Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podnoszenie szyb.
Autor Wiadomość
Maciek111 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2012, 16:57   Podnoszenie szyb.

Pytanie o automatyczne podnoszenie szyb .Czy w waszych ASX-ach też w automacie pracuje tylko szyba kierowcy ? Moja wersja to Invite.

Krzychuuu 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
Wysłany: 10-03-2012, 17:10   

Że niby przy zamknięciu auta mają się podnieść szyby ? Nawet nie sprawdzałem tego ale pamiętam, że kiedyś w garażu zostawiłem na noc zamknięte auto z opuszczoną szybą pasażera więc u mnie jej sam nie podniósł przy blokowaniu auta.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 10-03-2012, 17:17   

Raczej chodzi o pełny ruch przy jednym naciśnięciu przycisku.
A zamknięcie z kluczyka w Lancerach działa po dłuższym przytrzymaniu na pilocie przycisku zamykania samochodu. Może w ASX jest podobnie. I dotyczy to wszystkich szyb.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 10-03-2012, 18:15   Re: Podnoszenie szyb.

Maciek111 napisał/a:
...Czy w waszych ASX-ach też w automacie pracuje tylko szyba kierowcy ?...

Co to znaczy "w automacie" ? Napisz coś więcej :lol:

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 10-03-2012, 18:26   

W Lancerze zamykane są szyby (wszystkie jeśli są otwarte) po drugim dłuższym przciśnięciu LOCK (pierwsze oczywiście zamyka pojazd). Dodatkową opcją (poprzez MUT) w Lancerze jest opuszczenie przednich bocznych szyb przy drugim dłuższym przyciśnięciu UNLOCK.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 10-03-2012, 19:52   

tomekrvf napisał/a:
Panowie,
W każdym Lancerze CYxA, CXxA i Outlanderze CW#W (do 2011MY) można ustawić otwieranie (tylko przednich) szyb przy pomocy pilota. Zamykać można wszystkie i jest to opcja domyślna.
Jeśli serwis nie wie jak to zrobić to proszę dajcie taką instrukcję:
Wybierz
1.ETACS
2. Special Function
3. Customization
4. Na liście znajdź pozycję "Multi mode" i przy tej opcji wybierz z listy rozwijalnej "P/W: O&C" (Outlander P/W:O&C D/M: O&C)
5. Naciśnij OK
PS Blokowania centralnego zamka po ruszeniu/odpaleniu silnika nie da się ustawić.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-03-2012, 20:22   Re: Podnoszenie szyb.

Maciek111 napisał/a:
Pytanie o automatyczne podnoszenie szyb .Czy w waszych ASX-ach też w automacie pracuje tylko szyba kierowcy ? Moja wersja to Invite.

Chyba chodzi o to, że w sterowaniu na drzwiach kierowcy są 4 guziki i tylko ten od szyby kierowcy jest z krańcówką i 2 funkcyjny. W Lancerze też w którymś roczniku to zmienili (w pierwszych wszystkie 4 guziki były 2 funkcyjne, a mechanizmy z krańcówkami). Pewnie z tego samego powodu nie da się ustawić domykania z pilota :finga:

Maciek111 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 10-03-2012, 20:55   

Zrobiłem małe zamieszanie niezbyt precyzyjnie formując pytanie. Chodzi mi o samo podnoszenie lub odsuwanie szyby po jednorazowym dotknięciu przycisku. Jeżeli tak jest to nie ma co marzyć o automatycznym zamykaniu z pilota.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 10-03-2012, 22:36   

Maciek111 napisał/a:
Chodzi mi o samo podnoszenie lub odsuwanie szyby po jednorazowym dotknięciu przycisku.

Aaaachaaa. Faktycznie, ASX i Lancer od chwili wprowadzenia ASX-a jest pod tym względem do kitu.
Byłem bardzo zdziwiony/zawiedziony, na pierwszej jeździe, że pozbawiono tej frajdy nawet kierowcy, nie mówiac o pasażerach. :lol:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2012, 10:30   

Trik napisał/a:
nie mówiac o pasażerach. :lol:

Ale w sterowniku pasażera miał takie rzeczy Lancer? U mnie w sterowniku kierowcy wszystkie 4 szyby są 2 funkcyjne, ale już guziki u pasażerów mają tylko 1 funkcyjne. Jest to dla mnie dość logiczne ponieważ kierowca ma wyczucie, a pasażer w większości nie i pewnie spuszczał by na sam dół w większości wypadków...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 11-03-2012, 16:18   

krzychu napisał/a:
Jest to dla mnie dość logiczne ponieważ kierowca ma wyczucie, a pasażer w większości nie i pewnie spuszczał by na sam dół w większości wypadków...

