Potrzebna porada bankowca-finansisty:) |
Autor |
Wiadomość |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2007, 12:01
|
|
|
Aga napisał/a: | należało by postawić na stabilny i pewny bank |
yyy, mBank to grupa BRE, więc chyba można mówić o stabilności...
ale ja nie o tym chciałem - Aga - mam Cie !
należałoby |
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 13:05
|
|
|
Aga napisał/a: | pożal sie Boże kasę np. Stefczyka, rządzącą się jakimiś swoimi wewnętrznymi procedurami i przepisami |
z tego co wiem to moja przyszła teściowa ma tam lokatę i jest zadowolona - ale lokata to nie kredyt - dać a brać to różnica - a co do zadowolonego kredytobiorcy.. w moim mniemaniu "zadowolony" i "kredytobiorca" to słowa przeciwstawne... |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 18-12-2007, 13:06
|
|
|
Sruba napisał/a: | uderz też do jakiegoś Expandera, albo innego pośrednika - nic Cię to nie kosztuje, a tam są zorientowani w najlepszych ofertach... |
No nie żartuj mam sporo znajomych którzy pracują bądź prowadza takie firmy - tam nie proponuje się klientowi najlepszej oferty z jego punktu widzenia ale taka na której pośrednik ma największy zarobek/prowizję/itp. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 13:54
|
|
|
bank płaci Expanderowi a nie klient
poza tym - masz przejrzysty wybór - wszystkie banki rozpisane na drobne - marża, oprocentowanie, koszt podjęcia kredytu.. no i najważniejsze - możesz pójść się zorientować i na koniec powiedzieć "nie, dziękuje".. jedyne co ryzykujesz to czas.. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 13:58
|
|
|
detlef napisał/a: | bank płaci Expanderowi a nie klient
poza tym - masz przejrzysty wybór - wszystkie banki rozpisane na drobne - marża, oprocentowanie, koszt podjęcia kredytu.. no i najważniejsze - możesz pójść się zorientować i na koniec powiedzieć "nie, dziękuje".. jedyne co ryzykujesz to czas.. | Nic dodać - niczym nie ryzykujesz |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 14:34
|
|
|
Bank płaci expanderowi, czyli de facto i tak płaci klient z resztą jak zawsze:)
Co powiecie na temat leasingów? Jak z kosztami, plusy i minusy względem gotówkowego?
Pozdr. |
|
|
|
 |
Aga
Don't start with me! ;-) __________________

Auto: Toyota RAV 4
|
Wysłany: 18-12-2007, 15:12
|
|
|
Sruba napisał/a: | Aga napisał/a: | należało by postawić na stabilny i pewny bank |
yyy, mBank to grupa BRE, więc chyba można mówić o stabilności...
ale ja nie o tym chciałem - Aga - mam Cie !
należałoby |
no, masz mnie
tylko, że tematy Ci się pomyliły
nie wspomnę o zasadach wytykania błędów, ponieważ się o to nie obrażam
[ Dodano: 18-12-2007, 15:18 ]
detlef napisał/a: | w moim mniemaniu "zadowolony" i "kredytobiorca" to słowa przeciwstawne... |
nie zgodzę się z tym
od dawna wiadomo, że kredyty inwestycyjne lub hipoteczne (długoterminowe) są opłacalne
gdyż ich oprocentowanie jest znacznie niższe niż oprocentowanie lokat, na które można wpłacić gotówkę
innymi słowy: gotówka wpłacona na lokatę "zarabia" na odsetki od kredytu i jeszcze daje zysk |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 15:38
|
|
|
widzę, że niektórzy chcieli by mieć zapłacone za to, że są tak łaskawi, że zaciągają kredyt w banku.. już nie będę dyskutował w tym temacie - za dużo "fachowców"
Aga, przepraszam, a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..?
