|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Po zał. LPG wyskakuje tryb żółwia |
Autor |
Wiadomość |
nemmooo
Mitsumaniak
Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Sie 2012 Posty: 216 Skąd: Kraków/Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 18-10-2023, 07:50
|
|
|
Rander napisał/a: |
O ile mi wiadomo, to elektryczna nagrzewnica grzeje bezpośrednio powietrze, a nie pośrednio przez płyn.
W każdym razie po włączeniu ogrzewania mam ciepło po kilku, góra kilkunastu sekundach. |
Mnie się tez tak wydawało ale ze schematów wygląda że nie |
|
|
|
 |
MiG25
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 18-10-2023, 09:13
|
|
|
"Droga wodna" może i nielogiczna , ale trzeba zwrócić uwagę, że ta nagrzewnica jest zasilana bezpośrednio z akumulatora trakcyjnego ,więc ponad 300V prądu stałego, I to jest główny problem.
Trzeba też pamiętać, że są PHEV bez tej nagrzewnicy...
Nie pamiętam czy wtedy żeby było ciepło po prostu silnik musi chodzic...Pewnie tak ,bo z drugiej strony akurat 12V ma tak małą pojemność, że w mgnieniu oka by się rozładował.Poza tym nagrzewnica na 12V jakaby nie była ma po prostu za mała moc ,żeby cokolwiek nagrzać.
W samochodach nieelektrycznych taka grzałka 12v w nagrzewnicy jest tylko do wspomagania ,kiedy silnik zimny, ale prawdziwe ciepło jest z wody... |
|
|
|
|
 |
waran73
Forumowicz
Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Pomógł: 8 razy Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 186 Skąd: przemysl
|
Wysłany: 18-10-2023, 16:45
|
|
|
Mój PHEV nie posiada elektrycznego grzania--żeby było cieplej odpala się silnik. A dokładnie to trzeba dać na minimum 16 stopni..bo przy 15 nie zaczyna grzać. |
|
|
|
 |
|
|