Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
17-06-2009, 14:43
[2.8 TD] Opony
Autor Wiadomość
dentysta1
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2007, 12:32   [2.8 TD] Opony

Aktualnie Pajero ma buciki w rozmiarze 235/75/15, Jakie maksymalnie opony można założyć bez liftu wykorzystując dotychczasowe felgi. Pajero 2.8 rocznik 98 long,
Proszę także polecić mi opone która dobrze spisuje się na mokrym asfalcie, 70 szosa 30 teren

Czy silnik 2.8 można wzmocnić poprzez wymiane np. Chipa jak to ma miejsce w nowocześniejszych Dislach
z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony przez Gene 17-06-2009, 14:56, w całości zmieniany 3 razy  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2007, 18:40   Re: Opony?

dentysta1 napisał/a:
Aktualnie Pajero ma buciki w rozmiarze 235/75/15, Jakie maksymalnie opony można założyć bez liftu wykorzystując dotychczasowe felgi. Pajero 2.8 rocznik 98 long,
Proszę także polecić mi opone która dobrze spisuje się na mokrym asfalcie, 70 szosa 30 teren

Czy silnik 2.8 można wzmocnić poprzez wymiane np. Chipa jak to ma miejsce w nowocześniejszych Dislach
z góry dziękuje

Opony 33" powinny wejść bez przerubek, ale zależy to od stanu zawieszenia.
Co do chipa, to można go montować tam gdzie jest pompa sterowana elektronicznie a 2,8 nie ma takiej pompy.

dentysta1
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2007, 19:40   Re: Opony?

zbyszekm2 napisał/a:
dentysta1 napisał/a:

z góry dziękuje

Opony 33" powinny wejść bez przerubek, ale zależy to od stanu zawieszenia.
Co do chipa, to można go montować tam gdzie jest pompa sterowana elektronicznie a 2,8 nie ma takiej pompy.

Dzięki, polecasz jakieś sprawdzone opony.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 26-02-2007, 08:30   

Opona na mokry asfalt? Nie do konca kapuje ale looz. Jesli Twoje Pajero bedzie smigac po "czarnym" to proponuje Good Year Wrangler F1. To opona szosowa do aut terenowych. Na twardym i mokrym spoko. Jezdzilem 2 sesony i pelna kontrola. Tylko wtedy zapomnij o jezdzie w terenie. Polna droga, jakis naprawde lajcik to wszystko co mozna na tej oponie. Jesli jednak masz zamiar jezdzic troche off-road to moze cos z AT/R.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2007, 09:16   

Ja jeżdźę na Mischelinach A/T jestem zadowolony, w śniegu, piachu i błocie jak i na czarnym, fajnie się spisują, gorzej na lodzie ale tu wszystkie gorzej się sprzawują.

dentysta1
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2007, 22:35   

W zasadzie wybrałem rozmiar 32x11.5x15, teras stoje przed dylematem BFgoodrich AT czy General AT? Ktoś ma jakieś doświadczenie? a i jeszcze cena BF 535/szt a General 460 ? Wdzięczny będe za rade :wink:

DariuszKa
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2007, 12:16   

zdecydowanie polecam ci BFgoodrich AT jeździłem na takich i nawet w dość ciężkim terenie radziły sobie nie źle od nich lepsze w teren sa tylko MT tej firmy lecz na czarnym sa troszkę głośniejsze i łykają jakiś litr paliwa więcej a i jeszcze jedno zakładając większe koła będziesz miał słabsze osiągi i przekłamanie w kilometrach i przeliczaniu spalania na 100

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 12-03-2007, 07:05   

...no i uwazaj z hamowaniem przy duzych predkosciach na czarnym, bo mt'ki potrafia rozne dziwne rzeczy wyrabiac. :wink:
BF spoko firma, ja osobiscie przywiazany jestem do GoodYear'a. Jesli masz dylemat bierz BF.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2007, 07:29   

DariuszKa napisał/a:
łykają jakiś litr paliwa więcej a i jeszcze jedno zakładając większe koła będziesz miał słabsze osiągi i przekłamanie w kilometrach i przeliczaniu spalania na 100

przekłamują 2,5% idzie się przyzwyczaić.

dentysta1
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2007, 17:09   

Gene napisał/a:
...no i uwazaj z hamowaniem przy duzych predkosciach na czarnym, bo mt'ki potrafia rozne dziwne rzeczy wyrabiac. :wink:
BF spoko firma, ja osobiscie przywiazany jestem do GoodYear'a. Jesli masz dylemat bierz BF.

