|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odmrażacze do szyb |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2024, 08:06
|
|
|
Olivia napisał/a: | ogrzewanie postojowe. |
Pewnie fajne, ale w czasach gdzie samochody mają więcej niż 1 termostat i często nie jedną pompę wodną to mam spore obawy nad dużą ingerencją w te układy.... A to często jest tak, że to ogrzewanie jest montowane już w ASO, a nie na linii produkcyjnej. |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
|
Wysłany: 12-01-2024, 08:35
|
|
|
Olivia napisał/a: | Od momentu jak skonfigurowałam auto i dodałam ogrzewanie postojowe mokre, ani razu nie zdarzyło mi się używać skrobaczki. |
Zastosowane udogodnienie dotyczy Mitsubishi? Jaki jest koszt takiego ogrzewania?
Nie pamiętam czy się chwaliłem, ale w Mitsu mam podgrzewaną przednią szybę Minus taki, że jest nie podpięta |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-01-2024, 13:30
|
|
|
To masz napisał/a: | Minus taki, że jest nie podpięta | zupełnie jak mój kolega, który kupił rower treningowy ale przez pół roku nie schudł a przytył
wtedy przeczytał dokładnie instrukcję i się okazało, że na tym trzeba jeździć... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 12-01-2024, 18:42
|
|
|
Olivia napisał/a: | Dodatkowym plusem jest to że silnik podgrzany tak szybko się nie zużywa. |
Dla obecnej generacji pojazdów to fakt niezaprzeczalny
krzychu napisał/a: | Pewnie fajne, ale w czasach gdzie samochody mają więcej niż 1 termostat i często nie jedną pompę wodną to mam spore obawy nad dużą ingerencją w te układy.... A to często jest tak, że to ogrzewanie jest montowane już w ASO, a nie na linii produkcyjnej. | Równie dobrze mozna mieć obawy do akcesoryjnych dodatków czy opon inne niż zamontowane poza halą produkcyjną, na serio to obawy można mieć do zastosowanego rozwiazania jak np START-STOP, generalnie służy tylko wyrobieniu norm i nie ma żadnego racjonalnego przelożenia na ekologie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 12-01-2024, 18:45
|
|
|
robertdg napisał/a: | Równie dobrze mozna mieć obawy do akcesoryjnych dodatków czy opon inne niż zamontowane poza halą produkcyjną |
Co do opon to nie popadajmy w skrajności, ale do czegoś co ingeruje w instalacje, wymaga demontażu tapicerki, rozszczelnienia jakiś układów wodnych, paliwowych itd no to mam takie same obawy...
Co prawda Mazda to nie Lancer, ale w Lancerze padło lub sprawiało problem dokładnie to co gdzieś wsadził palce wcześniej... Zresztą w Maździe też poprawili już po sobie... A teraz hit wymienili tuner radiowy (niby się resetował, ale tak raz na rok i niby nota serwisowa) i zaczęła się wyłączać kamera (ta od systemów na przedniej szybie)... Hit Bym wiedział, to bym nie pozwolił wymieniać. |
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 14-01-2024, 09:50
|
|
|
krzychu napisał/a: | Co do opon to nie popadajmy w skrajności, ale do czegoś co ingeruje w instalacje, wymaga demontażu tapicerki, rozszczelnienia jakiś układów wodnych, paliwowych itd no to mam takie same obawy...
| Skrajnością jest uważanie że cos zamontowane jako dodatkowe akcesorium niszczy pojazd, duża część skandynawii jeżdzi z takimi dodatkami to po pierwsze, po drugie nawet nie zdajesz sobie sprawy ile rzeczy jest ekstra montowanych na terminalach po drodze która auto przemierza z fabryki do sieci dealerskiej, po trzecie nie obarczaj nierzetelnych wykonawców za bubel i nie uwazaj ze jak coś wyjdzie z fabryki to jest idealne, po to sa akcje serwisowe po to jest gwarancja zeby z tego korzystac. Nie ważne czy samochod jest składany przez brygade na fabryce czy przez roboty, wszystko jest wykonywane w sposób bezpośredni lub pośredni przez ludzi a to juz niesie za sobą jakieś możliwe uchybienia (wykonanie ludzkiej dłoni badż robota zaprogramowanego przez człowieka) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 14-01-2024, 14:47
|
|
|
W sumie coś z tym dokładaniem jest na rzeczy. Jak kupowałam A-klase temat ogrzewania postojowego o którym piszemy trzeba było konfigurować w momencie zamówienia. Nie ma możliwości dołożenia takowego przez dealera. W zasadzie argumentacja w Mercedesie 4 lata temu i w BMW teraz, jest taka sama. Zbyt duża ilość "grzebania". Więc trzeba zamawiać na poziomie konfiguracji albo użytkować bez tego. W BMW i Mercedesie przy ogrzewaniu postojowym jest inny zbiornik paliwa, instalacja elektryczna też jest bardziej rozbudowana. To nie jest dołożenie elektrycznego haka holowniczego a mocna ingerencja. W Audi też trzeba zamawiać na poziomie konfiguracji. Ale tam sprzedawca nie umiał mi powiedzieć czy niemożność dołożenia ogrzewania przez dealera to lenistwo czy sprawy techniczne. Jedynie w Alfie Romeo powiedzieli że klientowi dokładali takowe ogrzewanie postojowe już u dealera. Producent w ogóle nie ma takiej opcji w konfiguratorze.
Oczywiście piszę o autach nowych a nie starszych gdzie gwarancja jest do bramy. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
|
|