Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana żarówek w środkowej konsoli
Autor Wiadomość
sajmon84 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.3 98r
Wysłany: 12-02-2011, 15:01   Wymiana żarówek w środkowej konsoli

Witam
Wziąłem się za wymianę żarówek w środkowej konsoli i niestety zatrzymałem się na pewnym etapie. Po zdjęciu osłony i odłączeniu zegara i awaryjnych, odkręceniu śrub mocujących nie wiem co dalej. Nie mogę wyciągnąć panelu.

Perki1985 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2011, 17:51   

Bez demontowania deski nie wyciągniesz sterowania nawiewem. Żarówki da się wymienić bez wyciągania tej konsoli. Ma dodanym zdjęciu czerwonymi strzałkami zaznaczyłem ci umiejscowienie żarówek( taki sam typ żarówek jak w oświetleniu kontrolek ładowania, oleju itd.). Przycisk od ogrzewania tylniej szyby najpierw musisz wyciągnąć (odepniesz wtycznkę, pchniesz go do siebie i wyjdzie bez problemu), Potem rozebrać i tam jest taka malutka żarówka. W sumie dwie, jedna od podświetlenia przycisku, a druga od sygnalizacji włączenia ogrzewania

sajmon84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2011, 11:33   

Czyli wystarczy zdjąć pokrętła poprzez pociągnięcie ich do siebie, czarną osłonkę i będzie dostęp do żarówek?

Perki1985 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Wysłany: 13-02-2011, 12:03   

sajmon84 napisał/a:
Czyli wystarczy zdjąć pokrętła poprzez pociągnięcie ich do siebie, czarną osłonkę i będzie dostęp do żarówek?

Źle mnie zrozumiałeś :) Nie musisz ściągać osłony i pokręteł żeby mieć dostęp do żarówek. Od tylniej strony nawiewu jest dostęp. Trochę niewygodnie, ale tak będzie najprościej

Bart3z 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 18-02-2011, 01:01   

Perki trochę ?? po ok godzinie poddałem się gdyż stwierdziłem że żeby to zrobić moje palce powinny się zginać przynajmniej jeszcze w 2 miejscach. Swoją drogą moja dziewczyna poradziła sobie z tym w kilka chwil :)

zbysze1 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 97 1,3
Wysłany: 03-03-2011, 13:41   Re: Wymiana żarówek w środkowej konsoli

sajmon84 napisał/a:
Witam
Wziąłem się za wymianę żarówek w środkowej konsoli i niestety zatrzymałem się na pewnym etapie. Po zdjęciu osłony i odłączeniu zegara i awaryjnych, odkręceniu śrub mocujących nie wiem co dalej. Nie mogę wyciągnąć panelu.

W jaki sposob oslone sciagnales ? Patrzylem i jednolite to. Podwazyc srubokretem ?
Mam chyba zaroweczke w zegarze spalona bo ciemno tam, a jak poswiece to godziny widac.

sajmon84 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-03-2011, 22:10   Re: Wymiana żarówek w środkowej konsoli

Cytat:
W jaki sposob oslone sciagnales ? Patrzylem i jednolite to. Podwazyc srubokretem ?
Mam chyba zaroweczke w zegarze spalona bo ciemno tam, a jak poswiece to godziny widac.

Dokładnie tak, wystarczy podważyć śrubokrętem. Panel trzyma się na 4 zaciskach.

Jeśli chodzi o zegar to żarówka osadzona jest w białej oprawce, wystarczy z niej ją wyciągnąć i wymienić na nową. Polecam diodę koszt 3 zł, efekt dużo lepszy.

Co do wymiany dwóch żarówek w panelu, nie trzeba demontować nawiewu, wystarczy kombinerkami chwycić obudowę żarówek i wyciągnąć. Potem podmianka żarówek i z powrotem na miejsce.

griswold
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2011, 15:51   

Witam,

Potwierdzam, wymiana żarówek jest bardzo prosta. Wystarczy zdemontować osłonę i kombinerkami wyciągnąć żarówkę. 5 minut roboty :)

pozdrawiam
gris

Siber 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
Wysłany: 08-12-2011, 22:04   

Sorki za odswiezanie tematu, ale po podwazeniu oslony nie bylo w przyszlosci luzow i skrzypow? Jakie zaroweczki ida do podswietlania pokretel? Jezeli standardowe jak do wiekszosci aut to mozna je podmienic do starej oprawy?

pawelpll 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.3 12V 98r.
Wysłany: 13-02-2012, 17:48   

Witam.

W najbliższym czasie zamierzam wymienić całe oświetlenie deski rozdzielczej ale mam mały problem.

W liczniku znajdują się trzy rodzaje różnych żarówek (trzy różne wielkości).
Jedne z nich to 1.2W bez cokołu - to wiem. Ale nie mam oznaczeń pozostałych dwóch żarówek. Wie ktoś może jakie mają oznaczenia pozostałe?

Pozdrawiam.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-02-2012, 23:00   

pawelpll napisał/a:
W liczniku znajdują się trzy rodzaje różnych żarówek (trzy różne wielkości).
Powinny być 2 rodzaje, te mniejsze (a raczej jedna mniejsza powinna być) to T5, a większe to W5W.

pawelpll 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.3 12V 98r.
Wysłany: 14-02-2012, 09:58   

Byłem ostatnio po części u jednego gościa i miał on rozebranego Lancera. Licznik leżał w środku wyjęty i miałem okazję sprawdzić żarówki. I dopatrzyłem się trzech rodzajów. Jedna z nich to właśnie T5, drugą mi podałeś (Dzięki) ale jest trzeci rodzaj żarówek. Chyba że w Lancerach w automacie gdzie na liczniku są jeszcze biegi jest ten właśnie trzeci rodzaj.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 14-02-2012, 18:14   

pawelpll napisał/a:
Chyba że w Lancerach w automacie gdzie na liczniku są jeszcze biegi jest ten właśnie trzeci rodzaj
Możliwe.

Siber 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A 1.3 12V 1998r
Wysłany: 06-03-2012, 14:20   

Mam pytanie odnosnie zaroweczek od wlacznika podgrzewania tylnej szyby. Mianowicie czy idzie je gdzies dostac poza serwisem?

Jakie kolory podswietlenia pokretel nawiewu i zegarka sugerujecie? Poki co wstawilem ledy niebieskie, zapalniczka na czerwono, popielniczka na zielono.

Jezeli ktos ma zmienione prosilbym o zdjecia z efektem koncowym.

sBartez0 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 12-03-2012, 19:38   

jak ja wymieniałem ostatnio , dałem normalne żółte i też ładnie świeci.. ;p no u mnie też nie działa podświetlenie tylnej szyby.. :roll:

Odpowiedz do tematu