Mam niejasne przeczucie że nie chodzi o wyczucie tylko... o zgrozo o nie zajmowanie kierowcy duperelami jak trzymanie wciśniętych klawiszy by zamknąć okna.

Z tego co pamiętam to Octavia II ma klawisze 2-funkcyjne w każdych drzwiach.

Za to renówki mają to porypane jak mało co, każde naciśnięcie działa jako automatyczne otwieranie a zatrzymuje się naciskając w przeciwnym kierunku. Spróbuj uchylić szybę o 2cm :)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2012, 16:22   

jaca71 napisał/a:

Mam niejasne przeczucie że nie chodzi o wyczucie tylko... o zgrozo o nie zajmowanie kierowcy duperelami jak trzymanie wciśniętych klawiszy by zamknąć okna.

Ale Ty patrzysz od drugiej strony - oczywiście, że kierowca ma mieć bardziej automatyczne rzeczy, które nie wymagają trzymania paluchem. Mnie chodziła o to dlaczego u mnie u pasażerów jest 1 funkcyjny jak i tak krańcówka jest zamontowana w każdym oknie.

jaca71 napisał/a:

Za to renówki mają to porypane jak mało co, każde naciśnięcie działa jako automatyczne otwieranie a zatrzymuje się naciskając w przeciwnym kierunku. Spróbuj uchylić szybę o 2cm :)

A kolega miał Scenika i tam miał chyba tak jak u mnie albo skodzie (ale to była jakaś lepsza opcja z keylesem itd), a teraz ma ten autobus Espace (w podstawowej wersji) i ma wszędzie jednofunkcyjne. Nawet dzwonił do serwisu i mu powiedzieli, że trzeba by nawet silniczki wymieniać w drzwiach jakby chciał tą opcję. Więc to pewnie zależy od modelu, rocznika lub opcji wyposażenia w Renault.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 11-03-2012, 16:32   

Tak było w drugiej megane, pierwszym kangurze i drugiej espace.

BTW. Ja od nowości miałem automat tylko w szybie kierowcy - ale ja kupiłem samochód jednoosobowy, da się nawet otwierać tylko jedne drzwi, oczywiście kierowcy a reszta zamknięta.

Czyli w ASX oszczędzamy kolejne 3$ na 1 sztukę samochodu co daje nam 300 000$ na 100 000 sprzedanych egzemplarzach. Nieźle :P

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 11-03-2012, 19:40   

krzychu napisał/a:
Ale w sterowniku pasażera miał takie rzeczy Lancer?
w moim jest.

Wolfix 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 12-03-2012, 20:25   Re: Podnoszenie szyb.

Maciek111 napisał/a:

Koledze zapewne chodziło o zamykanie/otwieranie impulsowe szyb. Czyli delikatne naciśnięcie lub pociągnięcie zamyka lub otwiera w pełni szybę a ponowne zatrzymuje w żądanym miejscu. W moim ASX -e niestety ta funkcja przypisana jest tylko do szyby kierowcy pozostałe działają tylko przy ciągłym przytrzymywaniu lub naciskaniu przełączników :?: Brak mi również funkcji domykania szyb pilotem i podświetlenia przełączników sterujących szyb-to wyróżnienie ma tylko jeden kierowcy. Niby szczegół ale bardzo przydatny w mrocznych czeluściach :biggrin:
Czy ktoś może wie czy jest możliwość aktywacji lub dezaktywacji funkcji składania lusterek przy zamykaniu auta? W/g mnie powinna być taka możliwość , gdyż raz to niepotrzebnie obciąża akumul. no i zimą może być problem jak wszystko oblepi marznący śnieg lub deszcz.

Odpowiedz do tematu