|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Testy prasowe ASX-a. |
Autor |
Wiadomość |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 03-08-2011, 19:03
|
|
|
Cytat: | prędkości maksymalnej wynoszącej według pomiarów 198 km/h |
Taaa, chyba z przyczepą i pod górę
Ściemniacze, żadne pomiary tylko dane z katalogu.
Cytat: | Suzuki wygrywa wyraźnie, głównie ze względu na zdecydowanie wyższą przydatność w terenie | czyli ze względu na czynnik decydujący w przypadku 5% kupujących.
Dla tych 5% Vitara rzeczywiście będzie najlepszym wyborem. Dla pozostałych 95% zachowanie tego auta na asfalcie będzie nie do przyjęcia.
Kolejny test zrobiony na zasadzie: dzienikarzyna ogląda stojące samochody, chwyta poprzednie "testy" kolegów po fachu, bierze dane katalogowe, robi z tego jakiś misz-masz, a na końcu oczywiście daje do akceptacji sponsorowi z konkretnej marki.
W Polsce to działa jeszcze prościej - dostajemy artykuł z Auto Bilda i tylko tłumaczymy na polski. Żenada.
Kocham dziennikarzy : twisted: |
|
|
|
 |
Dj Lexus
Mitsumaniak

Auto: brak
|
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 17-08-2011, 17:52
|
|
|
Wiele testów, które czytałem w polskiej prasie, była żywcem przepisana ze strony http://www.press.mitsubishi.pl/. Jako, że przed zakupem swojego samochodu przeglądałem Internet w poszukiwaniu informacji o nim i znalazłem test w AŚ który wyglądał jak Ctrl-V z teczki prasowej producenta. |
|
|
|
 |
mat777
Mitsumaniak
Auto: ASX
|
Wysłany: 15-09-2011, 23:24
|
|
|
Kolejny "test" - AutoMoto 10/2011, str.91
Nauczony doświadczeniem z dystansem podchodzę do testów przeprowadzanych przez dziennikarzy. Ale błędy i tzw. półprawdy jakie pod adresem ASXa pojawiają się w tym artykule to przesada. Tym bardziej, że artykuł nosi tytuł: "Test jakości, kompaktowe SUV-y, Wykonanie Pod Lupą".
- nikt nie zauważył, że deska rozdzielcza (a dokładniej to duży szeroki pas) jest pokryta elastycznym, miękkim tworzywem wraz z wewnętrznym podszybiem prawych i lewych drzwi przednich
- co to znaczy, że wewnętrzna rączka drzwi jest zbyt mała by umożliwić uchwyt: bzdura
- wyświetlacz radia nieczytelny, wg mnie jest OK, a już na pewno lepszy niż niejeden niebieski LCD ale to może być subiektywny odbiór testującego
- "dużą wagę przyłożono do odpowiedniej izolacji akustycznej kabiny" - i dalej piszą coś o plastikowych nakładkach ograniczających hałas. Jest to w taki sposób napisane, że sugerują ASXa jako pojazd dobrze wyciszony - akurat uważam, że jest to jego największa wada, wewnątrz jest relatywnie głośno
- teraz hit: "nawiewy powietrza pozbawione możliwości całkowitego zamknięcia": BZDURA, wszystkie cztery nawiewy zamyka się przesuwając dźwignię w nawiewie w poziomie mocno w lewo dla 1go i 3go oraz mocno w poziomie w prawo dla 2go i 4go, aż do kliknięcia, licząc z lewej od strony kierowcy. Instrukcja obsługi: str. 5-02
- w podsumowaniu silnik OK (deasel) "ale samo auto przeciętne": sporo już jeżdżę samochodami ale nigdy nikt mnie nie wypytywał na parkingach, stacjach benzynowych o samochód. A tu ludzie sami podchodzą. Również sporo osób ogląda się za jego sylwetką. Więc jakie przeciętne?
Na koniec chcę jeszcze raz podkreślić, że to co powyżej napisałem jest w kontekście tytułu artykułu: "Test jakości, kompaktowe SUV-y, Wykonanie Pod Lupą", a to powinno zobowiązywać do sumienności. A wyszło słabo.
Oczywiście ASX ma swoje wady i zalety jak każdy samochód ale najlepiej o tym czytać na http://forum.mitsumaniaki.pl
Do tabeli punktowej na końcu to nawet nie zaglądajcie, np. projekt/struktura nadwozia: najniższa punktacja |
|
|
|
 |
Lento Violento
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
|
Wysłany: 16-09-2011, 09:03
|
|
|
mat777 napisał/a: |
- "dużą wagę przyłożono do odpowiedniej izolacji akustycznej kabiny" - i dalej piszą coś o plastikowych nakładkach ograniczających hałas. Jest to w taki sposób napisane, że sugerują ASXa jako pojazd dobrze wyciszony - akurat uważam, że jest to jego największa wada, wewnątrz jest relatywnie głośno
|
To jest najlepsze. Ja również uważam, że to jego największa wada więc jak mogło się to pojawić po stronie zalet ?
