Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Żywotność skrzyni CVT
Autor Wiadomość
MarceliMar 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2025, 17:09   

Olej do dyferencjałów to:

Mitsubishi DiaQueen 75W-90 GL-5
Mitsubishi Genuine Super Hypoid Gear Oil 75W-90 GL-5 SAE 80 (to ten sam)

Ja kupowałem go w Mitsubishi. Potrzeba go mniej więcej 1L na dyferencjał. Kup 2L to wystarczy.

Swoją droga wymiana oleju w dyferencjale jest dziecinnie prosta, potrzeba 10-15 min na dyferencjał.

1. Luzujesz śrubę wlewową. Koniecznie zacznij od niej, bo jak jej nie odkręcisz to nie zalejesz oleju po spuszczeniu.

2. Jak śruba poluzowana to odkręcasz śrubę spustową i spuszczasz olej.

3. Jak masz więcej oleju to warto trochę go przelać, a jak masz na styk to zakręcasz śrubę spustową.

4. Wlewasz olej otworem śruby wlewowej (tej na górze). Ja użyłem dużej strzykawki z elastyczną rurką. Lejesz olej aż zacznie wyciekać. Zakręcasz śrubę. I tyle :)

Ważne jest by samochód stał na kołach na równej powierzchni w poziomie!

Tu jest filmik jak to zrobić:
przód: https://youtu.be/bBJ5dnm6wc8?si=tCMf42xpYh7R6MJN
tył: https://youtu.be/3VMyQq5dD_0?si=UEIq81I1xF1uSJXh

Ja wymieniam oleje:
- silnikowy co 10 tys
- skrzynia co 30 tys. Te skrzynie muszą mieć dobre smarowanie. Lepiej wymieniać olej częściej niż później płacić za naprawę.
- olej w dyferencjałach co 30 tys. (koszt nie jest jakiś duży a i czasu wiele na to nie potrzeba)

Odpowiedz do tematu