Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie zdrowotne
Autor Wiadomość
MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-11-2010, 20:54   Ubezpieczenie zdrowotne

Witajcie mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego.

mama oznajmiła mi, że po ukończeniu 26 roku życia nie mogę być już z nią ubezpieczony w NFZ.

Dodatkowo jestem tuż przed obroną pracy inżynierskiej, studentem praktycznie już nie jestem, więc uczelnia również mnie nie ubezpieczy.

Nie chcę rejestrować się jako bezrobotny, bo tylko będę tracił czas na dojazdy do urzędów, które proponować będą mi śmieszną pracę. Chciałbym przez okres szukania pracy/założenia firmy posiadać ubezpieczenie zdrowotne, bo nigdy nie wiadomo co może przynieść jutrzejszy dzień.

Z tego co orientuje się można kupić takie ubezpieczenie.

Zwracam się do Was z prośbą o informacje na ten temat, własne doświadczenia itp.

Pozdrawiam,
Michał

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Wysłany: 27-11-2010, 21:22   

Jeśli pozwolisz, zabiorę głos w tej sprawie jutro ;) Postaram się odpowiedzieć na postawione powyżej pytania.

Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

:arrow: Rekin Seichan
:arrow: FTO story
:arrow: Odyseja Seichan

MichuGdy 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2010, 21:59   

Dziękuję za zainteresowanie się moją sprawą.

Pozdrawiam,
Michał

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2010, 22:15   

Rejestrując się jako bezrobotny uzyskasz ubezpieczenie zdrowotne w NFZ za darmo. Minusem tego wyjścia są jedynie listy z PUP-u informujące o obowiązku stawienia się w urzędzie zwykle co trzy miesiące.

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 28-11-2010, 08:31   

Tak jak napisał Kuzi, bezrobotni niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu (art. 66 ust. 1 pkt 24 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tekst jednolity: Dz. U. 2008, nr 164, poz. 1027 ze zm.). Ubezpieczony nie ponosi z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów, a jedyna niedogodność związana jest z koniecznością cyklicznych wizyt w urzędzie pracy.

W przypadku braku tytułu do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym, jest możliwość dobrowolnego przystąpienia do tego ubezpieczenia, zgodnie z art. 68 w/w ustawy. Objęcie ubezpieczeniem następuje na wniosek zainteresowanego, po złożeniu przez niego wniosku wraz z wymaganymi załącznikami we właściwym ze względu zamieszkania oddziale NFZ oraz wniesieniu opłaty na rachunek NFZ (opłata dodatkowa).
Wysokość powyższej opłaty uzależniona jest od od okresu, w którym osoba nie była objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, i wynosi:
1) 20% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie od 3 miesięcy do roku;
2) 50% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej roku do 2 lat;
3) 100% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 2 lat do 5 lat;
4) 150% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 5 lat do 10 lat;
5) 200% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 10 lat.

Składka na ubezpiecznie zdrowotne wynosi 9% podstawy wymiaru. Zatem oprócz powyższej opłaty dodatkowej, comiesięcznie należy płacić składkę na ubezpieczenie.

Więcej informacji w tym zakresie jest na stronie
NFZ oraz na stronie Pomorskiego OW NFZ, bo chyba pod niego podlegasz.

Reasumując - o wiele taniej będzie, jeśli się zarejestrujesz jako bezrobotny lub podejmiesz pracę, niż dobrowolnie będziesz odprowadzał składki na NFZ.

Osobiście nie słyszałam o osobach, które podlegałyby dobrowolnie ubezpieczeniu zdrowotnemu.

Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-11-2010, 08:59   

Seichan napisał/a:
Składka na ubezpiecznie zdrowotne wynosi 9% podstawy wymiaru
To jeszcze napisz koledze ile wynosi podstawa wymiaru, żeby miał z czego policzyć tę kwotę.

Pewnego rodzaju wyjściem jest też zarejestrowanie działalności gospodarczej (w swoim poście MichuGdy o tym wspomina). Minus jest taki, że do płacenia będzie więcej bo oprócz zdrowotnego również emerytalne, rentowe, wypadkowe.... :roll:
Ale zdaje się, że dla rozpoczynających działalność miały być jakieś preferencje - może to jest jakiś kierunek :roll: :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 28-11-2010, 09:13   

JCH napisał/a:
To jeszcze napisz koledze ile wynosi podstawa wymiaru, żeby miał z czego policzyć tę kwotę.

W takim przypadku podstawę wymiaru stanowić będzie kwota deklarowanego miesięcznego dochodu, nie niższa jednak od kwoty odpowiadającej przeciętnemu wynagrodzeniu, pod pojęciem którego należy rozumieć przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw z poprzedniego kwartału, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszane przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski".

