozrządu ? bo teraz tam są RURKI już nie ma wałka ;) .. znajdę fotkę bo mi szczena opadła ... remont silnika gość zostawi w samych częściach 20 tys pln

Voila - rureczka cieniutka nie waży nic a nic ... aż się pogięła ;)

Piotrek4 
Forumowicz

Wysłany: 25-09-2014, 10:21   

Masakra!!!! Ja w Roverze mam 2.0 D od BMW i jest pancerny, ale to konstrukcja z ubiegłego wieku, chyba będę dbał o moje auta do puki się da bo obecnie to strach nowe auto kupić. Szczególnie europejskich marek.

cezare 
Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 10:25   

Piotrek4 napisał/a:
Masakra!!!! Ja w Roverze mam 2.0 D od BMW i jest pancerny, ale to konstrukcja z ubiegłego wieku, chyba będę dbał o moje auta do puki się da bo obecnie to strach nowe auto kupić. Szczególnie europejskich marek.

no ja już żonie zapowiedziałem że kolejne auto jak passat klęknie będzie paliło ropy 15l - bo wolę Land Cruisera HD 100 z 2003 roku 4,2 w dieslu .. niż coś, co kupię nowszego - zapłacę 2 x więcej .. będzie paliło 2 x mniej ale wizyty w serwisie będą a) częste b) mega kosztowne ... a ja tak nie chcę... chcę polegać na samochodzie.. tyle i na dzisiejsze nowe czasy to chyba aż tyle.

żeby było śmieszniej - moim mechanicy potwierdzili moją opcję - a zawsze po kolei wybijają mi kolejne auta z głowy tu kiwnęli głowami że w brew pozorom to mega rozsądna opcja.

Piotrek4 
Forumowicz

Wysłany: 26-09-2014, 22:35   

cezare napisał/a:
Piotrek4 napisał/a:

no ja już żonie zapowiedziałem że kolejne auto jak passat klęknie będzie paliło ropy 15l - bo wolę Land Cruisera HD 100 z 2003 roku 4,2 w dieslu .. niż coś, co kupię nowszego - zapłacę 2 x więcej .. będzie paliło 2 x mniej ale wizyty w serwisie będą a) częste b) mega kosztowne ... a ja tak nie chcę... chcę polegać na samochodzie.. tyle i na dzisiejsze nowe czasy to chyba aż tyle.

żeby było śmieszniej - moim mechanicy potwierdzili moją opcję - a zawsze po kolei wybijają mi kolejne auta z głowy tu kiwnęli głowami że w brew pozorom to mega rozsądna opcja.

Dobra decyzja, ale jak części do Pinina Gdi kosztują, to jak już w LC coś się zepsuje to naprawdę boli, Lepiej bierz V8 Pb w LPG, nieco tańsza jazda, bardziej dostępne części i o wieeeele więcej mocy.

cezare 
Forumowicz

Wysłany: 27-09-2014, 08:42   

Piotrek4 napisał/a:

Dobra decyzja, ale jak części do Pinina Gdi kosztują, to jak już w LC coś się zepsuje to naprawdę boli, Lepiej bierz V8 Pb w LPG, nieco tańsza jazda, bardziej dostępne części i o wieeeele więcej mocy.

no ale to się passat musi rozlecieć - a tu Ci powiem cieżko .. b5fl 1,9 TDI AVF po poprawieniu paru błędów fabrycznych od 3ch lat tylko zmieniam olej.. przy przbiegu 240 tys km na hamowni dał z siebie 140KM i 340nm w serii - wiec mu virusa zapakowałem przy tym przebiegu i jest 385nm i 162KM - taki pierwszy program .. i dalej jeździ .... zasuwa jak gUpi.. i końca nie widać - nawet oleju jak nie pił tak nie pije ni grama .. czgo już o nowszych b6 powiedzieć nie można vide http://vwszrot.pl/ raz na czas daję mu na pełny bak litr mixolu do dwusówów żeby mu się popowtryski przeczysciły - i koniec.., ale czekam jak klęknie - bo wtedy na bank nie będzi eopłacało się go robić ;) 2003 rok, 265k przebieg - wprawdzie skóry jasne alcantry grzanie pupy czarny w kombi nic nie stuka nic nie puka środek w drewnopodobnym... ale wartość giełdowa znikoma ..

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 27-09-2014, 19:22   

LC z 4,2 w dizlu przy umiejętnie dobranych oponach i stylu jazdy pali poniżej dychy.

Odpowiedz do tematu