Zamknięty przez: Firebee 08-06-2011, 19:38 |
Mitsumaniak dostał mandat - proszę o pomoc ! |
Autor |
Wiadomość |
Maliniak
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-06-2011, 11:18 Mitsumaniak dostał mandat - proszę o pomoc !
|
|
|
Witam,
Piszę w dość nietypowej sprawie, jako że wśród mitsumaniaków jest dużo pomocnych ludzi opiszę swój problem.
Otóż dwa dni temu otrzymałęm dosyć gigantyczny mandat(1000 zł i 29 punktów) Jak dobrze wiemy 24 punkty to max.
Z tego też powodu muszę odwoływać się od dwóch wykroczeń z mandatu. (Na dole link do mandatu) Chcę odwołać się od dwóch czy jednego wykroczeń. Czyli przyznaję się do przekroczenia prędkośći i zakończenia manewru na podwójnej ciągłęj. ale nie przyznaję się( Tu dwie opcje) Do skrzyżowania i pasów. Lub też samych pasów. Wtedy gdyby ściągnęli mi punkty za jendo wykroczenie miałbym szansę nie stracić prawa jazdy.
Szukam kogoś kto pomógł by mi ogarnąć temat, powiedzieć czy ma to sens i jak sformuować to pismo o odwołanie.
Kontakt :
gg - 5494871
e-mail maliniak13@o2.pl
kom 793 395 260.
Link poglądowy sytuacji :
KLIK2!
Żółty Ja
Czarny miejsce mojego postoju
Niebieski Policja
Biały Uno 1.0 Fire.
PS. Zdaję sobie sprawę, że źle zrobiłęm aczkolwiek sądzę iż policjant ostro przesadził. Podpisałem mandat ponieważ byłem trochę przestraszony, pierwszy mandat itp. Teraz staram się to naprawić.
Pozdrawiam,
Maliniak.[/quote] |
Ostatnio zmieniony przez Maliniak 07-06-2011, 11:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 07-06-2011, 11:26
|
|
|
A gdzie tam jest ciągła linia , na zdjęciu tego nie widać.
Ponadto o co chodzi z tymi pasami, , wyprzedzałeś na pasach?
Jest znak o przejściu dla pieszych?
Generalnie jak podpisałeś to kiepsko. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Maliniak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 11:41
|
|
|
Linia ciągłą jest tam bardzo słabo widoczna dzisiaj pojadę zrobić fotki i prześlę.
Właśnie nie, manewr zakończyłem przed poniewać jak widać na poglądowym schemacie. gdzie swoję to nie możliwe żebym tak szybko zwolnił w tak krókim odcinku.
Znak jest tuż przed przejściem. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 07-06-2011, 11:45
|
|
|
Na wstępie gratuluję.
Prędkość sprawa jasna
Wyprzedzanie na skrzyżowaniu art. 24 ust. 7 pkt 3 (tam jest skrzyżowanie w kształcie litery T)
Podwójna ciągła (jeśli tam jest) sprawa jasna
Pasy art. 26 ust. 3 pkt. 1 (Kierującemu pojazdem zabrania się wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany).
Generalnie leżysz i kwiczysz.
[ Dodano: 07-06-2011, 11:51 ]
Student napisał/a: | Jest znak o przejściu dla pieszych?
| Znak poziomy też jest znakiem
Maliniak napisał/a: | Linia ciągłą jest tam bardzo słabo widoczna dzisiaj pojadę zrobić fotki i prześlę. | Jeśli jest tam znak informujący o skrzyżowaniu A5, A6a, A6b, A6c lub "porządkujący pierwszeństwo" A7, B20, D1, D2 to miałeś wystarczającą informację o tym że jest skrzyżowanie.
