Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Elektrycznie składane/rozkładane lusterka
Autor Wiadomość
Ksiao 
Mitsumaniak
Michał 03099/KMM

Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2013, 19:29   

loop999 napisał/a:
witam jak wyciągną lusterko z oprawy . jest na zatrzaskach ??

Bardzo łatwo właśnie rozebrałem swoje :P

Zhan napisał/a:
co do obudowy to mozesz miec racje, nie porownywalem obudow :)

mam w domu rozebrane lusterko od anglika wiec jak chcesz to moge zrobic fotke ale mozesz tez sam rozebrac swoje, wyjecie wkladu jest banalne, trzeba pociagnac dol szkla do siebie zeby zwolnic zatrzaski a gore wysunac (tez z zatrzaskow ale duzo luzniejszych) w dol

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 12-02-2013, 20:03   

Ksiao napisał/a:
Jak te lusterka rozbiera???

Jest na zatrzasku trzeba podważyć

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

loop999
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2013, 22:33   

milo napisał/a:
Ksiao napisał/a:
Jak te lusterka rozbiera???

Jest na zatrzasku trzeba podważyć

już opanowałem dzięki

Ksiao 
Mitsumaniak
Michał 03099/KMM

Wysłany: 19-02-2013, 23:50   

Po całodziennej zabawie z lusterkami w końcu są założone i składają się elektrycznie tak jak powinny :headbang:
Oczywiście musiałem przerobić lusterka Angielskie (choć myślałem że mam normalne :wink: )

Ale od początku :P

Z tego powodu że nie lubię ciąć oryginalnych kabli, zrobiłem sobie przejściówkę :mrgreen: :mrgreen:

najlepszym rozwiązaniem było by zdobycie kostki do nowego przełącznika, ale jak ktoś ma kłopoty z tym (tak jak ja :mrgreen: ) to prawie idealnie pasuje kostka ISO od Panasonika, ale tu trzeba trochę te dolne piny delikatnie podgiąć. Identyczna wtyczka do przełącznika bez możliwości składania jest do starego typu kostki ISO radia do mitsubishi, ale delikatnej modyfikacji trzeba dokonać

i jeszcze rozpiska pinów jak trzeba podłączyć po lewej stary (bez możliwości składania lusterek) przełącznik po prawej nowy (z możliwością składania)
Patrząc na przełączniki od tyłu

stary --> nowy
2 --> 6
3 --> 4
4 --> 8
6 --> 1
7 --> 5
8 --> 16
9 --> 3

pozostałe piny w nowym przełączniku

2 i 11 - sterowanie składaniem lusterek
7 i 10 - podświetlenie przełącznika

trzeba jeszcze poprowadzić po 2 kable do lusterek i w kostce przy lusterku są piny

1 i 4 - podgrzewanie lusterek
2 i 3 - składanie lusterek
5, 6, 7 - sterowanie góra/dół prawo/lewo

Dobra to teraz najciekawsza zabawa :wink: pół biedy jak ktoś zakupi lusterka normalne, a nie od Angola tak jak mi się trafiły :P
1. trzeba zmienić trójkąty mocujące lusterko do auta

prawe lusterko; po lewej Angol; po prawej normalne

2. wyjęcie szkła
delikatnie ustawiamy szkło lusterka max do góry, a od dołu przez szczelinę podważamy śrubokrętem, potem delikatnie pchamy w dół sam mechanizm i potem wkład(??) sama wychodzi

3. rozebranie silniczka

nie jest trudno to rozebrać, tylko jest jeden mankament po obwodzie obudowy jest tak jakby :?: sylikon :?: a dalej rozbiera się już łatwo, nooo nie licząc jeszcze "zawleczki" którą trzeba wyjąć trzymającą sprężynę :wink:

4. modyfikacja prawego lusterka
tutaj trzeba dorobić blaszkę o wymiarach: wysokość 5 i 12mm średnicy 24 i 18mm i ~3mm na ogranicznik (oczywiście nie muszą być takę same wymiary ale przybliżone bo tam jest naprawdę sporo miejsca do manewru, a poza tym taki kawałek rurki mi się trafił :P )

5. modyfikacja lewego lusterka
tutaj może trochę łatwiej jest bo trzeba wyciąć kawałek ogranicznika, tak nie mniej niż 2-3mm bo i tak opiera sie potem nie o ten plastik tylko o blaszkę która jest wokół (zapomniałem fotki zrobić). Ja wyciąłem go na gorąco :P a potem pilnikiem wygładziłem nierówności :wink:

może tak troche mało profesjonalnie, ale z braku narzędzi jakoś trzeba sobie radzić :headbang:

mackbeth napisał/a:
Schemat elektryczny lusterek składanych Galant 2001 od przełącznika do lusterek:) :)

http://www.sendspace.pl/f...11effe21fbb56c3

i w dziale download

A o to efekt końcowy :wink:
Ostatnio zmieniony przez Ksiao 20-02-2013, 18:40, w całości zmieniany 1 raz  

