Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bizi78
05-12-2018, 23:28
Jakie polecacie pióra wycieraczek?
Autor Wiadomość
Majron 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-09-2013, 22:55   Jakie polecacie pióra wycieraczek?

Witam, jak w temacie, jakie są dobre i niedrogie pióra wycieraczek dostępne na naszym rynku?
Co do BOSCHA to z praktyki wiem że nie odbiegają od najtańszej "Alki"

Z góry dziękuję za sugestje

sh 
Forumowicz

Auto: ----
Wysłany: 09-09-2013, 23:37   

Jak w moim ASX'ie zepsulem wycieraczke pasazera to robilem maly research - oryginalne wycieraczki od mitsu (imo świetne, najlepsze piora jakie mialem do tej pory) produkuje firma DENSO i od niedawna sprzedaje je tez na rynku detalicznym (wczesniej robila tylko OEM dla producentow).

Dokladny model to DENSO Hybrid, mozesz znalezc na allegro (sprawdz tylko rozmiary). Komplet powinien kosztowac kolo 120zl.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 09-09-2013, 23:57   

http://www.motointegrator...-du-060l-600-mm
http://www.motointegrator...-du-053l-530-mm
Możesz odebrać w sklepie z listy w Twojej okolicy po cenie z sieci lub sprawdzić po ile ten sam sklep Tobie je sprzeda.
Na stronce e-Denso te same wycieraczki są kapkę droższe.
Ogólnie bardzo dobry produkt. Kupiłem sobie do Lancera takie hybrydy i wydają się być w zbliżonej jakości do OEM-owych.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-09-2013, 06:58   

sh napisał/a:

Dokladny model to DENSO Hybrid, mozesz znalezc na allegro (sprawdz tylko rozmiary). Komplet powinien kosztowac kolo 120zl.

Polecam! Przerobiłem Bosche, Valeo, Alci itd. Wszystko jeden pieron, jedynie Alca jest tania więc stosunek cena/jakość jest spoko można wymieniać co 3 miesiące. Bosche to chciałem oddać na niezgodność towaru z umową do IC bo po zamontowaniu nei były lepsze od tych co zdemontowałem... Za to Denso Hybrydowe mam już ponad rok i nadal są lepsze niż Bosche po miesiącu!!!

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 10-09-2013, 08:28   

Ja tam na Bosche aerotwin nie narzekam. Zazwyczaj robiłem na nich ok. 40kkm czyli rok. Zdarzają się niestety podróby. Teraz mam valeo xtrm i na razie dają radę. Alcę wywaliłem po pierwszym deszczu.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 08:37   

rezon napisał/a:
aerotwin

AeroTwin są klasyczne i płaskie. Ja miałem te klasyczne - TRAGEDIA. Może dużo zależy od docisku - nie wiem, u mnie po prostu koszmar twarde, podskakujące przy dużych prędkościach na nawrotach, nie ścierały dokładnie...

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 09:00   

nie zwróciłem uwagi, że są też klasyczne. Od 9 lat po za ori Outkowymi jeżdżę na płaskich. Ori Outkowe też zmieniałem na płaskiego Boscha. Teraz ponieważ nie było w sklepach, a nie miałem czasu czekać na dostawę z Allegro to kupiłem wspomniane Valeo xtrm - też płaskie. Początki są niezłe, ale zobaczymy w zimie :D BTW - kupiłem raz do Outka jakiegoś no-name w Nord Glass przy okazji wymiany szyby. Rozmiar był tylko na stronę pasażera. Kosztowały ok. 20zł i były ŚWIETNE.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 09:09   

rezon - wypróbuj Denso Hybrydowe (wyglądają pośrednio jak płasko klasyczne), może zmienisz zdanie na temat poprzednich.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 10:39   

zdania o poprzednich nie zmienię. Co najwyżej dopiszę do listy Denso hybrydowe ;) Na razie jak widzę tylko mają do japończyków hybrydy. Do mojego tylko płaskie. Masz jakieś doświadczenia?

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 10-09-2013, 10:41   

Dobrze wiedzieć, miałem zmienić rok temu ("ale przed zimą bez sensu"), teraz już konieczność.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 10:58   

rezon napisał/a:
Do mojego tylko płaskie

Ale co w tych płaskich jest lepszego? Bo nie rozumiem.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 11:03   

po prostu do Superba nie ma hybrydowych - przynajmniej na Alledrogo nie znalazłem, a jedynie do japońskich. Skąd mam wiedzieć co jest lepszego jak nie jeździłem z hybrydowymi ;) różni się mocowanie - w japońskich jest U, w VAG'u obecnie takie wciskane z przyciskiem po środku.

[ Dodano: 10-09-2013, 11:06 ]
Wedrowiec napisał/a:
("ale przed zimą bez sensu")
mnie się wydaje, że to właśnie wtedy trzeba mieć dobre wycieraczki, a nie latem :D Chyba więcej pracują jesienią/zimą jak w lipcu, a i widoczność gorsza z innych przyczyn.

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 10-09-2013, 12:35   

Rezon tak pewnie właśnie jest, tylko głupie "oszczędne" myślenie się włącza - zimą intensywniej pracują i bardziej się niszczą. Pod koniec zimy momentami była już masakra, ręcznie czasem musiałem przeczyścić z jednej strony - ale czasu nie było na kupno. A na wiosnę się poprawiło ;) Co oznacza że tej zimy na 100% na nich już nie pojeżdzę bo widoczności żadnej już nie będzie - do kiepskiego stanu dołoży się zużycie 8-9 miesięczne.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 10-09-2013, 13:55   

Wedrowiec, kup Denso hybrydowe, będziesz zadowolony. Są cichsze od Boscha bezszkieletowego i lepiej przylegają do szyby.
Ja mam je od ok. 7 miesięcy i działają jak nowe cały czas.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2013, 20:59   

Lucas123w napisał/a:
Są cichsze od Boscha bezszkieletowego i lepiej przylegają do szyby
ja tam Boscha nie słyszę więc trudno mnie sobie to wyobrazić. Przyleganie - pewnie może być lepsze, ale też nigdy nie narzekałem, a w Outku to zjeździłem pewnie z 4-5 kompletów
Lucas123w napisał/a:
Ja mam je od ok. 7 miesięcy i działają jak nowe cały czas.
ostatnie 7 miesięcy to się nie napracowały ;)
Wedrowiec napisał/a:
Pod koniec zimy momentami była już masakra, ręcznie czasem musiałem przeczyścić z jednej strony - ale czasu nie było na kupno. A na wiosnę się poprawiło
to chyba czas na zmiany. Jak koledzy polecają to kup te hybrydy, bo cenowo lepsze niż Aerotwin, a skoro nie ma różnicy to po co przepłacać ;)

Odpowiedz do tematu