A wiesz może czy gazeta ta robiła wcześniej test qashqai'a i jak wygląda punktowe porównanie obu modeli ? |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 03-10-2011, 09:43
|
|
|
irekmiecz napisał/a: | znalazłem stronę "moto-testy.pl" |
też tam zaglądam- czasem się przydaje. |
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-10-2011, 11:54
|
|
|
^^^^^ jak ja kocham takie testy! Wjeżdża koleś na suchą jak pieprz drogę gruntową na równym albo na trawę i to niby ma być test auta 4x4? W takim miejscu średnio rozgarnięty kierowca auta z napędem na jedną oś poradzi sobie bez najmniejszego problemu.
Albo zjazd w dól po stoku. No wielka mi sztuka! Nie wiem co to ma udowadniać (oprócz występowania sił grawitacji) skoro każde auto hamuje na 4 koła łacznie z fiatem 126p.
Jedyny fragment który mógłbym uznać za test 'terenowy', to kilkusekundowy epizod w okolicach 1:34. Reszta nadaje się chyba tylko dla tych którzy uważają że jazda po trawniku to jazda w terenie i ze do tego potrzebny jest SUV 4x4 z blokadami mostów.
Tu chłopaki maluchami w o wiele gorsze tereny wjeżdżają:
http://www.youtube.com/watch?v=3YqF4QkKn7Y
http://www.youtube.com/watch?v=Ox5xci1a7dw -> tu jakieś chłystki co nie umieją jeżdzić i mają malucha padakę w dużo trudniejszy teren wjechali. Buhahahaha dla testera ASX
I to ma być test ASX? To jest żałosne a nie test. Zwłaszcza że kręcą kamerą tak by potęgować przechylenie terenu i oszukać oglądającego - zobaczcie np 1:07 jak rosną drzewa. Żałosne! |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-10-2011, 12:48
|
|
|
cefaloid napisał/a: | albo na trawę |
Oj zdziwił byś się gdzie kiedyś utknąłem. Już myślałem, że będę dymał po kogoś ze 2km jak na prawie prostym terenem na mokrej trawie nie mogłem ruszyć samochodem. A cięższym Lancerem i twardych Yokohamach to nawet bym nie próbował tam wjechać. Szkoda się skompromitować.
Test jest dobry. To jest crossover i nikt przy zdrowych zmysłach w cięższy teren go nie zabierze. To ma być auto na dojazd na łąkę, pod schronisko, działkę w górach oczywiście po utwardzonej drodze i na plażę... Nigdzie więcej. Przy okazji ma mieć lepsze właściwości jezdne w ciężkich zimowych warunkach. To nie terenówka (jak L200 czy Pajero), żeby na teście utopić w błocie (a takie testy oglądałem z tymi samochodami). |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-10-2011, 00:05
|
|
|
krzychu napisał/a: | cefaloid napisał/a: | albo na trawę |
Oj zdziwił byś się gdzie kiedyś utknąłem. Już myślałem, że będę dymał po kogoś ze 2km jak na prawie prostym terenem na mokrej trawie nie mogłem ruszyć samochodem. A cięższym Lancerem i twardych Yokohamach to nawet bym nie próbował tam wjechać. Szkoda się skompromitować. |
Potwierdzam jak zdradliwa bywa mokra trawa ale w teście jest sucha jak pieprz! A utknąć na równym w suchej trawie to nie jest pech. To brak doświadczenia w zachowaniu się auta na trawniku. Długo mieszkałem w górach i miałem zupełnie nieprosty podjazd po trawie i żwirową drogą pod górę. Jak goście nie zrobili mi dosłownie miazgi z trawnika to był prawdziwy sukces (nie jedzie? to gazuuuuuu!!!).
krzychu napisał/a: | Test jest dobry. To jest crossover i nikt przy zdrowych zmysłach w cięższy teren go nie zabierze. To ma być auto na dojazd na łąkę, pod schronisko, działkę w górach oczywiście po utwardzonej drodze i na plażę... Nigdzie więcej. |
Ale ja nie mówię by zaraz ASX utopić w bagnie. Dla mnie crossover wypełnia lukę między terenówką a osobówką i powinien umieć coś więcej jak jeżdzić po żwirowej drodze. Jakoś w okolicy było mnóstwo: działek w górach, łąk, itp itd, z utwardzonymi drogami, i jakoś ludzie dojeżdżają zwykłymi zamochodami. Zresztą sam dobrze wiesz jak jest (Bielsko Biała i okolice).
krzychu napisał/a: | Przy okazji ma mieć lepsze właściwości jezdne w ciężkich zimowych warunkach. |
Otóż to! O to właśnie mi chodzi z crossoverem i jego testem. Więc niech pokażą test "w ciężkich zimowych warunkach" albo nawet na białej szosie jak z nieba pada breja, podjazd pod stromą górkę, podjazd pod górę po mokrej trawie, jazdę po piasku czy nawet ten sam test co pokazali ale jak popadało i jest mokro. Takie auto ma się wtedy przydać a nie na szosie pod dyskoteką. Takie coś chcę zobaczyć a nie test który przeszedł by wychechłany fiat 126p z chłystkiem za kierownicą. I w którym kamera jest przekręcana by sugerować że auto znajduje się na jakiejś górce podczas gdy jest tam niemal równiutko (zobacz na pochyłe drzewa w tle które obnażają żałosność filmu). |
|
|
|
 |
|
|