I co to znaczy kredyt hipoteczny jest opłacalny..? Dodam tylko, że płacę 80% odsetek i 20% kapitału..Dopiero za kilkanaście lat proporcje wyrównają sie do 50 na 50.. |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 15:41
|
|
|
Ale hard core, chyba nie będę brał żadnego kredytu
Ma ktoś z Was leasing? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 18-12-2007, 18:00
|
|
|
detlef napisał/a: | bank płaci Expanderowi a nie klient |
Nie kapujesz przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta
[ Dodano: 18-12-2007, 18:03 ]
detlef napisał/a: | a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? |
Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny za który buduje dom - różnica in plus w odsetkach z lokaty i kredytu pomniejsza koszt kredytu. Przecież to proste. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 19:41
|
|
|
saphire napisał/a: | Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny za który buduje dom - różnica in plus w odsetkach z lokaty i kredytu pomniejsza koszt kredytu. Przecież to proste. | zgadza sie tylko musisz miec czym płacić na bierząco bo odetki z lokaty będą po jakimś czasie dopiero
saphire napisał/a: | Nie kapujesz przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta | Nie jest tak jak mówisz. Doradca z Expandera musi Ci dać "przegląd" ofert bankowych i widzisz co który bank może Ci zaproponować. Oczywiście może "polecać" tena nie inny bank ale to TY wybierasz gdzie chcesz mieć kredyt a nie oni |
Ostatnio zmieniony przez dm17 18-12-2007, 20:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 18-12-2007, 20:15
|
|
|
Ojjj a jakiż to problem tak dobrać proponowane oferty aby właśnie ta najzyskowniejsza dla doradcy wyglądała klientowi na ich tle na najkorzystniejszą - tak niestety jest i tak niestety wiele firm pośrednictwa finansowo/doradczo/whatever robi. |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:37
|
|
|
Aga napisał/a: | od dawna wiadomo, że kredyty inwestycyjne lub hipoteczne (długoterminowe) są opłacalne
gdyż ich oprocentowanie jest znacznie niższe niż oprocentowanie lokat |
to nieprawda.
oprocentowanie lokaty nie jest wyższe od oprocentowania kredytu hipotecznego.
w tej chwili lokując plny można uzyskać oprocentowanie w granicach 5-5.5 %, zaś realne oprocentowanie kredytu hipotecznego (wibor + marża banku) to w tej chwili około 6%.
detlef napisał/a: | Aga, przepraszam, a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? |
nie ma żadnego problemu - posiadasz nieruchomość i bierzesz kredyt pod jego hipotekę, czyli tzw. kredyt refinansowy. banku nie obchodzi, co zrobisz z tą kasą. można ją przepić, zainwestować w kasynie, albo w fundusze. albo postawić kolejną nieruchomość...
dm17 napisał/a: | zgadza sie tylko musisz miec czym płacić na bierząco bo odetki z lokaty będą po jakimś czasie dopiero |
nie dostaniesz kredytu jeżeli nie masz zdolnośći kredytowej. inaczej - by wziąść kredyt musisz mieć dochody. ew. w skrajnych wypadkach - duży depozyt w banku.
a skoro masz dochody, to nie stanowi problemu poczekanie na potencjalne odsetki
btw. dm - bieżąco |
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:41
|
|
|
Lepiej Ci
Śruba wiem że musisz mieć zdolność kredytową - ja sie odnosiłem do ewentualnego pokrywania rat odsetkami.................. a i jak mówisz w 100% sie nie pokryje. |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 22:41
|
|
|
dm17 napisał/a: |
saphire napisał/a: | Nie kapujesz przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta | Nie jest tak jak mówisz. Doradca z Expandera musi Ci dać "przegląd" ofert bankowych i widzisz co który bank może Ci zaproponować. Oczywiście może "polecać" tena nie inny bank ale to TY wybierasz gdzie chcesz mieć kredyt a nie oni |
dokładnie.. ale ale.. czyżbyś podejrzewał, że doradca z Expandera modyfikuje oferty banków tak aby klient wybrał te najkorzystniejsze dla Expandera..?
[ Dodano: 18-12-2007, 22:43 ]
saphire napisał/a: | detlef napisał/a: | a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? |
Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny |
saphire, załóżmy - masz 400 tys. I co? I wkładasz je na lokate? Naprawde? Takie to proste? Gratuluje. |
|
|
|
 |
|