Maliniak napisał/a: | Właśnie nie, manewr zakończyłem przed poniewać jak widać na poglądowym schemacie. gdzie swoję to nie możliwe żebym tak szybko zwolnił w tak krókim odcinku. | Jeśli zatrzymałeś się dopiero tam to przy odpowiedniej upierdliwości policjanta mogłeś dostać jeszcze za nie reagowanie na polecenia kierującego ruchem (jeśli trzyma lizak wyciągnięty do zatrzymania, a nie wskazuje Ci miejsca gdzie masz zjechać to nie wolno Ci przekroczyć lini wyznaczonej przez lizak). |
|
 |
mmaleks
Mitsumaniak
Auto: ECLIPSE 97 420A
|
Wysłany: 07-06-2011, 11:52
|
|
|
schowaj lepiej swoje dane na mandacie bo ktos moze to wykorzystać
trzeba było nie podpisywać teraz to cięzko już coś bedzie odkręcic bo niejako przyznałes sie |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 07-06-2011, 12:07
|
|
|
Wrzucam tylko jako informację:
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia:
Art. 101.
§ 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
§ 2. Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.
§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Maliniak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 12:20
|
|
|
cns80 - Dzięki.
mmaleks - wiem że się przyznałem, aczkolwiek moge się odwołać i napisać w piśmie że byłem zestresowany pierwszy raz karany itp.
Seichan - Też to czytałem mi bardziej zależy, aby ktoś mi podpowiedział jak można wybrnąć z uchylenia się od kilku punktówych karnych i czy ma sens teraz na szybki robić ten kurs w WORD żeby anulować 6 punktów, Pozdrawiam,
Maliniak. |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
|
Wysłany: 07-06-2011, 12:36
|
|
|
cns80 napisał/a: | Znak poziomy też jest znakiem |
A czy w przypadku przejścia dla pieszych nie musi być ono oznakowane znakiem pionowym ? Nie mam za bardzo czasu szukać na ten temat informacji, ale z tych czterech wykroczeń chyba jedynie odwołać się można z jakimś pozytywnym skutkiem do tego nieszczęsnego przejścia dla pieszych...
[ Dodano: 07-06-2011, 13:01 ]
Dobra, znalazłem informacje o oznakowaniu przejścia:
Dziennik ustaw nr 220
Rozporządzenie szczegółowe o warunkach technicznych
Cytat: | 5. 2. 6. 3. Zasady stosowania znaku D-6
Znak D-6 należy stosować przy wszystkich przejściach dla pieszych.
Jeżeli przejście zostało wyznaczone na drodze, na której dopuszczalna prędkość pojazdów jest większa od 60 km/h, lub na odcinku międzywęzłowym, to należy dodatkowo stosować znaki A-16 według zasad podanych w punkcie 2. 2. 18. Jeżeli nawierzchnia jezdni nie nadaje się do umieszczenia znaku poziomego oznaczającego przejście dla pieszych, a istnieje potrzeba ustalenia przejścia, przejście to można wyznaczyć tylko znakami D-6, umieszczając je po obu stronach drogi. Zaleca się, aby były to znaki dwustronne. |
Czyli jeśli na tej drodze nie było znaku D-6, to masz podstawę do odwołania. Dodatkowo patrząc na oznakowanie poziome widać, że dość znacznie pasy zebry są nadniszczone.
Więc jedź sprawdzić, czy jest odpowiednie oznakowanie i porób na przypadek zdjęcia. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 07-06-2011, 13:36
|
|
|
Dokładnie o to mi chodziło.
Sprawdzić znaki bo jeżeli nie ma to możesz pisać odwołania.
Jak są to klapa. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Maliniak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 14:16
|
|
|
Byłem zrobić zdjęcia wrzucę po 16-tej. W WORD w Katowicach Pani mi powiedziała, że muszę zapisać się na nowy egzamin i go zdać i dostanę prawo jazdy ?! Pytałem 2 razy czy jest pewna...mówiłem jej o ilości punktów.
Jakoś średnio mi się chce jej wierzyć...
Czy ktoś z Was wie coś na ten temat ? |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-06-2011, 14:44
|
|
|
Maliniak napisał/a: | W WORD w Katowicach Pani mi powiedziała, że muszę zapisać się na nowy egzamin i go zdać i dostanę prawo jazdy ?! Pytałem 2 razy czy jest pewna...mówiłem jej o ilości punktów. |
Skoro utraciłeś prawo jazdy za punkty, to chyba logiczne, że musisz zdać egzamin państwowy...dokładnej procedury nie chce mi się szukać, ale ogólnie to dostaniesz zapewne decyzje od bodajże starosty o zatrzymaniu prawka i będziesz musiał się zgłosić do WORD na ponowny egzamin. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 07-06-2011, 14:51
|
|
|
volve napisał/a: | A czy w przypadku przejścia dla pieszych nie musi być ono oznakowane znakiem pionowym ? | volve napisał/a: | Czyli jeśli na tej drodze nie było znaku D-6, to masz podstawę do odwołania. |
Maliniak napisał/a: | Znak jest tuż przed przejściem. |
I wszystko jasne. Koniec kombinowania.
