Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylne wahacze z regulacją zbieżności
Autor Wiadomość
Matan 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 136KM + LPG 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2022, 20:17   

Te stukanie niby z łącznika to była górna tuleja zwrotnicy, wprasowalem ja na aucie przez śrubę. Żeby nie robić nowego tematu zapytam tutaj, tylny wahacz wzdłużny ten co ma śrubę schowana w karoserii jest na tą śruba dobry patent bo podejrzewam że za chiny się nie ruszy? A z tego co widziałem tam jest kiepski dostęp, ta śruba co tam idzie widziałem w katalogu ma jakąś dziwną płetwę, jest jakaś regulacyjna? Bo jak widzę ciężko ją dostać gdziekolwiek

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 07-04-2022, 21:44   

U mnie odkręciły się bez problemu.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-04-2022, 07:19   

U mnie też bez problemu z obu stron odkręciłem. Mówimy o wahaczu wleczonym? - generalnie dostęp do śruby przez zaślepkę a skręcanie na zawieszeniu w pozycji pracy.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 08-04-2022, 08:09   

Bez problemu się odkręcają te nakrętki śrub wahaczy wleczonych. Śruby te też nigdy nie korodują, więc nie ma problemu z ich wyjęciem. Ta "płetwa" na łbie śruby służy do jej blokowania w czasie odkręcania i dokręcania, nie ma tam regulacji.

Matan 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 136KM + LPG 99r
Wysłany: 05-07-2022, 21:40   

Faktycznie śruby poszły gladziutko :) zmieniłem tulejki tych wahaczy a zaraz potem całe tylne zawieszenie bo wszystko po koleji zaczęło siadać 😁 nawet sporo roboty gdyby nie podnośnik to bym się zajechał, prawie wszystko na tulejach febesta , z tego co pamiętam tylko w jedno miejsce na zwrotnicy można było dostać z skr..:) zbieżność ładnie ustawiona tylko kąt pochylenia minimalne po za tolerancja ale raczej nie ma co się już czepiać ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-07-2022, 07:38   

Matan, kąt pochylenia na minusie? Można to regulować.

NMLPU 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 pb+lpg '99 kombi
Wysłany: 07-07-2022, 12:07   

Czy z tyłu jest tylko po jednej śrubie do regulacji? Diagnosta nie mógł mi odkręcić prawej, więc nic nie ustawił a jest mocno do środka i wytrze mi opony 🙄
Czy jesli mechanik zruszy je obie to powinno być ok? Czy wkładać nowe, JESLI uda się zruszyć. Wymienialiśmy ostatnio sporo części i wolałabym uniknąć kolejnych dwóch wahaczy 😊🤣

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 07-07-2022, 15:29   

Od razu kupuj nowe śruby mimośrodowe. Odkręcenie graniczy z cudem.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-07-2022, 07:27   

Te śruby po latach stają się jednością z tuleją wahacza. Nie ustawisz nic albo zniszczysz blaszki na tylnym wózku (te, które mają podziałki i trzymają łby śrub).
Jedyna sensowna droga to wyciąć śrubę przy łbie (od wewnątrz, przy wahaczu) i wtedy 1 cięciem można go całego zdemontować i wyrzucić. Nowy wahacz SH i śruba (nakrętkę da się uratować niemal zawsze) i będzie OK.

Odpowiedz do tematu