Zamówiłem BF ATeki, 32x11,5x15 :mrgreen: , cena wydaje się przyzwoita 520/szt z fakturą. Mam nadzieje że będą pasować na moje felgi i nigdzie nie będą obcierać :|

[ Dodano: 15-03-2007, 15:00 ]
Buciki założone, Wygląda o niebo lepiej ale faktycznie zmieściły by się spokojnie i 33, a proszę jeszcze o podpowiedz jaki ciśnienie utrzymywać w oponkach :wink:

[ Dodano: 07-08-2007, 11:07 ]
Oponki sprawują się bardzo dobrze, przyczepność na mokrym asfalcie bez zarzutu, jedyna wada to szybkie ścieranie, ale cóż nie można mieć wszystkiego

admiral
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2008, 03:24   

Witam serdecznie
Mam zamiar kupic zimowki do mojego Pajero` 99 3.5 LBW, ale mam maly dylemat...
(co do modelu to sie chyba skusze na Grandtreki SJ6, poczytalem sporo opinii m.in. na forum i dalem sie przekonac) ale co do rozmiaru pfff....nie mam pojecia.
Obecnie ubrany jest w BF AT 31x10.5 na standardowych felgach 15. Znalazlem sporo informacji na formum ale dalej mam niewiadome. Mam nadzieje ze zimowki nie musza byc koniecznie w tym samym rozmiarze?? Mysle o 265x70R15, chociaz doczytalem na forum, ze obecne to odpowiednik 265?? Jazda (bez szalenstw) bedzie pewnie ok 80% po czarnym , domyslam sie ze wezsze opony sa bardziej praktyczniejsze na zime w miescie, ale w koncu to terenowka a nie kolarka...

Z gory dziekuje za pomoc i porady :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 14-08-2008, 08:59   

Rozmiary przewidziane do Pajero 99 3.5 V6
235/75 R15 ta mozliwosc chyba sobie darujemy, smieszny rozmiar do takiego auta
255/70 R15 nie robia Dunlopow w tym rozmiarze
265/70 R15 SJ 6 wystepuje i to moim zdaniem najrozsadniejszy wybor.

admiral
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2008, 15:59   

Dzieki za pomoc Gene, tak tez zrobie.

Pozdrawiam

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 04-01-2009, 21:54   Opony do pajero

Witam.

W niedlugim czasie bede musial myslec o zmianie oponek w mojej pojarce.
Generalnie jezdze po czarnym ale czasem chetnie bym gdzies w teren wyjechal.
Jak narazie nie mialem okazji, zreszta mam szosowki yokohamy i nawet na asfalcie sie slizga o trawie nie wspominajac.

Zastanawiam sie generalnie nad 3 oponami:

BF Goodrich AT

BF Goodrich MT

Insa Turbo Dakar

Jesli chodzi o wyglad to najbardziej mi sie MT podobaja tylko jak sie bedzie to zachowywac na asfalcie, jak szybko sie zetra, ma ktos doswiadczenie ile km na tych oponach na asfalcie mozna zrobic ?
Glosnosc jest dla mnie drugorzedna sprawa, bardziej wytrzymalosc sie liczy i przyczepnosc.
Czy mimo wszystko lepiej wziac AT ?

Jesli MT to oryginaly czy podrobki Insa ? Duzo sie roznia w wytrzymalosci ?

Teraz mam opony yokohamy 265/70/16 - szukac identycznych rozmiarow czy nie bedzie problemu z 265/75/16 ?

Pozdrawiam

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 04-01-2009, 22:13   

Witaj :)
Faraonix napisał/a:
Generalnie jezdze po czarnym ale czasem chetnie bym gdzies w teren wyjechal

Na czarnym są to raczej głośne opony i przy ~~120 km/h będziesz je bardzo słyszał i trudniej jest je wyważyć.Ja osobiscie mam 2 zmiany->> szosowe nie powiem jakie bo są na przechowaniu i terenowe BF Goodrich T/M.
Faraonix napisał/a:
czy nie bedzie problemu z 265/75/16 ?

Nie będzie problemu tylko troszkę więcej paliwka z baku ubędzie.
Faraonix napisał/a:
Jesli MT to oryginaly

tylko orginał na podróbce możesz się przejechać. Pozdrówka :)

[ Dodano: 04-01-2009, 22:14 ]
zobacz też http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=21596

Odpowiedz do tematu