Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Po zał. LPG wyskakuje tryb żółwia
Autor Wiadomość
nemmooo 
Mitsumaniak

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-10-2023, 07:50   

Rander napisał/a:

O ile mi wiadomo, to elektryczna nagrzewnica grzeje bezpośrednio powietrze, a nie pośrednio przez płyn.
W każdym razie po włączeniu ogrzewania mam ciepło po kilku, góra kilkunastu sekundach.

Mnie się tez tak wydawało ale ze schematów wygląda że nie :roll:

MiG25 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 18-10-2023, 09:13   

"Droga wodna" może i nielogiczna , ale trzeba zwrócić uwagę, że ta nagrzewnica jest zasilana bezpośrednio z akumulatora trakcyjnego ,więc ponad 300V prądu stałego, I to jest główny problem.
Trzeba też pamiętać, że są PHEV bez tej nagrzewnicy...
Nie pamiętam czy wtedy żeby było ciepło po prostu silnik musi chodzic...Pewnie tak ,bo z drugiej strony akurat 12V ma tak małą pojemność, że w mgnieniu oka by się rozładował.Poza tym nagrzewnica na 12V jakaby nie była ma po prostu za mała moc ,żeby cokolwiek nagrzać.

W samochodach nieelektrycznych taka grzałka 12v w nagrzewnicy jest tylko do wspomagania ,kiedy silnik zimny, ale prawdziwe ciepło jest z wody...

waran73 
Forumowicz

Auto: m.space runner 93r. 1.8b
Wysłany: 18-10-2023, 16:45   

Mój PHEV nie posiada elektrycznego grzania--żeby było cieplej odpala się silnik. A dokładnie to trzeba dać na minimum 16 stopni..bo przy 15 nie zaczyna grzać.

Odpowiedz do tematu