Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odmrażacze do szyb
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2024, 08:06   

Olivia napisał/a:
ogrzewanie postojowe.

Pewnie fajne, ale w czasach gdzie samochody mają więcej niż 1 termostat i często nie jedną pompę wodną to mam spore obawy nad dużą ingerencją w te układy.... A to często jest tak, że to ogrzewanie jest montowane już w ASO, a nie na linii produkcyjnej.

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 12-01-2024, 08:35   

Olivia napisał/a:
Od momentu jak skonfigurowałam auto i dodałam ogrzewanie postojowe mokre, ani razu nie zdarzyło mi się używać skrobaczki.

Zastosowane udogodnienie dotyczy Mitsubishi? Jaki jest koszt takiego ogrzewania?

Nie pamiętam czy się chwaliłem, ale w Mitsu mam podgrzewaną przednią szybę 8) Minus taki, że jest nie podpięta :lol:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-01-2024, 13:30   

To masz napisał/a:
Minus taki, że jest nie podpięta
zupełnie jak mój kolega, który kupił rower treningowy ale przez pół roku nie schudł a przytył
wtedy przeczytał dokładnie instrukcję i się okazało, że na tym trzeba jeździć... :lol:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 12-01-2024, 18:42   

Olivia napisał/a:
Dodatkowym plusem jest to że silnik podgrzany tak szybko się nie zużywa.

Dla obecnej generacji pojazdów to fakt niezaprzeczalny :lol:
krzychu napisał/a:
Pewnie fajne, ale w czasach gdzie samochody mają więcej niż 1 termostat i często nie jedną pompę wodną to mam spore obawy nad dużą ingerencją w te układy.... A to często jest tak, że to ogrzewanie jest montowane już w ASO, a nie na linii produkcyjnej.
Równie dobrze mozna mieć obawy do akcesoryjnych dodatków czy opon inne niż zamontowane poza halą produkcyjną, na serio to obawy można mieć do zastosowanego rozwiazania jak np START-STOP, generalnie służy tylko wyrobieniu norm i nie ma żadnego racjonalnego przelożenia na ekologie :wink:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 12-01-2024, 18:45   

robertdg napisał/a:
Równie dobrze mozna mieć obawy do akcesoryjnych dodatków czy opon inne niż zamontowane poza halą produkcyjną

Co do opon to nie popadajmy w skrajności, ale do czegoś co ingeruje w instalacje, wymaga demontażu tapicerki, rozszczelnienia jakiś układów wodnych, paliwowych itd no to mam takie same obawy...

Co prawda Mazda to nie Lancer, ale w Lancerze padło lub sprawiało problem dokładnie to co gdzieś wsadził palce wcześniej... Zresztą w Maździe też poprawili już po sobie... A teraz hit wymienili tuner radiowy (niby się resetował, ale tak raz na rok i niby nota serwisowa) i zaczęła się wyłączać kamera (ta od systemów na przedniej szybie)... Hit :axe: Bym wiedział, to bym nie pozwolił wymieniać.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 14-01-2024, 09:50   

krzychu napisał/a:
Co do opon to nie popadajmy w skrajności, ale do czegoś co ingeruje w instalacje, wymaga demontażu tapicerki, rozszczelnienia jakiś układów wodnych, paliwowych itd no to mam takie same obawy...
Skrajnością jest uważanie że cos zamontowane jako dodatkowe akcesorium niszczy pojazd, duża część skandynawii jeżdzi z takimi dodatkami to po pierwsze, po drugie nawet nie zdajesz sobie sprawy ile rzeczy jest ekstra montowanych na terminalach po drodze która auto przemierza z fabryki do sieci dealerskiej, po trzecie nie obarczaj nierzetelnych wykonawców za bubel i nie uwazaj ze jak coś wyjdzie z fabryki to jest idealne, po to sa akcje serwisowe po to jest gwarancja zeby z tego korzystac. Nie ważne czy samochod jest składany przez brygade na fabryce czy przez roboty, wszystko jest wykonywane w sposób bezpośredni lub pośredni przez ludzi a to juz niesie za sobą jakieś możliwe uchybienia (wykonanie ludzkiej dłoni badż robota zaprogramowanego przez człowieka)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 14-01-2024, 14:47   

W sumie coś z tym dokładaniem jest na rzeczy. Jak kupowałam A-klase temat ogrzewania postojowego o którym piszemy trzeba było konfigurować w momencie zamówienia. Nie ma możliwości dołożenia takowego przez dealera. W zasadzie argumentacja w Mercedesie 4 lata temu i w BMW teraz, jest taka sama. Zbyt duża ilość "grzebania". Więc trzeba zamawiać na poziomie konfiguracji albo użytkować bez tego. W BMW i Mercedesie przy ogrzewaniu postojowym jest inny zbiornik paliwa, instalacja elektryczna też jest bardziej rozbudowana. To nie jest dołożenie elektrycznego haka holowniczego a mocna ingerencja. W Audi też trzeba zamawiać na poziomie konfiguracji. Ale tam sprzedawca nie umiał mi powiedzieć czy niemożność dołożenia ogrzewania przez dealera to lenistwo czy sprawy techniczne. Jedynie w Alfie Romeo powiedzieli że klientowi dokładali takowe ogrzewanie postojowe już u dealera. Producent w ogóle nie ma takiej opcji w konfiguratorze.
Oczywiście piszę o autach nowych a nie starszych gdzie gwarancja jest do bramy.

Odpowiedz do tematu