JCH napisał/a:
Pewnego rodzaju wyjściem jest też zarejestrowanie działalności gospodarczej (w swoim poście MichuGdy o tym wspomina). Minus jest taki, że do płacenia będzie więcej bo oprócz zdrowotnego również emerytalne, rentowe, wypadkowe.... :roll:

Plus dobrowolne ubezpieczenie chorobowe - o ile będzie chciał korzystać ze zwolnień lekarskich.

JCH napisał/a:
Ale zdaje się, że dla rozpoczynających działalność miały być jakieś preferencje - może to jest jakiś kierunek :roll: :?:

Są preferencje. Przez pierwsze 24 miesiące płaci się składki na ubezpieczenie społeczne od niższej podstawy - 30% minimalnego wynagrodzenia za pracę. Zdrowotne płaci się w normalnej wysokości (dla przedsiębiorcy jest to zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski").

MichuGdy 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2010, 11:22   

Dziękuję za odpowiedzi.

Nikt nie wspomniał o ubezpieczeniach zdrowotnych w niepublicznych ośrodkach. ubezpieczenie zawiera się z TU.

Z tego co mi wiadomo w moim mieście co miesiąc woła UP osobę bezrobotną. Nie wiem czy absolwentowi informatyki dadzą żyć.

Pozdrawiam,
Michał

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 28-11-2010, 11:30   

MichuGdy napisał/a:
Nikt nie wspomniał o ubezpieczeniach zdrowotnych w niepublicznych ośrodkach. ubezpieczenie zawiera się z TU.

Pisałeś o NFZ, stąd też odpowiedzi szły w kierunku ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego.

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Wysłany: 28-11-2010, 12:59   

Mój tato pracuje za granicą i płaci sobie dobrowolne ubezpieczenie w ZUS. Obecnie wychodzi to ponad 300zł miesięcznie :(
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

MichuGdy 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2010, 22:33   

Postanowiłem, że jednak zapisze się jako bezrobotny.

Jak w praktyce wygląda takie stawienie się ? Oprócz świadczeń zdrowotnych coś otrzymuję ?

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Wysłany: 28-11-2010, 22:56   

Taaaa, kalendarzyk z datą kolejnego stawienia się w urzędzie ;P
U nas nie ma wymogu zbierania pieczątek od potencjalnych pracodawców, nikt też nie wyznacza rozmów kwalifikacyjnych, na których musisz się zjawić i urząd to sprawdza, a w razie niestawiennictwa wykreśla z listy bezrobotnych; ale możesz się na takie akcje przygotować.
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 29-11-2010, 08:32   

MichuGdy napisał/a:
Postanowiłem, że jednak zapisze się jako bezrobotny.

Jak w praktyce wygląda takie stawienie się ? Oprócz świadczeń zdrowotnych coś otrzymuję ?

Uzyskując status bezrobotnego, poza darmowym ubezpieczeniem, innych profitów raczej nie uzyskasz.
Ale zainteresuj się tematem dotyczącym dofinansowania dla bezrobotnego rozpoczynającego działalność gospodarczą. Jest to pomoc bezzwrotna, jedynym warunkiem jest chyba utrzymanie tej działalności przez okres 12 miesiący. Zbliża się nowy rok, więc urzędy pracy powinny dostać środki na ten cel. Jest też chyba dofinansowanie ze środków UE (chyba do kwoty 40.000 zł). Szczegółów żadnych nie znam, może ktoś z mitsumaniaków starał się o przyznanie takiej pomocy, to udzieli Ci informacji.

CKPL 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 30-11-2010, 13:41   

Cytat:

Podejdż do jakiejś większej multiagenecji i zapytaj o takie ubezpieczenie.
W Wawie są to pakiety LUX-MEd, czy Medica i za jakieś 70zł miesięcznie masz baaaardzo fajny pakiet ubezpieczeniowy :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2010, 14:14   

Seichan napisał/a:
Uzyskując status bezrobotnego, poza darmowym ubezpieczeniem, innych profitów raczej nie uzyskasz.

uzyskujesz i to sporo, jesli dobrze sie "zakrecic" UP moze tobie sfinansowac kurs prawa jazdy np. E lub wyslac na inne szkolenia przekwalifikujace lub specjalistyczne.
jest sporo programow dla bezrobotnych (o czym piszesz ponizej).

CKPL napisał/a:
W Wawie są to pakiety LUX-MEd, czy Medica i za jakieś 70zł miesięcznie masz baaaardzo fajny pakiet ubezpieczeniowy

taa do czasu gdy jedynym twoim problemem jest badanie krwi lub przeziebienie, problem jest gdy wymagasz hospitalizacji, a wtedy koszty ida w setkach tysiacach i lux med, medic czy medicover nic nie pomoze.

ja osobiscie uwazam ze nie ma co marudzic i isc sie zarejestrowac jako bezrobotny, przezyc ten raz w miesiacu i stawic sie w urzedzie.
ja np. swoja pierwsza i obecna prace znalazlem przez urzad i bardzo sobie chwale, finansowo tez.

Odpowiedz do tematu