Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne wartości napięcia w sieci auta
Autor Wiadomość
pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-09-2025, 17:15   

bobiJeżeli masz problemy z ładowaniem, to poszukaj przyczyny tego stanu rzeczy a nie kombinuj z poprawianiem fabryki! Na czym te Twoje problemy z ładowaniem polegają?

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 16-09-2025, 17:46   

pitt63, przeczytałeś od początku?

Powiedz jak jest u Ciebie.

Ja mam taką samą sytuację, a dowiedziałem się jak dostałem ładowarkę z wyświetlaniem napięcia. Ładuje podczas hamowania silnikiem i jak zapalę światła mijania.
To jakaś wada programowa w systemie ładowania i jak wyjęcie wtyczki problem rozwiązuje to ja też tak zrobię.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 16-09-2025, 18:26   

Problem ładowania przerabiałem w styczniu tego roku. Nie miałem pojęcia, że w ASX-ach jest "inteligentny" system ładowania, cokolwiek to oznacza. Zupełnie nie potrzebnie zabrałem się za alternator a po jego sprawdzeniu i wymianie już zużytych nieco szczotek nic się nie zmieniło. Elektryk, który mi to robił uświadomił mnie właśnie o w/w systemie. Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku. Dlatego pytam kolegę bobi w czym jest problem? Co do aktualizacji oprogramowania się nie wypowiadam. Nie zgłębiałem się w temat m.in dlatego, że mam jeszcze oryginalny akumulator, który ma sześć lat z haczykiem.

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-09-2025, 20:31   

pitt63 napisał/a:
Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku

No właśnie nie jest w porządku.
U mnie dość często doładowywałem akumulator. Przy codziennym użytkowaniu auta problemów nie było, ale jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało.
A nawet miałem już błędy o za niskim napięciu.
Niedawno zacząłem jeździć na światłach mijania i akumulator jest prawie całkowicie naładowany. Moja codzienna trasa to ok. 130 km.

Teraz odpiąłem wtyczkę i za tydzień sprawdzę jak jest naładowany akumulator.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-09-2025, 07:28   

apikus napisał/a:
jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało
to raczej jest oznaka końca akumulatora a nie problemów z ładowaniem

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 17-09-2025, 08:11   

Krzyzak napisał/a:
apikus napisał/a:
jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało

Dokładnie, masz rację. Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas. Ja swój przynajmniej raz w roku podłączam do prostownika i wszystko gra.

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2025, 08:33   

Krzyzak napisał/a:

Skoro nie ładuje, bo podczas jazdy na światłach dziennych napięcie jest na poziomie 11,9V to raczej jest problem z ładowaniem niż z akumulatorem.

pitt63 napisał/a:
Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas.

Ale nie co tydzień, a u mnie tak jest - permanentnie rozładowany akumulator.

Od dzisiaj całą drogę 14 -14,2V więc sprawdzę jutro rano poziom naładowania.

bobi 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 17-09-2025, 09:09   

chodzi o to, że doładowywanie akumulatora nie jest OK, mam jeszcze kia optima II 2.4 sprowadzony z USA (magentis II - Europa) rocznik 2006 i jest w nim 2 akumulator od nowości pierwszy miał 14 lat nigdy niewyciągany i niedoładowany nawet po miesięcznym postoju. We wcześniejszych autach też nie ładowałem akumulatorów z wyjątkiem pierwszego „maluszka” z prądnicą, który przy jeździe całodobowej na światłach nie wydalał. Z tego co wiem to baterie nie lubią nagłego przyrostu prądu. Dziennie jeżdżę ok. 15 km i wskazanie na akumulatorze po chwilowym postoju to 11,8 -12 V trochę mało. Mam dodatkowo podpięte światła dzienne, które włączają się powyżej 13 V, więc nieraz jadę bez świateł. Dodatkowy problem to wideorejestrator VIOFO A229 pro, który w trybie parkingowym często się wyłącza (jest wpięty na zasilaczu, który przy spadku prądu odcina urządzenie). Ładowanie jest dobre, pod warunkiem że jest, więc chyba niestety to ten „super” system ładowania.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-09-2025, 13:33   

apikus napisał/a:
podczas jazdy na światłach dziennych napięcie jest na poziomie 11,9V to raczej jest problem z ładowaniem niż z akumulatorem
ale skoro zaraz po zgaszaniu auta odpali a po tygodniu już nie, to przecież nie jest kwestia ładowania
jeśli akumulator od tylko tygodniowego nieużywania traci swoje parametry, to wg mnie kończy swój żywot

