[2.5 TD] Problem z hamulcami |
Autor |
Wiadomość |
Firek
Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-06-2013, 19:47 [2.5 TD] Problem z hamulcami
|
|
|
Witajcie więc tak mam problem z hamulcami w pajero II z tyłu. Otóż tarcze były w kiepskim stanie więc zostały wymienione wraz z klockami i reperaturkami zacisków gdy pojechałem odebrać auto od mechanika stwierdził że coś jest z pompą bo po lekkim jej uderzeniu popuszcza a tak podczas wciśnięcia hamulca i puszczenia pedału pompa dalej trzyma, tak więc auto zostało dłużej pompa niby została zregenerowana i w sumie 5 miesięcy i znów mam ten sam problem.... grzeją się hamulce tylne mocno, auto nie jedzie tak jak wcześniej tak jakby coś go trzymało (przód nagrzewa się minimalnie tył jest czasem tak gorący że felgi nie da się dotknać). Co to może być bo już nie mam kompletnie pomysłu??
Ręczny w sumie wykreśliłem z listy podejrzanych ponieważ został popuszczony na maksimum
Pozdrawiam
Firek |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 23-06-2013, 20:02
|
|
|
a na czym polegało jej zregenerowanie? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 23-06-2013, 20:03
|
|
|
Najprawdopodobniej są wżery na cylinderkach/tłoczkach ->> nie były wymienione i jak są nowe klocki hamulcowe to wżery nie przeszkadzają. Wraz z zużyciem klocków hamulcowych stają okoniem trzymając klocki. Sama wymiana reperaturek to tak jak kadzidło umarłemu. Wymień tłoczki |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2013, 20:07
|
|
|
Więc tak w zaciskach były wymieniane tłoczki i wszelkie gumki, uszczelki bo stare tłoczki były w kiepskim stanie. Jeśli chodzi o pompę mechanik coś mówił o jakiejś sprężynie że niby lubi ona pękać. 2 dni i z autem było wszystko ok, i tak do tej pory na tym odcinku 10 km które robię baaardzo żadko muszę zahamować mimo to nie da rady dotknąć czasem felgi... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-06-2013, 21:12
|
|
|
Zestaw naprawczy pompy hamulcowej http://www.iparts.pl/czes...161-sg8009.html
same pompy od 190 do 400zł skoro optujesz że to pompa tylko czemu 2 dni było OK a po dwóch dniach znowu to samo. Jednak wydaje mi się że to wina zacisków lub złego zmontowania. Klocki chodzą luźno w jarzmach->> to można sprawdzić tylko podczas montażu, a może nie takie jak potrzeba klocki są włożone?? Jak masz poprzednie klocki to oblukaj czy takie same. |
 |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2013, 21:26
|
|
|
Waldku źle mnie zrozumiałeś z tymi 2oma dniami ( 2 dni auto stało u mechanika) a 5 miesięcy w sumie jeździłem na nowych tarczach i klockach i zregenerowanej pompie i było wszystko ok i tak ostatnio znów się zaczeło. Klocki zamawiane były wraz z tarczami od zbyszka, w porównaniu ze starymi były takie same.
Generalnie jutro bd miał chwilę to zobaczę jeszcze raz jak chodzą klocki jarzma itp. tylko dziwne jest dla mnie to że oba koła tylne się grzeją. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 23-06-2013, 21:58
|
|
|
Zregenerowanie pompy może polegać na wymianie tłoczyska. Ale to na krótka metę, jeśli są wżery na powierzchni po której chodzi tłok to regeneracja nic nie da. Może będzie trzeba wymienić pompę hamulcową. |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-06-2013, 09:50
|
|
|
Firek napisał/a: | a 5 miesięcy w sumie jeździłem na nowych tarczach i klockach i zregenerowanej pompie i było wszystko ok i tak ostatnio znów się zaczeło. | stawiam na 100% tłoczki. Jak byś teraz zmienił klocki na nowe to znowu 5 miesięcy bez problemowo i powtórka z rozrywki. Kupując nowe klocki będziesz miał zapas. Firek napisał/a: | Więc tak w zaciskach były wymieniane tłoczki | oddano Ci te stare ?? mogą posłużyć jako fajne przyciski do papieru Jeśli jesteś na 100% pewien że tłoczki były wymienione to pozostaje Ci już tylko pompa hamulcowa->> lepiej wymienić na nową Firek napisał/a: | tylko dziwne jest dla mnie to że oba koła tylne się grzeją. | a przód u Tego mechanika robiłeś ??? bo wymieniać dwa dni coś co się robi w dwie godziny to .... dopowiedz sobie sam |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 25-06-2013, 00:03
|
|
|
złej jakości reperaturki zacisków i montaż bez odpowiedniej wiedzy to im jest
wymiana pompy nic nie da |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 25-06-2013, 07:33
|
|
|
Tylko kolega nie wie co mu regenerowali. Napisał o jakiejś sprężynce. |
 |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2013, 14:09
|
|
|
No więc tak doszły nowe fakty o których nie wiedziałem... Tata parę razy brał pajero i jechał na działkę i mowi ze 2 razy zaczeło śmierdzieć spalonymi klockami zatrzymał się i tylne koła były gorące (o tej akcji mi powiedział dopiero teraz). Auto zostało odstawione do mechanika bo i tak i tak klocki były do wymiany i wymienili klocki tarcze reperaturki zacisków. Mechanik się przejechał kawałek i zadzwonił że jest coś z pompą bo nie odbija i w momencie kiedy w nią uderzą lekko to odbija więc zregenerowali pompę przez 5 miesięcy miałem spokój i pare dni temu problem powrócił. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-06-2013, 18:27
|
|
|
To masz opcje: wymiana pompy hamulcowej ->> jeśli to ona, sprawdzenie tłoczków w zaciskach i ewentualna wymiana. Teraz ruch należy do Ciebie, a ruch Twój będzie wyznaczał koszty->> pompa + tłoczki lub tylko tłoczki i zmiana mechanika. Cóż to za regeneracja pompy że po 5 miesiącach nie działa tak jak trzeba. Do Bytowa do zbyszekm2 masz 90 km |
 |
|
|
|
 |
piotr-stihl
Forumowicz

Auto: mitsubishi L200
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 125 Skąd: Pabianice
|
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 30-06-2013, 23:10
|
|
|
Firek, weź trochę popuść śrubę do tłoczka pompy (pod pedałem hamulca), bo z tego co tu czytam, może być za mocno naprężona i nie zamyka dokładnie serwa.
Poza tym cały układ hamulcowy do odpowietrzenia. Raz się zagotuje i od nowa... |
|
|
|
 |
Firek
Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2013, 18:27
|
|
|
rico śrube poluzowałem i było git, ostatnio sporo tras po 100-200km i było git do momentu kiedy to jechałem do pracy (12km) i pod górke ledwo się wtoczyłem wysiadam tarcze czerwone jak w formule1. ostygły było okej pare kilometrów dalej znów problem, i tak wymienione przewody klocki tarcze, zaciski po regeneracji w firmie która się tym zajmuje i problem jest dalej, po złożeniu zrobiłem z 15km po mieście wszystko ok dziś do pracy 12km i problem... wieczorem ten sam problem ale koło od strony pasażera bardziej ciepłe... tak więc pozostaje już tylko chyba pompa czy coś jeszcze Wam przychodzi do głowy???
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|