|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zczytywanie błędów z ECU |
Autor |
Wiadomość |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-12-2019, 13:56
|
|
|
Nawet mimo różnic w temperaturze na zewnątrz czy w jakości paliwa taki błąd nie powinien się zapalić. Miałem kilka autek z LPG i nigdy nic takiego z powodu zimowego gazu mi się nie zapaliło. Ten błąd się pojawia jak korekcja wyjdzie chyba poza zakres +-25% a to już sporo. Te +-5% powinno być podczas strojenia instalacji, przy innych warunkach czy innym gazie może się to nieznacznie różnić ale na pewno nie powinno to być tyle że pojawia się taki błąd. Po to są te korekty by korygowały takie właśnie nieprawidłowości.
Jeśli sytuacja występuje tylko na gazie to w gazie jest babol no chyba że masz u siebie tak kiepski gaz ale to raczej wielka rzadkość bo jak od około 2000r. jeżdżę na LPG to jeszcze takiego czegoś nie miałem aby gaz był aż tak kiepskiej jakości. |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
Auto: Colt VII
|
Wysłany: 21-12-2019, 08:46
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Nawet mimo różnic w temperaturze na zewnątrz czy w jakości paliwa taki błąd nie powinien się zapalić. Miałem kilka autek z LPG i nigdy nic takiego z powodu zimowego gazu mi się nie zapaliło. Ten błąd się pojawia jak korekcja wyjdzie chyba poza zakres +-25% a to już sporo. Te +-5% powinno być podczas strojenia instalacji, przy innych warunkach czy innym gazie może się to nieznacznie różnić ale na pewno nie powinno to być tyle że pojawia się taki błąd. Po to są te korekty by korygowały takie właśnie nieprawidłowości.
Jeśli sytuacja występuje tylko na gazie to w gazie jest babol no chyba że masz u siebie tak kiepski gaz ale to raczej wielka rzadkość bo jak od około 2000r. jeżdżę na LPG to jeszcze takiego czegoś nie miałem aby gaz był aż tak kiepskiej jakości. |
Dokładnie plecho1 tak jak mówisz, w innych samochodach nie mam takich problemów, super wszystko działa, 200 tys na gazie zero checków może raz cewka uszkodzona to i check się wtedy miał prawo pojawić. Cóż gazownik wymienił całą listwę i mapsensor od gazu, pojedziliśmy wystroił oby nie tak jak przedtem 2 razy, zobaczymy jak będzie, ale teraz po 10 tys. sprawdze jak gaz "dobrze działa". |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2019, 11:14
|
|
|
Możliwe że to faktycznie wina tych wymienionych elementów bo już kilkukrotnie słyszałem o problemach z tymi mapsensorami które gazownicy zmieniali na mapsensory LPGTecha bo podobno trwalsze a działają zamiennie. Zdarzają się też problemy z nieszczelnością w tych listwach ale problemy z tymi listwami wtryskowymi to jednak rzadkość. Są to jednak dość skomplikowane urządzenia więc zawsze może się coś takiego zdarzyć w masowej produkcji. |
|
|
|
 |
michal84
Forumowicz
Auto: Colt VII
|
Wysłany: 22-12-2019, 14:43
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Możliwe że to faktycznie wina tych wymienionych elementów bo już kilkukrotnie słyszałem o problemach z tymi mapsensorami które gazownicy zmieniali na mapsensory LPGTecha bo podobno trwalsze a działają zamiennie. Zdarzają się też problemy z nieszczelnością w tych listwach ale problemy z tymi listwami wtryskowymi to jednak rzadkość. Są to jednak dość skomplikowane urządzenia więc zawsze może się coś takiego zdarzyć w masowej produkcji. |
2 dni po wymianie trochę lepiej bo błąd tylko się pojawia jak narazie nie podczas jazdy, ale tylko jak stoję, np. na skrzyżowaniu jest korek ruszam i check kiedyś pojedyńczy teraz jeden po drugim trwa to krótko, ale strasznie irytuje. Nie mam zabardzo czym tego nagrać bo pojawia się to nieregularnie, tak to bym nagrał filmik. Gazownik zasugerował, że może mapsensor od banyzny jest uszkodzony, jak sądzicie czy przy takim uszkodzeniu mogą pojawić się takie błędy na gazie? Mapsensor benzyny jakie daje objawy? Mówię wam mega się poirytowałem, wszystko pięknie działało, a po roku lecą checki. Ewidentnie gaz zajechał szklanki, luzy skasowane, ale teraz silnik zrobiony, gaz podobno wyregulowany u speca i w ząbek czesany nadal coś jest nie tak. Struna, dobrze reguluje macie jakieś pozytywne doświadczenia? Patrząc na wątek o Lancerach, zachodze w podziw co Stag robi z silnikami. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2019, 16:30
|
|
|
Najważniejszy jest tu monter bo nawet najlepsze graty źle zamontowane lub wyregulowane będą robiły problemy. Strunę chwali wiele osób, normalnie zajmuje się tuningiem aut a gaz to dodatkowe zajęcie.
Mapsensor można próbować przetestować, najłatwiej porównać z odczytem mapsensora instalacji LPG. |
|
|
|
 |
|
|