Zdanego egzaminu życzę. |
|
 |
volve
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-06-2011, 15:02
|
|
|
cns80 napisał/a: | volve napisał/a: | A czy w przypadku przejścia dla pieszych nie musi być ono oznakowane znakiem pionowym ? | volve napisał/a: | Czyli jeśli na tej drodze nie było znaku D-6, to masz podstawę do odwołania. |
Maliniak napisał/a: | Znak jest tuż przed przejściem. |
I wszystko jasne. Koniec kombinowania.
Zdanego egzaminu życzę. |
Faktycznie, tego nie doczytałem. No to nie ma co się odwoływać, bo nie widzę podstaw. Jedynie załatwiać jak najszybciej ponowny egzamin, przejrzeć przepisy i testy i zdać go. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 07-06-2011, 15:48
|
|
|
Maliniak, po pierwsze nie panikuj.
po drugie:
Maliniak napisał/a: | czy ma sens teraz na szybki robić ten kurs w WORD żeby anulować 6 punktów |
nie ma sensu. Punkty wchodzą na Twoje konto w systemie z datą kiedy zostało popełnione wykroczenie. więc nic już nie anulujesz a tylko niepotrzebnie wydasz kasę.
teraz opcje są dwie: albo kombinujesz jak tu się odwołać od tego mandatu czy części mandatu,
albo opcja numer dwa;
bierzesz to po męsku na klatę i idziesz zrobić najpierw psychotesty (~120 zł zależy od regionu), a potem czekasz grzecznie na pisemko od policmajstrów ze skierowaniem na sprawdzenie kwalifikacji co do kierowania pojazdami, ze skierowaniem i psychotestami idziesz zapisać się na egzamin, i lepiej wykuj testy na blaszkę i weź kilka godzinek dodatkowych jazd tak żeby zdać za każdym razem, bo osoby które zdają za zabrane prawko mają gorszą opcję, bo o ile robisz prawko pierwszy raz to gdy zdasz testy a nie zdasz jazdy to potem robisz za każdym razem już tylko jazdy a testy ważne masz pół roku,ale gdy idziesz na egzamin ze skierowaniem to zdane testy i niezdane jazdy to oblany cały egzamin i za każdym razem kiedy oblejesz jazdy musisz robić, też testy, i tak aż do skutku
ja zdałem za pierwszym razem egzaminator na koniec zapytał za co zabrane prawko było, bo to widać że ktoś już jeździ ileś tam czasu itd...
plusy z opcji nr 2 to, że jeżeli zdasz za pierwszym razem to za 300 zł masz czyste konto punktowe. w wypadku odwołania się i tak zostajesz z grubą ilością punktów.
aha uprawnień jeszcze Ci nikt nie wstrzymał, dopiero przy następnej kontroli jak sprawdzą w systemie to policmajster zabierze blankiecik, i nawet jak zdasz za pierwszym razem poprawkę to i tak już w systemie będzie info że był ponowny egzamin, miałem sytuacje że podczas 2 kontroli było pytanie za co niedawno był egzamin....
i następnym razem wolniej, po mieście łatwiej kogoś rozjechać.... i niech ta sytuacja będzie jakąś nauczką na przyszłość. |
|
|
|
 |
Maliniak
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 17:00
|
|
|
Derpin spadasz mi z nieba.
Wybieram opcję drugą. Jutro jadę ogarnąć te psychotesty ( one są konieczne?) I te skierowanie również? A potem zapisać się na egzamin i czekać.
Póki nie przyjdzie mi żadne pismo, mogę teoretycznie jeździć czy lepiej nie? |
|
|
|
 |
|