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 20-02-2013, 00:09   

Ja już się przyzwyczaiłem do stukania lusterka o szybę ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 21-03-2013, 22:20   

Zhan napisał/a:
osobiście będę swoje podpinał pod centralny zamek ale tylko zamykanie. Zamknięcie drzwi spowoduje złożenie lusterek ale rozłożenie nastąpi dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
Dokonałeś tego? Dokładnie tak chciałbym mieć zrobione w swoim.
Jeśli ktokolwiek dokonał czegoś podobnego w Galu z fabrycznym centralnym zamkiem na pilota i bez alarmu to proszę o info, bo strasznie mnie to kusi.

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 21-03-2013, 22:56   

Hugo, Nie dokonałem jeszcze... ale ja planuję zbudować sterownik do szyb, lusterek i szyberdachu... właściwie to już mam sterownik tylko muszę go jeszcze oprogramować a ciągle coś innego mnie zajmuje.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 22-03-2013, 07:53   

Będę wdzięczny za kazde info.

MarianoPL 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5
Wysłany: 23-02-2016, 22:16   

Witam. Kupiłem składane lusterka wraz z włącznikiem, podłączyłem na krótko nowy przełącznik wg powyższego schematu stary/nowy i lustro wychyla się na wszystkie strony, jest ok. Mam pytania: czy wyjścia z nowego włącznika 2 i 11 mam rozgałęzić i poprowadzić na oba nowe lusterka na piny 2 i 3, a on sam będzie zmieniał +/- aby się składały i rozkładały? I czy podświetlenie mogę wziąć z każdego innego podświetlenia innych przełączników czy w jakiś sposób wykorzystać stare przewody? Dziękuję

ma_ko 
Mitsumaniak

Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
Wysłany: 01-07-2016, 22:03   

Zhan napisał/a:
[ Dodano: 03-07-2012, 09:02 ]
, osobiście będę swoje podpinał pod centralny zamek ale tylko zamykanie. Zamknięcie drzwi spowoduje złożenie lusterek ale rozłożenie nastąpi dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Nie wiem jak Ty ale ja dość często otwieram samochód żeby coś z niego zabrać i bez sensu żeby wtedy lusterka wachlowały.

Odświeże temat, mam sprawne elektryczne lusterka na wyposażeniu, i chciałbym żeby działały własnie tak jak to opisał kolega powyżej. Domyślam się że ktoś już tak zrobił, pytanie tylko jak?

EDIT: i jeszcze jedno, mam zbite lusterko od strony kierowcy, taki niewielki pajączek ale na przeglądzie kazali mi wymienić, wymieniał już ktoś? myślałem żeby poprostu kupić samo szkiełko i przykleić na to ale nie wiem jak z funkcją podgrzewania wtedy...

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Wysłany: 17-08-2016, 22:34   

Witam. Trochę odświeżę temat... Mianowicie posiadam el. skł. lusterka, kompletną wiązkę instalacji z całego auta wewnątrz oraz sterowanie (włącznie z całym kokpitem 8) ). Jeszcze się nie przyglądałem ale wnioskuję, że w drzwi muszę wprowadzić dwa dodatkowe przewody i kostkę z 5 wymienić na 7 pin... A czy mając całe wiązki uda mi się tak wyselekcjonować przewody by dorobić instalacje na oryginalnych przewodach? Czy będę musiał coś dorobić? I pytanie "poza konkursem" czy można te lusterka złożyć również ręcznie czy był bym uzależniony już od elektryki? Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 18-08-2016, 07:35   

West, można je również składać ręcznie.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 19-08-2016, 12:50   

Kiedyś też chciałem założyć sobie składane lusterka, ale teraz kiedy je mam - w szerszym aucie niż galant, nie przypominam sobie żebym je w ogóle składał....

Ksiao 
Mitsumaniak
Michał 03099/KMM

Wysłany: 19-08-2016, 17:20   

West spokojnie można tez ręcznie złożyć/rozłożyć u mnie nawet kostki nie musiałem przekładać bo była na 7 pin tylko ze miały 5 przewodów :D

WreX 
Mitsumaniak
Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Wysłany: 20-08-2016, 13:36   

Owczar, dlatego to ma sens jedynie ze sprzężonym domykaniem szyb i składaniem i rozkładaniem przy zamykaniu/otwieraniu z pilota.

Odpowiedz do tematu