Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
odja
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-08-2011, 09:06 Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA
|
|
|
Witam!
Może zapytanie wyda się śmieszne, ale naprawdę mam z tym kłopot. Lancer SB rocznik 2009. W instrukcji obsługi napisane, że bezpieczniki znajdują się pod klapką po lewej stronie kierownicy. Owszem, klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i na pokrywie rozpisane, który czego dotyczy. Mam problem z radiem i chciałem odłączyć jego zasilanie z poziomu wyjęcia bezpiecznika. Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka. Jednak jego wyjęcie nie spowodowalo odłączenia prądu od radia, czyli obrazki na pokrywie nijak się mają do rzeczywistośći. Czy ktos mógłby podpowiedzieć, który bezpiecznik jest odpowiedzialny za zasilanie radyjka?
Pozdrawiam:
odja |
Ostatnio zmieniony przez tyku 20-08-2017, 14:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-08-2011, 09:09
|
|
|
Bo do radyjka na pewno są 2 bezpieczniki. Tylko ten drugi może być podpięty np. pod oświetlenia kabiny.... Odepnij klemę z akumulatora i się nie stresuj. |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 297 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 03-08-2011, 16:01
|
|
|
odja napisał/a: | klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka |
Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku). |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 98 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 76 kkm |
|
|
|
 |
odja
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 03-08-2011, 19:48
|
|
|
lichy napisał/a: | odja napisał/a: | klapka jest, otwiera sie ale nie ma tam żadnych bezpieczników. Pod maską jest skrzyneczka z bezpiecznikami i (...) Zgodnie z rozpiską z tej pokrywy jest to bezpiecznik 31 oznaczony takim obrazkiem głośniczka |
Są tam bezpieczniki tylko trochę głębiej ulokowane, trzeba głębiej sięgnąć i najlepiej sobie poświecić latarką.
Wedłud instrukcji bezpiecznik odpowiadający za radio znajduje się w skrzynce w kabinie pod klapką w desce (bezpiecznik nr 7 / 15A).
W skrzynce pod maską bezpiecznik nr 31 / 30A odpowiada za wzmacniacz systemu audio jeśli takowy jest zamontowany w samochodzie (wersje z subwooferem w bagażniku). |
Faktycznie, są tam. WIELKIE DZIĘKI!!!! Głupio mi, że zawracałem głowe ale tam jest taka plątanina kabli, że nie zauważyłem tych bezpieczników. Jeszcze raz bardzo dziękuje za podpowiedź.
Pozdrawiam:
odja |
|
|
|
 |
gringo66
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
|
Wysłany: 10-06-2013, 15:30 bezpiecznik
|
|
|
Witam.
Mam gorącą prośbę o wskazanie miejsca bezpiecznika do zapalniczki oraz jego parametry. Podłączyłem odkurzacz i zrobiło się zwarcie (przetarły mi się kable w odkurzaczu ) a rano lecę w trasę i potrzebne mi jest do CB. Lancer Sedan Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20985 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 10-06-2013, 20:19
|
|
|
gringo66, otwórz panel na lewo od poduszki kolanowej, widać "wnękę" na palce. jak ją otworzysz ruchem do siebie w dół patrz na nią tak jak jest, będziesz miał symbol przypominający wtyczkę i liczbę Amper. W głębi za pokrywą trochę za kablami będziesz miał zespół bezpieczników. Policz z tabliczki potem na zespole.
Coś w rodzaju pensety do bezpieczników masz w komorze silnika pod czarną pokrywą przy/za/nad akumulatorem, chyba w lewym górnym rogu panelu, w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, wygląda trochę niepozornie bo wystaje tylko niewielka jej część. |
|
|
|
 |
gringo66
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
|
Wysłany: 11-06-2013, 09:24
|
|
|
Dzięki.
Bez dłuższej pęsety nie da się tego zrobić. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 11-06-2013, 23:04
|
|
|
Osobiście robiłem to palcami lub wąskimi szczypcami. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
redundantor
Forumowicz
Auto: Lancer SB 1.8 Red Orient
|
Wysłany: 21-09-2013, 15:55 Gdzie jest bezpiecznik od gniazda zapalniczki
|
|
|
Mam LAncer Sportsback. Bezpieczniki są pod maską. Synek wrzucił mi pieniążek do gniazda zapalniczki i teraz gniazdo nie działa (żeby nie było - pieniążek wyjąłem).
Wziąłem instrukcję - a tam bezpiecznik gniazda zapalniczki jest wymieniony tylko w modelach, które mają bezpieczniki pod kokpitem.
Gdzie to cholerstwo może być? |
Ostatnio zmieniony przez mkm 21-09-2013, 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 21-09-2013, 16:09
|
|
|
No bez jaj .
Na lewo od kierownicy, pod przyciskami na wysokości kolana, masz klapkę z miejscem na włożenie palców, odchyl ją i trochę w głębi masz jeszcze jedną konsolę bezpieczników. Po odchyleniu klapki ukazują się schematy z symbolami jakie bezpieczniki tam się znajdują. W instrukcji obsługi masz rozpisane symbole dla danego bezpiecznika. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
redundantor
Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2013, 16:12
|
|
|
No właśnie w moim modelu tam nic nie ma - w instrukcji są dwie wersje - z bezpiecznikami w środku i pod maską. Ja mam te pod maską i tam takiego bezpiecznika nie ma nawet na liście.
Klapkę na wszelki wypadek otworzyłem. Oprócz kilku kabli w tle nic tam nie ma. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
|
|
|
 |
redundantor
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2013, 07:39
|
|
|
Nie, normalnie kupiony w Polsce. Przeciez nawet w instrukcji sa 2 wersje opisane z bezpiecznikami pod maska albo w kokpicie. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1923 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 22-09-2013, 11:31
|