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2025, 13:47   

Krzyzak napisał/a:
ale skoro zaraz po zgaszaniu auta odpali a po tygodniu już nie, to przecież nie jest kwestia ładowania

Jeżeli akumulator jest naładowany do 15% swojej pojemności to jeszcze na drugi dzień odpali, ale po tygodniu już nie. Choćby nie wiem jak było samochód pobiera prąd podczas postoju (alarm, podtrzymania pamięci i tak dalej). Pobór ze 100%, a pobór z 15% robi różnicę.

bobi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-09-2025, 14:30   

pitt63 proszę, powiedz mi po co robiłeś z alternatorem skoro wszystko jest w porządku i dlaczego jeszcze nie wymieniłeś akumulatora skoro uważasz, że wszystkie problemy to jego wina.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-09-2025, 15:34   

apikus napisał/a:
Pobór ze 100%, a pobór z 15% robi różnicę.
To prawda, ale wciąż rozmawiamy o pojemności aktualnej a nie nominalnej. Efekty starzenia powodują, że te 15% w nowym to powiedzmy 10Ah a w starym 3.
I zaskakujące, że sterowanie nie odcina urządzeń po spadku napięcia poniżej pewnej krytycznej wartości.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 17-09-2025, 16:35   

bobi napisał/a:
pitt63 proszę, powiedz mi po co robiłeś z alternatorem skoro wszystko jest w porządku i dlaczego jeszcze nie wymieniłeś akumulatora skoro uważasz, że wszystkie problemy to jego wina.

Tak, jak napisałem wyżej alternator ruszany zbędnie. Akumulatora nie wymieniałem, bo nie było i nie ma takiej potrzeby. W styczniu solidnie go podładowałem prostownikiem i jest ok do dzisiaj. Myślę jednak, że na jesień, a później na wiosnę podłączę prostownik. tak aby co pół roku akumulator doładować.

[ Dodano: 17-09-2025, 16:41 ]
pitt63 napisał/a:
Każdy akumulator wymaga doładowania raz na jakiś czas.

Ale nie co tydzień, a u mnie tak jest - permanentnie rozładowany akumulator.

Zapytam tylko żeby być pewnym. Nie masz podłączonych jakiś urządzeń, które kradną prąd? W jaki "wieku" jest Twój aku?

bobi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-09-2025, 17:47   

Jak już wcześniej pisałem mam podłączony wideorejestrator, ale przed jego podłączeniem było podobnie. Autko jest z końca 2018 roku i akumulator od nowości, czyli mniej więcej w wieku Twojego akumulatora. Po postoju 2-3 dniowym (większego nie było) nie ma problemu z odpaleniem, więc akumulator jest sprawny, ma dobry prąd rozruchu tylko jest notorycznie niedoładowywany. Niestety ekologia nas „zabija” zresztą jaka to ekologia jak niszczymy akumulatory które trzeba zutylizować, albo żarówki i lampy żeby było ładowanie. Jeśli chodzi o ładowanie akumulatora to mieszkając w bloku jest to problem, bo muszę go wyciągnąć z auta i resetuje wszystkie ustawienia.

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2025, 20:37   

Krzyzak napisał/a:
To prawda, ale wciąż rozmawiamy o pojemności aktualnej a nie nominalnej.

To nie ma znaczenia, skoro nie jest doładowywany podczas jazdy.
Jak zużywam prąd podczas rozruchu, a potem nie ma ładowania, bo podczas jazdy jest 11,9 V to nawet nowy akumulator nie wystarczy na długo.

Nawet jak teraz miałbym połowę początkowej pojemności, ale doładowane do 90% to i tak jest więcej jak cała początkowa pojemność doładowana do 15%.

Odpowiedz do tematu