Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
instalka do Mitsubishi ASX 1.6 117KM
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2019, 06:41   

W przypadku Miśków, jak będzie zbyt dużo płynu to i tak go wyrzuci przelewem. Jak jest wszystko szczelne to zapowietrzać się nie powinien, gaz w Carismie miałem kilka lat i nigdy z tym problemu nie miałem.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
  Wysłany: 17-01-2019, 08:03   

Na upartego można jechać na reklamację do gazownika, że reduktor został zamontowany nie zgodnie z zaleceniami Stag QBOX.
Z drugiej strony "szkolony w bojach z klientem" gazownik powie, że przecież jest poniżej, bo wlew zbiornika wyrównawczego jest wyżej jak reduktor :mrgreen:
Teoretycznie w Lancerze (być może w O1 też) reduktor można umieścić pod akumulatorem i będzie dość nisko
ale być może w tym przypadku będzie owiewany powietrzem, gazownik musi wybrać co lepsze i tu już pewnie doświadczenie daje jakieś sprawdzone rozwiązania.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2019, 09:00   

Często gazownicy montują tak jak jest im wygodniej - szybciej :) Na problem owiewania powietrzem wielu gazowników nie zwraca uwagi, u wielu znajomych sugerowałem chociażby owinięcie czymś izolującym reduktora bo instalka bardzo długo się przełączała.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-01-2019, 16:18   

dokładnie miałem na myśli przełączanie po 1 wtrysku gazowym - wtedy rzeczywiście auto chodzi perfekcyjnie i poza pstrykiem przekaźnika nie wyczuwam nic
przejechałem na techu już 35k a w maździe zakładał fachowiec i spiął sygnał TDC1 do qboxa zamiast z czujnika wału to bierze ze świec i czasem się instalka wyłącza z błędem - zanik sygnału czujnika obrotów
wg mnie tech ma lepszy interfejs i na więcej pozwala

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2019, 19:08   

Jakiego masz dokładnie tego Staga? Raczej też powinno być przełączanie po jednym cylindrze, w programie do Qboxa jest taki parametr jak "Przełączanie cylindra" i wartości do zmiany w ms czyli raczej jest to czas przełączania po między cylindrami. Może masz to ustawione na 0, jak tak to zwiększ np. do 1s i sprawdź co będzie.
Z tymi zanikającymi obrotami to może masz ustawione aby sterownik obroty czytał z wtryskiwaczy benzynowych i w takim przypadku podczas hamowania biegami może przełączać na benzynę. Może gazownik wcale nie podłączył tego sygnału, zawsze możesz sprawdzić przestawiając na sygnał z cewki.
Osobiście też bardziej wolę Techa lub Optimę bo właśnie mają przyjazne oprogramowanie i bardzo dobre algorytmy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-01-2019, 20:39   

plecho1 napisał/a:
podczas hamowania biegami może przełączać na benzynę
tak się dzieje a gazownik sygnału cewki na pewno nie podłączył, bo się pytałem
mam 2 lata gwarancji o monter jest biegłym sądowym z zakresu mechaniki pojazdowej w zakresie instalacji LPG - jak raz się do sterownika podłączyłem do od razu sprawdził log i mi wytknął, że zdaje sobie sprawę, że ludzie tam grzebią, ale może być to podstawą do odrzucenia gwarancji przez niego :)
niech miną te 2 lata i się zrobi na cacy
ps. sterownik qbox basic

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2019, 21:49   

Tak to bywa z leniuchami gazownikami, zawsze to dodatkowy przewód do podpięcia :) Ale warto go podpiąć bo sygnał z wtryskiwaczy jak widać średnio się sprawdza.
Też z ojcem mieliśmy dylemat z jego autem czy liczyć na gwarancję czy samemu poprawić i w końcu sam zabrałem się za poprawki bo na gazownika nie można było liczyć. Jak się okazało, nawet jak by padł sterownik czy reduktor to LPG-Tech uznał by gwarancję nawet bez karty gwarancyjnej.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 17-01-2019, 22:07   

plecho1, pamiętasz u mnie też przewód 2G luźno wisiał w wiązce nie podłączony :-( Niestety na moim obecnym setupie wtryskiwacze często zapętlają i przy dużym doładowaniu tracił sygnał. Ciągle przerzucało lpg-pb-lpg-pb i tak ciągle przy bucie. Ale z Twoją pomocą sygnał pożyczyłem z cewki i mam problemz głowy ;-)

Nie wiedziałem że na cut offie auto szło na benzynie :shock:
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2019, 22:41   

Tak pamiętam :) Taki drobiazg a tyle może namieszać a wystarczyło podczas montażu instalacji poświęcić około 10 min by podłączyć ten przewód i problemu by nie było.

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Wysłany: 18-01-2019, 09:30   

Krzyzak napisał/a:

niech miną te 2 lata i się zrobi na cacy
ps. sterownik qbox basic

2 lata dają gazownicy na graty i usługę ale AC na QBox daje 5 lat gwarancji o czym już gazownicy nie wspominają.
Oczywiście jak sam się wpinasz to może być nie uznana.

QBox_gwarancja 5lat

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-01-2019, 11:53   

5 lat pod warunkiem, że przez te 5 lat będziesz serwisował w autoryzowanym serwisie AC gaz system, co jest bardzo kosztowne...

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Wysłany: 18-01-2019, 13:36   

Gdzie to wyczytałeś, w linku jaki podałem takich informacji nie widzę. Chodzi tylko o sterownik.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-01-2019, 17:33   

https://www.ac.com.pl/pl-...ancje-regulamin

punkt 6, II

MitsuGo 
Forumowicz
LPG 11.6 l/100km

Wysłany: 18-01-2019, 22:18   

W/g mnie tam jest mowa o przedłużeniu gwarancji o 3 lata czyli do 8 lat dla sterowników serii QBOX, inne typy sterownikow mają tylko 2 lata gwarancji i mogą być przedlużane o 6 lat czyli też do 8 lat.
Podstawowa gwarancja na QBOXa jest 5 lat a ograniczenia/wyłączenia z gwarancji są opisane w instrukcji do QBOXa na końcu pdf, pkt 7.
instrukcja Qbox

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 19-01-2019, 16:16   

wygląda, że możesz mieć rację :) - oby

Odpowiedz do tematu